
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
«Από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσαμε να είμαστε στο 2% μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι», δήλωσε στο περιοδικό Alternatives Economiques.
Ο Φρ. Βιλερουά επιβεβαίωσε επίσης ότι η ενοποίηση του τομέα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσε να τις καταστήσει πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις 30 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,75% και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθοδήγησαν για περαιτέρω μείωση τον Μάρτιο, καθώς οι ανησυχίες για την ισχνή οικονομική ανάπτυξη υπερισχύουν των ανησυχιών για τον επίμονο πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, με τα επιτόκια να βρίσκονται πλέον σε χαμηλό διετίας, στο 2,75%. O ετήσιος πληθωρισμός έχει αυξηθεί ελαφρώς από το φθινόπωρο, φθάνοντας το 2,5% τον Ιανουάριο. Βρίσκεται πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2% εδώ και τρεις μήνες.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο εγχώριος πληθωρισμός είναι «ακόμη υψηλός» και η αύξηση των μισθών ήταν «ακόμη υψηλή» εν μέσω «νέων σοκ στις τιμές της ενέργειας». Η ίδια δεν είναι «πλέον σίγουρη» ότι το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης περιόριζε τη ζήτηση και αποδυνάμωνε τον πληθωρισμό.
Το γεράκι της ΕΚΤ μίλωντας στους Financial Times είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «τώρα» να αρχίσει να συζητά για μια «παύση ή διακοπή» των μειώσεων των επιτοκίων.


Latest News

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία

Δασμοί Τραμπ: Το πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης – Οι εκτιμήσεις της S&P Global
Η Κομισιόν έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα «δελτίο όρων» για μια πιθανή συμφωνία

Βουτιά στα κέρδη της Αυστραλίας από εξαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας - Ο ρόλος του ασθενούς δολαρίου
Το σιδηρομετάλλευμα θα παραμείνει ο βασικός άξονας των εξαγωγών εμπορευμάτων για την Αυστραλία

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Τι πιστεύουν οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη για τον Μασκ
Ρεπορτάζ του Guardian αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη βιώνουν «έναν ηθικό πόνο, ένα δίλημμα και κάποιες φορές... ντροπή»

Οι πρώτες ρωγμές στην «ειδική σχέση» Ηνωμένου Βασιλείου - Αμερικής εξαιτίας των δασμών;
Ωστόσο, και μέχρι αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πετύχει την εξαίρεσή του, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης της Ρωσίας
Στη Ρωσία, οι λιανοπωλητές σπεύδουν να επεκταθούν στη βιομηχανική ζώνη της χώρας, που τροφοδοτείται από την πολεμική μηχανή

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν... Οι γαλλικές εταιρείες, οι ΗΠΑ και το DEI
Οι ΗΠΑ θέλουν να επεκταθεί η ισχύς του εκτελεστικού διατάγματος κατά της διαφορετικότητας και εκτός της χώρας, διατάζοντας τις γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν

Ισχύς εν τη ενώσει - Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα κάνουν έκκληση για ελεύθερο εμπόριο
Οι δασμοί 25% των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα τεθούν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον στις 3 Απριλίου - Η αντίδραση από Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi