
Την επανεκκίνηση των εξαγωγών του κουρδικού πετρελαίου μέσω Τουρκίας απέφεραν οι πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ το τελευταίο διάστημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του Ιράκ, όπως αποκάλυψαν ανώνυμες πηγές στο Reuters την Παρασκευή. Το τελεσίγραφο ήταν απλό: επανεκκινήστε τις εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου μέσω του κλειστού αγωγού – διαφορετικά θα έχετε την ίδια μοίρα με το Ιράν όσον αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ο πετρελαιαγωγός του Κουρδιστάν προς την Τουρκία έχει κλείσει από το 2023 λόγω διαφωνίας σχετικά με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το ποιος είναι υπεύθυνος για το πετρέλαιο.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι οι ροές πετρελαίου από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να σηματοδοτήσει ένα ξεφνικό τέλος σε ένα διετές αδιέξοδο σχετικά με τις αποστολές πετρελαίου στο ιρακινό Κουρδιστάν. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ αναμένονταν να βρεθούν στο Ερμπίλ την Τρίτη για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου.
Ο πετρελαιαγωγός του Κουρδιστάν προς την Τουρκία έχει κλείσει από το 2023 λόγω διαφωνίας σχετικά με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το ποιος είναι υπεύθυνος για το πετρέλαιο. Χρόνια αποτυχημένων διαπραγματεύσεων εμπόδισαν τη ροή του πετρελαίου.
Ιράκ: Τεχνικά και οικονομικά προβλήματα με τις ροές πετρελαίου
Μπορεί ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε μια επικείμενη επανεκκίνηση, ωστόσο παραμένουν ανεπίλυτα διάφορα ζητήματα που αφορούν τις πληρωμές ή τεχνικά προβλήματα. Κουρδικές εταιρείες παραγωγής όπως η DNO, ζητούν εγγυήσεις πριν από την επανέναρξη των αποστολών, ιδίως για την ανάκτηση οφειλών. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξακολουθεί να περιμένει επιβεβαίωση από το Ιράκ πριν ανοίξει εκ νέου τον αγωγό.
Η επανεκκίνηση θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα συμμόρφωσης στον ΟΠΕΚ+, καθώς το Ιράκ βρίσκεται υπό πίεση ποσοστώσεων. Ωστόσο, οι αναλυτές προτείνουν ότι μπορεί απλώς να μετατοπίσει το κουρδικό πετρέλαιο από τις οδούς λαθρεμπορίου σε νόμιμες εξαγωγές αντί να προσθέσει νέα προσφορά. Με τις συνεχιζόμενες διακοπές αλλού, όπως οι μειωμένες ροές του Καζακστάν λόγω των ουκρανικών επιδρομών με drone, τυχόν πρόσθετα βαρέλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπλήρωση μιας από τις βασικές ενεργειακές προτεραιότητες του Τραμπ – άφθονη προσφορά και χαμηλότερες τιμές.
Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, με ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου του να προέρχεται από τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου