
Τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν θα συναντήσουν σήμερα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία των συνομιλιών τους και αναμένεται ευρέως η ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας, σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2024.
Ο Κρίστιαν Στόκερ του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), ο Αντρέας Μπάμπλερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και η Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ των φιλελεύθερων NEOS εξέδωσαν χθες τη νύχτα κοινή ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «οι συνομιλίες μεταξύ των τριών αρχηγών θα συνεχιστούν το Σάββατο, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες και νύχτες και στην συνέχεια θα ενημερωθούν πρώτα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και κατόπιν πολίτες», σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αρχικά, η συνάντηση των αρχηγών με τον πρόεδρο είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά ακυρώθηκε, καθώς δεν είχε σημειωθεί επαρκής πρόοδος.
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τερμάτισε δεύτερο στις εκλογές, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την τρίτη δύναμη, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και κατέληξαν χθες σε συμφωνία κυρίως για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και για το πρόγραμμα λιτότητας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του συνασπισμού τους ωστόσο θα περιοριζόταν σε μία έδρα. Με στόχο την μεγαλύτερη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις προστέθηκαν χθες και οι NEOS.
Τι προηγήθηκε
ÖVP, SPÖ και NEOS επιχείρησαν να συνεργαστούν και αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις ωστόσο κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα την δεύτερη εντολή να λάβει ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ και να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα.
Η επιμονή της ακροδεξιάς να μην επιθυμεί να δεσμευτεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυστρίας οδήγησε σε κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας, για να επιστρέψουν κατόπιν εκ νέου στο τραπέζι Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες.
Υπό την πίεση του χρόνου, των δημοσιονομικών προβλημάτων και της κοινής γνώμης και με την ακροδεξιά να ενισχύεται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια συμβιβασμού προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες και εμφανίστηκαν μάλιστα διατεθειμένα σε επιπλέον παραχωρήσεις προκειμένου στην κυβέρνηση να συμμετέχουν και οι NEOS, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης ή Εξωτερικών.
Χθες ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν σε ανακοίνωσή του επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κόμματα «να αγκαλιάσουν το πνεύμα του συμβιβασμού για το κοινό καλό». «Μια λειτουργική δημοκρατία απαιτεί το θάρρος να υπερασπίζεται κανείς τις απόψεις του, αλλά και την σοφία να βρίσκει λύσεις μέσω των συμβιβασμών», ανέφερε ο πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις αντιμετώπιζαν δυσκολίες.
Η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς η Αυστρία απειλείται με «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Latest News

ΗΠΑ: Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα
Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν υιοθετήθηκε κοινή δήλωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία» – Λαβρόφ: «Εφικτή η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα»
Ρώσος γερουσιαστής τόνισε ότι η δήλωση δεν υιοθετήθηκε λόγω «της θέσης της Ουκρανίας» - Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ

Επίκαιρο παρά ποτέ το «Eθνικόν είναι το αληθές» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Ζούμε σε εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς και πολλές από τις σταθερές, τις οποίες θεωρούσαμε δεδομένες τις τελευταίες δεκαετίες, τίθενται σε αμφισβήτηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Θα αγωνιστούμε ενάντια στο πραξικόπημα» - Nέο μήνυμα Ιμάμογλου από τη φυλακή
«Όταν έρθουμε στην εξουσία, δεν θα κάνουμε αυτό που μας κάνατε εσείς», έγραψε σε νέα ανάρτησή του ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ανησυχία στην ΕΕ από την γκάφα των υπουργών του Τραμπ - Τι σημαίνει η «top secret» διαρροή
Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση - Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Το μήνυμα Μαρινάκη για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε όλους τους Έλληνες για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Δίνει ο Ερντογάν το... «δαχτυλίδι» στον Ιμάμογλου;
Οι εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση Ιμάμογλου και οι επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας: Το μήνυμα Ρούμπιο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα - Δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία» - Το μήνυμα Τραμπ
Στο μήνυμα Τραμπ γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς

Παρέλαση με αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Αφρικανική σκόνη, συννεφιά και τοπικές βροχές έχει ο καιρός σήμερα 25 Μαρτίου – Για πιθανώς έντονες βροχές το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, προειδοποιεί η ΕΜΥ