Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε κατάσχεση των 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ρωσικών κεφαλαίων που έχει «παγώσει» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία εν μέσω ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν τη δική τους βοήθεια.

Οι συζητήσεις γίνονται για τον τρόπο με τον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από μια σχεδιαζόμενη Επιτροπή Διεθνών Απαιτήσεων, η οποία θα καθορίσει τις αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ουκρανία, σύμφωνα πηγές του Bloomberg. Τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν στη συνέχεια να κατασχεθούν εάν η Μόσχα αρνηθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εντείνουν τη βοήθεια προς τη χώρα του εν μέσω απειλών ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη συμμετοχή τους

Η αξία των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων θα αντισταθμιζόταν από τις υποχρεώσεις της Ρωσίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσαν οι πηγές του δημοσιεύματος.

Διπλωματική ένταση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε κατά του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις τελευταίες ημέρες, αποκαλώντας τον μη εκλεγμένο δικτάτορα και κατηγορώντας την Ουκρανία για την εισβολή της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εντείνουν τη βοήθεια προς τη χώρα του εν μέσω απειλών ότι οι ΗΠΑ, που ήταν ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων και οικονομικής βοήθειας του Κιέβου, θα μειώσουν τη συμμετοχή τους.

Οι επικεφαλής της ΕΕ για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι το μπλοκ θα πρέπει να διερευνήσει κάθε δυνατή επιλογή για να βοηθήσει την Ουκρανία

Οι επιλογές

Η ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή τίτλων και μετρητών, κυρίως μέσω του οίκου εκκαθάρισης Euroclear με έδρα το Βέλγιο. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε επιφανείς Ρώσους ιδιώτες πάγωσαν επιπλέον περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, θαλαμηγών και ιδιωτικών αεροσκαφών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι επικεφαλής της ΕΕ για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, δήλωσαν στο Bloomberg ότι το μπλοκ θα πρέπει να διερευνήσει κάθε δυνατή επιλογή για να βοηθήσει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Μια άλλη επιλογή που συζητείται θα συνεπαγόταν ότι η ΕΕ θα έδινε εντολή στα κράτη μέλη να κατάσχουν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως αποζημίωση για την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Εξετάζουν κατά πόσον μια σχετική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η βιαιότητα των επιθέσεων θα δικαιολογούσε τη δράση βάσει των ποινικών νόμων των κρατών μελών.

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ καθώς και ορισμένα κράτη μέλη εξέτασαν αν θα χρειάζονταν δικαστικές αποφάσεις ως νομική βάση για την κατάσχεση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων

Αντιδράσεις

Πάντως ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται στην κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, λόγω των νομικών και οικονομικών συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν, καθώς και για το πώς μια τόσο δραματική ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ.

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ καθώς και ορισμένα κράτη μέλη εξέτασαν αν θα χρειάζονταν δικαστικές αποφάσεις ως νομική βάση για την κατάσχεση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων ή αν θα αρκούσε ο υπολογισμός της ζημίας, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ιδέα αυτή.

Περιπλέκοντας τις προτάσεις, η G7 έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα κέρδη που προέκυψαν από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει ένα δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Διεθνής Επιτροπή Απαιτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ένωσης, ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής Απαιτήσεων θα ξεκινήσουν στις 24 Μαρτίου. Πρόσθεσαν ότι ο νέος οργανισμός θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Δουλειά της νέας επιτροπής θα είναι να αξιολογεί τις διεκδικήσεις ζημιών και να υπολογίζει ένα ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί.

«Δεν μπορεί επίσης να υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς αποζημίωση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αυτόν τον μήνα, όταν η Ένωση έκανε τα πρώτα βήματα για τη σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής Διεκδίκησης Αποζημιώσεων. «Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της – και πρέπει να πληρώσει», είχε δηλώσει η φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή