Τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ ο Μιχάλης Τσαούτος, πρώην βασικός μέτοχος της λε-μοναδικής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ.

Coca Coca 3E – PepsiCo: Μάχη των αιωνίων με έπαθλο τη HoReCa

Απαλλαγμένος από το every day business της ιστορικής επιχείρησης, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο του ελληνικού επενδυτικού fund SMERC με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη (σ.σ. η συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της ΕΨΑ από το SMERC ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023), ο Μιχάλης Τσαούτος «ψάχνεται» στον χώρο της τεχνολογίας και των ακινήτων.

Νέα εταιρεία στα ακίνητα από τον Μιχάλη Τσαούτο

Ενώ εξακολουθεί να είναι μέτοχος μειοψηφίας στην ΕΨΑ, όπως και η αδελφή του Πέννυ Τσαούτου, ο Μιχάλης Τσαούτος ίδρυσε μια νέα εταιρεία υπό την επωνυμία Summit Estate Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 226.000 ευρώ.

Ο σκοπός της νέας εταιρείας, όπως προκύπτει από τη ΓΕΜΗ, είναι η αγοραπωλησία μη οικιστικών κτιρίων και οικοπέδων για την ανέγερση τέτοιων κτιρίων, καθώς και οι υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων που δεν προορίζονται για κατοικία.

Πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν ότι πρόκειται για μια εταιρεία που προσβλέπει μελλοντικά στις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν από την διαχείριση επαγγελματικών ακινήτων και δη μικρο-αποθηκών, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στη διαχείριση ακινήτων τα οποία προορίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πάντως «Θεοδωρόπουλος (σ.σ. ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής του ομίλου Bespoke) δεν θα γίνω» φέρεται να λέει ο κύριος Τσαούτος.

Το στοίχημα της τεχνολογίας

Ο Μιχάλης Τσαούτος επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί και στον χώρο της τεχνολογίας μέσω της δημιουργίας μιας start up, που θα παράγει λογισμικό για κινητά αλλά δεν θα έχει σχέση με καταναλωτικά προϊόντα.

Πρόκειται για έναν χώρο που γνωρίζει αρκετά καλά, έχοντας θητεύσει στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ως συντάκτης τεχνολογίας στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και συγκεκριμένα στo περιοδικό RAM.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, που αντιμετωπίζει και δεν προχωράει με τους ρυθμούς, που θα ήθελε, είναι η έλλειψη developers λογισμικού.

Γεννημένος στο Βόλο το 1965 ο Μιχάλης Τσαούτος μένει μόνιμα στην Αθήνα με την σύζυγό του και τις τρεις κόρες του. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Η πορεία της ΕΨΑ στην εποχή Καραμούζη

Σε ό,τι αφορά την υπεραιωνόβια ΕΨΑ υπό τη νέα ιδιοκτησία εκτιμάται ότι το break even θα έρθει σε βάθος τριετίας από την εξαγορά της, ήτοι το 2026.

Στη στρατηγική της εταιρείας είναι η αναγέννηση της εμπορικής της ονομασίας, ενώ επενδύσεις πραγματοποιούνται σε γραμμές παραγωγής, νέα αποθήκη, νέα συστήματα, νέες συνεργασίες τροφοδοσίας.

Το 2023 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο κύκλος εργασιών της ΕΨΑ αυξήθηκε κατά 28,80% στα 13,79 εκατ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση του κόστους πωλήσεως κατά 31,97% στα 8,91 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο 2023, η εταιρεία ανέλαβε να παράγει προϊόντα φασόν για λογαριασμό της Pepsico, και συγκεκριμένα τις συσκευασίες κουτιών αλουμινίου.
Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας αυξήθηκαν κατά 535 χιλ. ευρώ ή κατά ποσοστό 63,63%, με κύρια αιτία το κόστος αναδιοργάνωσης της εταιρείας που ξεκίνησε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα, τα έξοδα λειτουργίας διαθέσεως αυξήθηκαν κατά ποσοστό 10,88%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες που έγιναν στον τομέα των αμοιβών, των logistics και των δαπανών προβολής και διαφήμισης.

Σημαντικά αυξημένα ήταν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα (+60,69%), με κύρια αιτία, σύμφωνα με τη διοίκηση, τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, σε συνδυασμό με το σημαντικό υπόλοιπο τραπεζικού δανεισμού. Το συγκεκριμένο κόστος, με βάση τις εκτιμήσεις των διοικούντων αναμενόταν να μειωθεί σημαντικά στη χρήση 2024, τόσο λόγω της μικρής έστω μείωσης των επιτοκίων, όσο και λόγω της αναδιάρθρωσης των όρων δανειοδότησης που επιτεύχθηκε μέσω της έκδοσης του ομολογιακού δανείου τον Νοέμβριο 2023.

Το αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν ζημία -1.307.998,35 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ζημιών προηγούμενης χρήσης είχε διαμορφωθεί σε -6.956.196,12 ευρώ. Το ποσό της τελικής ζημίας ανέρχεται σε 8.378.700,70 και όπως αναφερόταν στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2023 «θα μεταφερθεί για να καλυφθεί από κέρδη επόμενων χρήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις