Στην ταχύτερη σύνδεση των έργων πράσινης ενέργειας, ειδικά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπολογίζει η βρετανική κυβέρνηση και για το λόγο αυτο προωθεί σχέδια για μεταρρυθμίσεις του εμβληματικού σχεδίου Contracts for Difference (CfD) .

Το υπουργειο Ενέργειας (Department for Energy Security and Net Zero – DESNZ) ανακοινωσε ότι προτείνει τη χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας σχετικά με τη συγκατάθεση σχεδιασμού για υπεράκτια αιολική ενέργεια σταθερού πυθμένα και την αύξηση της διάρκειας της σύμβασης CfD πέραν των 15 ετών.

Τα CfD είναι εγγυήσεις τιμών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση για τους προγραμματιστές για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Το υπουργείο Ενέργειας θέλει επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ορίζονται και δημοσιεύονται οι προϋπολογισμοί για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας στην κυβέρνηση να βλέπει τις πληροφορίες προσφοράς σε ανώνυμη μορφή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι ανέθεσε συμβάσεις CfD σε έναν αριθμό ρεκόρ έργων συνολικής ισχύος 9,6 γιγαβάτ (GW), το μεγαλύτερο μέρος απο αυτά για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ένας νέος, έβδομος γύρος (AR7) έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το έτος, ενώ η κυβέρνηση έχει επίσης εισαγάγει ένα σχέδιο για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Υπερδύναμη καθαρής ενέργειας»

«Οι τολμηρές νέες μεταρρυθμίσεις μας θα δώσουν στους προγραμματιστές τη βεβαιότητα που χρειάζονται για να δημιουργήσουν καθαρή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας την αποστολή μας να γίνουμε υπερδύναμη καθαρής ενέργειας και να μειώσουμε οριστικά τους λογαριασμούς», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη 30,7 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είτε εγκατεστημένη είτε δεσμευμένη, με επιπλέον 7,2 GW δυναμικότητας που έχει εγκριθεί, σε σύγκριση με τη στοχευμένη ισχύ 43-50 GW για να καλύψει την καθαρή του ισχύ έως το 2030, ανέφερε το υπουργείο.

Τα τελευταία σχέδια προτείνουν επίσης τη δυνατότητα υποστήριξης CfD για χερσαία αιολικά έργα που επιδιώκουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα, το λεγόμενο repowering.
Η κυβέρνηση, ως προσωρινό μέτρο, θέλει επίσης να αφαιρέσει τη δυνατότητα των παραγωγών με υπάρχοντα CfD να εισάγουν παραδοθείσα δυναμικότητα από προηγούμενους γύρους κατανομής στο AR7.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green