Το «9 στα 9»

Όσα δεν μας έδωσε η χρηματιστηριακή αγορά σε οκτώ και πλέον μήνες το 2024, μας τα έχει δώσει σε δυόμιση μήνες μέχρι τώρα.

Αυτό μου σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές μου πηγές με αφορμή το «9 στα 9» που έχει κάνει, δηλαδή εννέα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις, τα μερίσματα και τα επιχειρηματικά νέα ήταν η τριπλή ώθηση που επέδρασε στην αγορά για να δούμε πλέον τα επίπεδα των 1.600 μονάδων.

Το ίδιο δεν ίσχυε και το 2024

Τώρα ευλόγως θα αναρωτηθείτε ότι οι ίδιοι καταλύτες ήταν σε ισχύ και την προηγούμενη χρονιά.

Φυσικά θα σας απαντήσω και θα σας θυμίσω ότι τα placement και άλλες πράξεις στέρησαν πάνω από 4 δισ. ρευστότητα.

Αφήστε που κάθε bull market δεν είναι μια ευθεία ανοδική γραμμή που πηγαίνει σταθερά στο Βορρά.

Έχει και τις «στάσεις» της, έχει και τις διορθώσεις.

Αυτή είναι η σωστή bull market, η… ορθόδοξη.

—————————

Γεμάτη εβδομάδα

Το αν θα κάνει το «10 στα 10» μόνο οι «αόρατες» δυνάμεις της αγοράς το γνωρίζουν. Το πλέον σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα πλήξουμε την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Το πρωί της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης ενώ το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης της Masdar για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΤΕ, την Πέμπτη 26 του μηνός ακολουθούν Eurobank, Helleniq Energy και Noval και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου η εβδομάδα κλείνει με αποτελέσματα χρήσης από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, MIG, Mermeren και Premia Properties.

Επίσης, την Παρασκευή, στο τέλος της συνεδρίασης θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη MSCI.

Δεν θα πλήξουμε…
——————————-

Θα έρθει ο «μεγάλος» συνασπισμός;

Στο μεταξύ, κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τη Γερμανία και την Ευρώπη αρχίζει σήμερα, καθώς αύριο ανοίγουν οι κάλπες στη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Και πολύ φοβάμαι, αγαπητές και αγαπητοί μου, ότι θα δούμε δύσκολες ώρες στη χώρα, όπως είδαμε και το καλοκαίρι που μας πέρασε στη Γαλλία.

Διότι η χώρα χρειάζεται κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά ακόμη και εκεί, που αυτή η μορφή είναι ο κανόνας, δεν ξέρω πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, εάν λάβουμε βέβαια υπόψιν τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα.

Εκτός εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που ανέφερε το ZDF, δηλαδή ότι η μοναδική περίπτωση να προκύψει -έστω και οριακά- δικομματική κυβερνητική συμμαχία, που δεν θα βρίσκεται μονίμως σε αντιπαράθεση, είναι ένας μεγάλος συνασπισμός των CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Έχει ξαναγίνει…

———————–

Τι περιμένουμε

Τώρα αυτό που περιμένουμε ως μια εξέλιξη που μπορεί να επιταχυνθεί είναι το πώς θα καλυφθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία θα προχωρήσουν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ.

Η νέα γερμανική ηγεσία αυτό θα πρέπει να προωθήσει. Και αυτό θα είναι το μείζον στην τρέχουσα περίοδο. Και με αυτό ασχολούνται οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές της περιοχής.

Για την ιστορία πάντως, ενώ όλοι οι αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το πώς θα καλυφθούν οι δαπάνες, η Ελλάδα είναι εκτός αυτών.

Διότι ήδη οι δαπάνες της είναι στο 3% του ΑΕΠ. Καμία αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

Εάν βρεθεί και μια ευρωπαϊκή λύση, ίσως με κοινό χρέος… καλοδεχούμενη.

———————————————-

Ενεργειακά

Ένα άλλο ζήτημα που θα μας επηρεάσει είναι τα ενεργειακά. Ίσως υπάρξει κάποια στρατηγική ώστε η Ευρώπη να βελτιώσει τη θέση της.

Κάτι που θέλει ηγεσία φυσικά, αφού η ήπειρος εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με μία κατάσταση εύθραυστης ενεργειακής ασφάλειας, αφού παράγει λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι καταναλώνει.

Η εκτίμηση Μυτιληναίου

Πάντως, ο πρόεδρος και CEO της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην τηλεδιάσκεψη επί των οικονομικών αποτελεσμάτων 2024, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει κατάρρευση της τιμής του φυσικού αερίου σε επίπεδα κάτω των 20 ευρώ/μεγαβατώρα από 50 ευρώ, σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και «πλημμυρίσει» εκ νέου η Ευρώπη από ρώσικο αγώγιμο φυσικό αέριο.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «αυτό είναι στοίχημα που πρέπει να αναλάβει ο καθένας» καθώς, όπως πρόσθεσε με έμφαση, «ούτε ο ίδιος ούτε κανείς άλλος από τον όμιλο METLEN μπορεί να πει πως θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις».

Και πότε θα διαμορφωθούν… προσθέτω εγώ.
———————————–

Η εξίσωση της Telekom Romania Mobile

Όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία για τον ΟΤΕ.

Πάνε τέσσερις μήνες από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τις Digi Romania και την Vodafone Romania ο ΟΤΕ, για την πώληση του ποσοστού που κατέχει στην Telekom Romania Mobile (TKRM), αλλά νέα δεν έχουμε.

Και φυσικά όλοι στην αγορά περιμένουν εκείνο τη έκτακτη διανομή που είχε υποσχεθεί από την πώληση η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Αλλά όπως μαθαίνω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας περιμένει να λυθεί μια δύσκολη εξίσωση.

Στο τραπέζι

Επί της ουσίας, το σχέδιο προβλέπει η Vodafone να πάρει την TKRM και η Digi να πάρει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της.

Δηλαδή τα δικαιώματα χρήσης ορισμένων ραδιοσυχνοτήτων, μέρους των πύργων, της υποδομής και του εξοπλισμού της TKRM, καθώς και των προπληρωμένων συμβάσεων που συνάπτονται με τους πελάτες της.

Εάν βρεθεί η χρυσή τομή, η συναλλαγή θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Αλλά πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί πώς πρέπει θα μοιραστούν τα περιουσιακά στοιχεία, το φάσμα, τα δίκτυα και οι πελάτες.

Η «μοιρασιά» των συνδρομητών

Ένα από τα ακανθώδη θέματα είναι η «μοιρασιά» των συνδρομητών. Το οποίο δεν άπτεται της συμφωνίας, αλλά απασχολεί πολύ την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας, η οποία θέλει να διατηρήσει την «πίτα» των συνδρομητών σχετικά ισοβαρή.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Vodafone θα αναλάβει τους 1,95 εκατομμύρια συνδρομητές της TKRM, οι οποίοι θα προστεθούν στα 6,3 εκατομμύρια υφιστάμενους πελάτες.

Έτσι, ο βρετανικός φορέας εκμετάλλευσης θα μπορούσε να καταλήξει με 8,25 εκατομμύρια συνδρομητές στη Ρουμανία.

Από την άλλη πλευρά, η Digi Mobil θα αναλάβει τους 1,65 εκατομμύρια πελάτες προπληρωμένων καρτών από την TKRM, οι οποίοι θα προστεθούν στα 6,4 εκατομμύρια υπάρχοντες συνδρομητές.

Συνολικά, ο φορέας εκμετάλλευσης θα έχει 8,05 εκατομμύρια πελάτες.

——————————-

Δύσκολη η εξίσωση και στη Χίο

Μια δύσκολη εξίσωση θα κληθεί συντόμως να λύσει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι αντιδράσεις στη Χίο παίρνουν διαστάσεις.

Αναφέρομαι στον διαγωνισμό για το αντιμόνιο.

Πρόκειται για μέταλλο που βρίσκεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία έχουν βασικό ρόλο στην αυτάρκεια της ΕΕ, εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων και εμπορικών «πολέμων».

Στην πλευρά μάλιστα των αντιδράσεων τάχθηκε εσχάτως και ο δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, αν και αρνήθηκε ρητά να υπερψηφίσει την πρόταση των αντιπολιτεύσεων στο επίμαχο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου.

Τρέχει ο διαγωνισμός

Στο μεταξύ ο σχετικός διαγωνισμός τρέχει.

Η πρώτη φάση αφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (μη δεσμευτικών προσφορών) μέχρι τις 10 Μαρτίου 2025, όπου και θα επιλεγούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του δευτέρου τριμήνου 2025, για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών, σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου της Χίου.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, θα ακολουθήσει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του αναδόχου, διάρκειας 5 ετών για την έρευνα και μέχρι 30 ετών για την εκμετάλλευση (αν και εφόσον εντοπιστούν αξιόλογα κοιτάσματα προς αξιοποίηση).

————————————–

«Αριάδνη ΙΙ»

Όσο για την υπόλοιπη κυβέρνηση… σας έχω προϊδεάσει εδώ και καιρό ότι η βασική γραμμή του Μαξίμου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Αγνός και ύψιστος στόχος, δεν λέω… αυτός θα πρέπει να είναι όλων των διοικήσεων παγκοσμίως και ανά τους αιώνες.

ΑΔΜΗΕ

Αλλά καλό θα ήταν να λείπουν μερικές «παραστάσεις» γιατί υποβαθμίζουν και την προσπάθεια.

Μιλώ γι΄ αυτό που συνέβη χτες τηλεοπτικά σε αστικό λεωφορείο για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το σχέδιο «Αριάδνη ΙΙ».

Ένας υφυπουργός, μερικοί ένστολοι και τρεις κάμερες… να κάνουν βόλτες στη Δυτική Αττική.

Τι είναι το πρόγραμμα

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση είναι θετική.

Ουσιαστικά πρόκειται για το αναβαθμισμένο σχέδιο «Αριάδνη ΙΙ» για την ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής.

Συγκεκριμένα, 220 αστυνομικοί σε λεωφορεία και προαστιακό ξεκίνησαν περιπολίες από την έναρξη των δρομολογίων έως αργά το βράδυ.

Βέβαια το προηγούμενο σχέδιο, το «Αριάδνη Ι» δεν είχε και τόσο μεγάλη επιτυχία, αφού οι κάτοικοι δύσκολων περιοχών αποφεύγουν τα μέσα μεταφοράς τις νυχτερινές κυρίως ώρες, αλλά θα δούμε εν καιρώ τα αποτελέσματα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories