
Η κυβέρνηση της Κίνας ξοδεύει λιγότερα για τους πολίτες της από τις περισσότερες άλλες χώρες με παρόμοια ή μεγαλύτερα επίπεδα εισοδήματος, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις προσπάθειες του Πεκίνου να ενθαρρύνει την κατανάλωση για να τονώσει την οικονομία του.
Οι ηγέτες της χώρας θα ανακοινώσουν νέους οικονομικούς στόχους στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της τον επόμενο μήνα και θα αποκαλύψουν μέτρα τόνωσης για να ξεπεράσει την αδύναμη εγχώρια ζήτηση μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων της.
Το κράτος της Κίνας δαπανά μόνο περίπου το 6% του ΑΕΠ σε αυτό που είναι γνωστό ως ατομική κατανάλωση – υπηρεσίες που κυμαίνονται από την υγειονομική περίθαλψη έως την κοινωνική ασφάλιση που ωφελούν άμεσα τους πολίτες – ενώ τα νοικοκυριά ξοδεύουν άλλο 38%, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι κρατικές δαπάνες για την ατομική κατανάλωση στην Κίνα, η οποία έχει ταξινομηθεί ως χώρα ανώτερου μεσαίου εισοδήματος από την Παγκόσμια Τράπεζα, υστερούν σε σχέση με τα περισσότερα μέλη του ομίλου Brics των αναδυόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Ρωσίας. Είναι επίσης χαμηλότερο από αυτό πολλών άλλων αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών.
Μέτρα για την κοινωνική πρόνοια
Ο Ρόμπιν Ξίνγκ , επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Morgan Stanley, είπε ότι η ανάλυση υπογράμμισε την ανάγκη για το Πεκίνο να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια για να ξεκλειδώσει την κατανάλωση.
«Χωρίς βαθύτερη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, οι άνθρωποι θα κρατήσουν όλες αυτές τις προληπτικές οικονομίες αντί να καταναλώνουν», είπε ο Xing.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν τον επόμενο μήνα το Πεκίνο να αυξήσει το προγραμματισμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης από 3 τοις εκατό του ΑΕΠ σε 4 τοις εκατό και να ανακοινώσει πρόσθετη έκδοση κρατικών ομολόγων για να βοηθήσει στην ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ, ο δεύτερος στην «ιεραρχία» της Κίνας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να διαδραματίσει «κυρίαρχο ρόλο» στην οικονομία. Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα εισήγαγε επιδοτήσεις για αγορές καταναλωτών ως μέρος των προσπαθειών για την τόνωση της κατανάλωσης.
Η Κίνα έχει επεκτείνει γρήγορα το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας τις τελευταίες δεκαετίες για να επεκτείνει τις συντάξεις στις αγροτικές περιοχές και την κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης στους περισσότερους από το 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους της. Αλλά οι μηνιαίες πληρωμές για τις αγροτικές συντάξεις και οι πληρωμές ασφάλισης υγείας μπορεί να είναι χαμηλές.
Οι οικονομολόγοι είπαν ότι οποιαδήποτε πρόσθετη δαπάνη θα πρέπει να κατευθύνεται απευθείας στην τόνωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και όχι σε παραδοσιακούς τομείς όπως οι επενδύσεις σε υποδομές.
Σύγκριση δαπανών
Τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούν δεδομένα του 2021 – τα πιο πρόσφατα συγκρίσιμα διαθέσιμα νούμερα – έδειξαν ότι η κυβέρνηση της Ινδίας, μια χώρα χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος της οποίας η κατά κεφαλήν παραγωγή είναι περίπου το ένα πέμπτο αυτής της Κίνας, ξόδεψε λιγότερα σε ιδιώτες με μόλις το 4% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ και το Μεξικό, εν τω μεταξύ, ξόδεψαν περίπου τα ίδια με την Κίνα.
Αλλά οι οικονομολόγοι είπαν ότι ακόμη και αυτές οι χώρες εξακολουθούν να διαχειρίζονται πολύ υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης από την Κίνα, υπογραμμίζοντας το καθεστώς της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ως ακραίο στοιχείο για τα συνολικά χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης.
Οι οικονομολόγοι είπαν ότι υπάρχουν διαρθρωτικοί και πολιτισμικοί λόγοι για τις διαφορές μεταξύ των χωρών. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, είχαν ένα καλύτερα ανεπτυγμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με ισχυρότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στους καταναλωτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δαπάνες.
«Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ είναι πιο άνετα με το δίχτυ ασφαλείας τους κατά μέσο όρο», δήλωσε η Λιν Σονγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Κίνα στην ING. «Στην Κίνα οι πληρωμές συντάξεων τείνουν να είναι χαμηλότερες».
Αποταμίευση
Είπε ακόμα ότι στην Κίνα οι περισσότεροι συνταξιούχοι «καταλήγουν να χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους πέρα από τα συνταξιοδοτικά επιδόματα, και ίσως υπάρχει μια γενετικά ριζωμένη επιφυλακτικότητα για τα κινεζικά νοικοκυριά να βασίζονται στον εαυτό τους».
Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές ήταν επίσης πιο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το χρέος από τους Κινέζους ομολόγους τους, αυξάνοντας την ιδιωτική κατανάλωση, είπε η Λ.Σονγκ.
Η Αλίσια Γκαρσία -Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία-Ειρηνικό στη Natixis, είπε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ είχαν επίσης πιο ανεπτυγμένες ασφαλιστικές αγορές που επέτρεπαν στις οικογένειες να προστατεύονται από απρόβλεπτα έξοδα.
Στην Κίνα, η ασφάλιση ζωής είχε προχωρήσει, αλλά απουσιάζουν άλλες μορφές ασφάλισης. «Δεν υπάρχει τρόπος να ασφαλιστείτε – ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ιδιωτικός τομέας σας προσφέρουν αυτήν την προστασία. Πρέπει λοιπόν να κάνετε αποταμίευση », είπε η Α. Γκαρσία-Ερέρο.


Latest News

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW

Στροφή Toyota στην παραγωγή εντός ΗΠΑ - Τι σχεδιάζει με το κορυφαίο σε πωλήσεις RAV4
Η Τoyota διαθέτει 11 εργοστάσια στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους εργοστάσια ανταλλακτικών αυτοκινήτων, και παρήγαγε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια οχήματα το 2024

Λευκός Οίκος: Θέτει υπό τον έλεγχο του ανεξάρτητες Αρχές – Τι ισχύει για την Fed
Τι προβλέπει η νέα καθοδήγηση από το Γραφείο Πληροφοριών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων

«Σύννεφα» στον ιταλικό οίκο μόδα Valentino - Πτώση κερδών 22% το 2024
Ο οίκος μόδας Valentino ανακοίνωσε μειωμένα λειτουργικά κέρδη, στα 246 εκατομμύρια ευρώ το 2024

Η Amazon είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο από όσο νομίζουν οι επενδυτές
Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley

Το διπλό μήνυμα Πάουελ: «Δεν θα σώσω τις αγορές»
Ο Αμερικανός τραπεζίτης διαψεύδει όσους μιλούν για Fed put και αγνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Xειρόφρενο Κia στις αυξήσεις τιμών λόγω δασμών - Η ανησυχία για τα ανταλλακτικά
Τα εξαρτήματα εγείρουν ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η νοτιοκορεατική Kia

Χοντραίνει η κόντρα Τραμπ - Πάουελ - Την απόλυσή του εξετάζει ο Λευκός Οίκος
Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση δημοσιογράφου