Στις αγγλόφωνες χώρες η γαλοπούλα λέγεται Turkey, πράγμα που ώθησε την γείτονα να επανεφεύρει το εαυτό της ως Turkiye. Είναι μάλιστα και ο λόγος που σε πρόσφατο άρθρο όταν το CNN ανέφερε οι ΗΠΑ για να λύσουν το πρόβλημα τιμών στα αυγά κατέφυγαν στην «Turkey», έπρεπε να διευκρινίσει ότι δεν εννοούσε τα πουλερικά.

Η Τουρκία σχεδιάζει να εξάγει 420 εκατομμύρια αυγά στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, τα περισσότερα από ποτέ, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Παραγωγών Αυγών στην Τουρκία.

Οι αυξημένες εξαγωγές έρχονται καθώς η γρίπη των πτηνών έχει σκοτώσει περισσότερα από 140 εκατομμύρια πτηνά που γεννούν αυγά στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2022 και 17 εκατομμύρια μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Λιγότερα πουλιά σημαίνει λιγότερα αυγά, και υψηλότερες τιμές.

«Η γρίπη των πτηνών είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας», δήλωσε στο CNN ο Ιμπραχίμ Αφιόν, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Παραγωγών Αυγών στην Τουρκία.

Μια «καρτέλα» με δώδεκα μεγάλα αυγά κλάσης Α έφτασε κατά μέσο όρο στα 4,95 δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Η Costco και η Trader Joe’s περιορίζουν τις αγορές αυγών ανά πελάτη και η Waffle House χρεώνει επιπλέον 50 σεντς ανά αυγό.

Θα χρειαστούν μήνες για να αντικατασταθούν τα χαμένα κοπάδια και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει επιπλέον αύξηση 20% στις τιμές των αυγών φέτος. Η τιμή των αυγών αυξήθηκε 15,2% τον Ιανουάριο και αυξήθηκε κατά 53% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιανουαρίου.

αβγά

Προσφορές για αυγά πέρα από τα σύνορα

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει να αναζητήσουν προσφορές πέρα ​​από τα σύνορά. Και η Τουρκία είναι η μόνη χώρα από την οποία οι ΗΠΑ εισάγουν αυγά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Γεωργικών Γραφείων.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αυξημένες εισαγωγές αυγών δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την έλλειψη αυγών στην Αμερική.

«Αν και αυτό είναι αρκετό για να αντισταθμίσει ορισμένες απώλειες παραγωγής, δεν θα προσφέρει μεγάλη υποστήριξη εάν η HPAI (γρίπη των πτηνών) συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό της», δήλωσε στο CNN ο Μπερντ Νέλσον, οικονομολόγος στην Αμερικανική Ομοσπονδία Γεωργικών Γραφείων.

Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια αυγά ετησίως, σύμφωνα με το American Egg Board. Αυτός ο αριθμός θα μειωθεί φέτος καθώς η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερα πτηνά.

«Όπως όλοι, θέλουμε λύσεις σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Τσαντ Γκρέγκορι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της United Egg Producers

Μια λύση, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι η εισαγωγή περισσότερων αυγών. Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 71 εκατομμύρια αυγά από την Τουρκία, σύμφωνα με το USDA. Οι φετινές εισαγωγές θα είναι σχεδόν εξαπλάσιες από αυτές που βασίζονται στις εκτιμήσεις της Κεντρικής Ένωσης Παραγωγών Αυγών. Μέχρι τον Ιούλιο, η Τουρκία θα παραδώσει 240 εκατομμύρια αυγά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα υπόλοιπα να έρχονται μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τουρκία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυγών στον κόσμο πίσω από την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία και τη Γερμανία. Το 2023, η Τουρκία εξήγαγε αυγά αξίας 411 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας. Ο όγκος των εξαγωγών της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα ανέλθει σε 37 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Παραγωγών Αυγών στην Τουρκία. Δασμοί Τραμπ

Άλλο σχέδιο: εμβολιασμοί

Κάποιοι λένε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πτηνών κατά του ιού.

Την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία τροφίμων – USDA εξέδωσε άδεια υπό όρους για εμβόλιο γρίπης των πτηνών για κοτόπουλα. Η Zoetis, ο κατασκευαστής του εμβολίου, δήλωσε ότι «η άδεια χορηγήθηκε με βάση την απόδειξη της ασφάλειας, της καθαρότητας και της εύλογης προσδοκίας αποτελεσματικότητας με βάση τα ορολογικά δεδομένα».

Αλλά οι εμβολιασμοί δημιουργούν ένα κυριολεκτικό πρόβλημα κότας και αυγών: Αν και πολλοί παραγωγοί αυγών προτιμούν τον εμβολιασμό των κοτόπουλων, οι παραγωγοί πουλερικών ανησυχούν ότι οι εμβολιασμοί θα δημιουργήσουν προβλήματα στο εμπόριο.

Εάν μια χώρα αρχίσει εμβολιασμό, ο ιός θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδημικός και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο ιός σε εμβολιασμένα πτηνά. Άλλες χώρες θα μπορούσαν να αποφύγουν την αγορά πουλερικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ο  δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος πουλερικών, σύμφωνα με το USDA.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος λέει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών. Την Κυριακή, ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο «Face the Nation» του CBS ότι το σχέδιο περιλαμβάνει βιοασφάλεια, φαρμακευτική αγωγή και περιχαράκωση.

Οι ειδικοί της αγροτικής κοινότητας λένε ότι χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση και στελέχωση στην έρευνα και επιτήρηση του ιού. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ κάνει το αντίθετο. Έχουν αναφερθεί χιλιάδες απολύσεις σε υπηρεσίες, όπως το CDC και το USDA.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το USDA έπρεπε να ανακαλέσει τις επιστολές απόλυσης που έστειλε στους εργαζόμενους που υποστηρίζουν την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή