Ο νικητής των εκλογών στη Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς, διερευνά τρόπους χαλάρωσης του αυστηρού ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας, συγκαλώντας εκ νέου το απερχόμενο κοινοβούλιο, όπου τα κυρίαρχα κόμματα εξακολουθούν να διαθέτουν υπερπλειοψηφία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης δήλωσε ότι λυπάται που τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα εξασφάλισαν πάνω από το ένα τρίτο των εδρών στην Μπούντεσταγκ, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρουν κάθε συνταγματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου φρένου χρέους, σημειώνουν οι Financial Times.

Τόσο η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) όσο και το Die Linke δήλωσαν ότι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους για τη χρηματοδότηση περισσότερων αμυντικών δαπανών.
Ωστόσο, ο Μερτς επεσήμανε ότι τα κυρίαρχα κόμματα μπορούν ακόμη να δράσουν στο πλαίσιο της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, η οποία διαρκεί έως τις 24 Μαρτίου. Ο ίδιος θα διεξάγει συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους για την εξεύρεση λύσης πριν από τότε, είπε.

«Πριν κάνω δημόσιες εικασίες για το θέμα αυτό, επιτρέψτε μου να μιλήσω γι’ αυτό με τους Σοσιαλδημοκράτες, το FDP και επίσης τους Πράσινους τώρα τις επόμενες ημέρες…. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη τέσσερις εβδομάδες για να το σκεφτούμε», δήλωσε. Ο Μερτς πρόσθεσε ότι η Μπούντεσταγκ είναι «σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις ανά πάσα στιγμή» και «να ενεργεί χωρίς καμία διακοπή, ακόμη και μετά τις εκλογές».

Οι νέες ισορροπίες στη Γερμανία

Το CDU/CSU κέρδισε τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 28,5% των ψήφων, ανοίγοντας τον δρόμο στον Μερτς να διαδεχθεί τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Αλλά το AfD και το Die Linke κέρδισαν μαζί περισσότερες από τις 210 έδρες που απαιτούνται για μια «μειοψηφία αποκλεισμού».

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αποτρέψουν οποιαδήποτε τροποποίηση του φρένου χρέους της Γερμανίας, ενός κανόνα που κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα το 2009 για τον περιορισμό του κρατικού δανεισμού και τη διατήρηση του διαρθρωτικού ελλείμματος στο 0,35% του ΑΕΠ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μερτς επέμεινε ότι είναι προσηλωμένος στο φρένο του χρέους, ενώ δεν απέκλεισε συζητήσεις για το πώς θα το τροποποιήσει. Όμως, οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς την αλλαγή της διάταξης ή τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου εκτός προϋπολογισμού, θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις επειγόντως αναγκαίες πρόσθετες επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αυτό περιλαμβάνει χρήματα για τις καταρρέουσες υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και έναν πολύ υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή