Με το «καλημέρα» της νέας θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε την Κίνα στο στόχαστρο της πολιτικής του με μια σειρά μέτρων που εγείρουν τον κίνδυνο να επιδεινωθούν σύντομα περαιτέρω οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και του κορυφαίου οικονομικού τους ανταγωνιστή στην παγκόσμια σκακιέρα.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να μειωθούν οι δαπάνες των ΗΠΑ προς την Κίνα για τεχνολογία, ενέργεια και άλλους στρατηγικούς τομείς για τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε το Μεξικό να επιβάλει και εκείνο εισφορές στις κινεζικές εισαγωγές – μια κίνηση που έρχεται αφότου κινεζικές εταιρείες μετέφεραν την παραγωγή στη γείτονα των ΗΠΑ για να παρακάμψουν τους δασμούς της πρώτης θητείας Τραμπ.

Οι ΗΠΑ πρότειναν επίσης την επιβολή τελών στη χρήση των εμπορικών πλοίων της Κίνας, προκειμένου να πλήξει την κυριαρχία της στη ναυπήγηση πλοίων.

Η εντολή προς την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες -μια μυστική επιτροπή που εξετάζει τις προτάσεις ξένων οντοτήτων για αγορά αμερικανικών εταιρειών ή ακινήτων- φαίνεται να είναι η πιο δραστική από όλες τις κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Αναφερόμενος στο Πεκίνο ως «ξένο αντίπαλο», ο Τραμπ αναφέρει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την προστασία «των διαμάντια του στέμματος της τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, των προμηθειών τροφίμων, των γεωργικών εκτάσεων, των ορυκτών, των φυσικών πόρων, των λιμανιών και των ναυτιλιακών τερματικών σταθμών».

Στην οδηγία του Τραμπ αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσει μια φορολογική συμφωνία του 1984 με την Κίνα που απαλλάσσει φυσικά πρόσωπα και εταιρείες από τη διπλή φορολογία και μια ρύθμιση γνωστή ως «οντότητα μεταβλητού ενδιαφέροντος» που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εταιρείες για να εισαχθούν σε αμερικανικά χρηματιστήρια.

Η Κίνα

Το Πεκίνο προέτρεψε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να πολιτικοποιεί και να εργαλειοποιεί οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. Η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης προ την αναθεώρηση των επιχειρηματικών δεσμών για λόγους ασφαλείας θα υπονόμευε σοβαρά την εμπιστοσύνη των κινεζικών εταιρειών που επενδύουν στις ΗΠΑ, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Οι κινεζικές επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν στα τέλη του 2024 κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας, μια διολίσθηση που πιθανότατα οφείλεται στους υποψήφιους επενδυτές που περίμεναν να δουν αν ο Τραμπ θα κέρδιζε τις εκλογές τον Νοέμβριο.

Ακόμη, σε μία ακόμη κίνηση που δείχνει την όξυνση μεταξύ των δύο χωρών, την περασμένη εβδομάδα ο κινέζος αντιπρόεδρος Χε Λίφενγκ εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για την αύξηση των δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ, μιλώντας με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Οι αυξανόμενες εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ συμπίπτουν με τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε ο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με βασικούς συνομιλητές τον αμερικανό πρόεδρος και τον Πούτιν. Και, ενώ η Κίνα θα καλωσόριζε το τέλος του πολέμου επειδή θα βοηθούσε στη βελτίωση των δεσμών της με την Ευρώπη, εγείρει τον κίνδυνο μόλις τελειώσουν οι μάχες η Ουάσιγκτον θα στρέψει πλήρως την προσοχή της στο Πεκίνο, εκτιμούν αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πρόσφατα σχόλια, δε, από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Πενταγώνου Πιτ Χέγκσεθ και του μεγαλύτερου γιου του Ντόναλντ Τραμπ, Τζούνιορ, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εστιάσουν το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών τους πόρων στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ προς Ευρωπαϊκή Ένωση: Θέλουμε εξηγήσεις για τους κανόνες που χαλιναγωγούν τις Big Tech
Διεθνή |

ΗΠΑ προς ΕΕ: Θέλουμε εξηγήσεις για τους κανόνες που χαλιναγωγούν τις Big Tech

Το αίτημα ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε υπόμνημα προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει εξονυχιστικά τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

Κομισιόν: Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας
Διεθνή |

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας

Η πλήρης ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέρος των συνολικών εγγυήσεων ασφάλειας που μπορεί να παράσχει η ΕΕ, επισημαίνει η Κομισιόν