
Αντιμέτωπη με υψηλότερες τιμές μετάλλων βρίσκεται η βιομηχανία στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζουν οι δασμοί που έχει επιβάλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η τιμή του χάλυβα που αγοράζει ο Γκλεν Κάλντερr για το μικρό του εργοστάσιο μηχανημάτων στη Νότια Καρολίνα έχει αυξηθεί πάνω από 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ το εργοστάσιο του Μπράιαν Νέλσον στο Ιλινόις δεν μπορεί να κάνει τους προμηθευτές του να του αναφέρουν τις τρέχουσες τιμές καθόλου. «Περιμένουν τους δασμούς», είπε ο Νέλσον μιλώντας στο Reuters.
Ενώ οι δασμοί 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 12 Μαρτίου, η απόφαση αυτή έχει ήδη γίνει αισθητή στα δίκτυα παραγωγών και βιομηχανιών που βασίζονται στα μέταλλα για την παραγωγή των προϊόντων τους. Και όχι με την καλή έννοια.
Ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να επιβάλει μια σειρά από δασμούς προκειμένου να ενισχύσει τις εγχώριες βιομηχανίες ενώ επιπλέον προσβλέπει σε πρόσθετα έσοδα ως τρόπο για να αντισταθμίσει τις χαμένες εισροές στα ομοσπονδιακά ταμεία από τις προγραμματισμένες φορολογικές του περικοπές. Αλλά οι δασμοί για εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ βοηθούν τα εργοστάσια των ΗΠΑ επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τις δικές τους τιμές, μεταφράζονται γρήγορα σε υψηλότερες τιμές για τα στρώματα των παραγωγών που αγοράζουν και επεξεργάζονται αυτά τα μέταλλα κατασκευάζοντας ψυγεία, αυτοκίνητα κ.α.
Ενώ οι δασμοί 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 12 Μαρτίου, η απόφαση αυτή έχει ήδη γίνει αισθητή στα δίκτυα παραγωγών και βιομηχανιών που βασίζονται στα μέταλλα για την παραγωγή των προϊόντων τους
Οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες από τότε που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος. Οι τιμές των ρολών θερμής έλασης στις Μεσοδυτικές πολιτείες αυξήθηκαν κατά 12% στα 839 δολάρια ανά τόνο κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων έως την Πέμπτη και αυξήθηκαν κατά 20% από την ημέρα της ανάληψης καθηκόντων από τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Fastmarkets.
Αντίθετα, η τιμή αυτού του τύπου χάλυβα έχει αυξηθεί μόνο κατά 6% στη βόρεια Ευρώπη και έχει μεταβληθεί ελάχιστα στην ανατολική Κίνα από τις 20 Ιανουαρίου.
Μια νέα έρευνα από την Bain & Co. διαπίστωσε ότι το 40% των CEO και άλλων ανώτατων στελεχών αναμένει διψήφιες αυξήσεις στο κόστος εισροών τους λόγω των δασμών, ενώ περίπου το 80% είτε αναθεωρεί είτε εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των οικονομικών προβλέψεων για να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος. Το 45% των ερωτηθέντων στην έρευνα ήταν στις ΗΠΑ.
Ο Λέον Τοπαλιάν, Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας αμερικανικής χαλυβουργίας Nucor, στις αρχές αυτού του μήνα επαίνεσε τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τα ως τα πρώτα βήματα στην «Πρώτη Εμπορική Ατζέντα του για την Αμερική». Η Nucor την περασμένη εβδομάδα αύξησε τις τιμές των ρόλων θερμής έλασης για τέταρτη φορά από την αρχή του έτους.
Σε άνοδο οι τιμές στις ΗΠΑ για τη βιομηχανία
Οι τιμές των εργοστασιακών εισροών είναι ήδη σε άνοδο. Μια έρευνα που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από την S&P Global έδειξε ότι ένας δείκτης τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για εισροές αυξήθηκε σε 58,5 μονάδες αυτόν τον μήνα από 57,4 τον Ιανουάριο. Ενισχύθηκε από τον δείκτη μεταποίησης, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 63,5 από 57,4 τον περασμένο μήνα, «κατηγορείται συντριπτικά από τους διευθυντές αγορών για τους δασμούς και τις σχετικές αυξήσεις τιμών λόγω προμηθευτών».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι δασμοί είναι μόνο ένα μέρος της οικονομικής ατζέντας της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει περικοπές στους κανονισμούς, μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και χαλάρωση του πληθωρισμού και περικοπές δαπανών που θα μειώσουν τα επιτόκια και τελικά θα κάνουν τους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικούς.
«Σκοπός αυτών των δασμών είναι να δώσουν ανάσα στους εγχώριους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου – και να τους επαναφέρουν στην πληρέστερη δυναμικότητά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Η τιμή του χάλυβα και του αλουμινίου που αυξάνεται είναι φυσικό αποτέλεσμα αυτού».
Οι τιμές του χάλυβα έχουν ήδη εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι εταιρείες του κλάδου έχουν προειδοποιηθεί να περιμένουν σύντομα νέες αυξήσεις.


Latest News

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Καμπανάκι Νάγκελ: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ

«Φως» βλέπει η Γαλλία στη διαμάχη του κονιάκ με την Κίνα
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιβολή οριστικών δασμών θα επηρεάσει 70.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, 270 κονιάκ και 4.400 αμπελουργούς

«Τσίμπησε» ο αγαπημένος πληθωρισμός της Fed - Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό
Ενισχύονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά στασιμοπληθωρισμού, προκαλώντας νέα αναστάτωση στις αγορές

Οι δασμοί ρίχνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών, στο 4,1%

Τέλος εποχής για την εμβληματική αλυσίδα WH Smith με ιστορία δυο αιώνων
Το ιστορικό βιβλιοπωλείο WH Smith πουλάει τα 480 καταστήματά του και πολλοί Βρετανοί αναμένεται «να θρηνήσουν» την απώλειά του - παρόλο που κάποια καταστήματα θα διατηρηθούν

Φρέναρε η οικονομία του Καναδά τον Φεβρουάριο εν μέσω δασμολογικών απειλών
Η μείωση της δυναμικής λόγω των δασμολογικών απειλών δεν σημαίνει απαραίτητα άμεση μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά