Αντιμέτωπη με υψηλότερες τιμές μετάλλων βρίσκεται η βιομηχανία στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζουν οι δασμοί που έχει επιβάλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η τιμή του χάλυβα που αγοράζει ο Γκλεν Κάλντερr για το μικρό του εργοστάσιο μηχανημάτων στη Νότια Καρολίνα έχει αυξηθεί πάνω από 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ το εργοστάσιο του Μπράιαν Νέλσον στο Ιλινόις δεν μπορεί να κάνει τους προμηθευτές του να του αναφέρουν τις τρέχουσες τιμές καθόλου. «Περιμένουν τους δασμούς», είπε ο Νέλσον μιλώντας στο Reuters.

Ενώ οι δασμοί 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 12 Μαρτίου, η απόφαση αυτή έχει ήδη γίνει αισθητή στα δίκτυα παραγωγών και βιομηχανιών που βασίζονται στα μέταλλα για την παραγωγή των προϊόντων τους. Και όχι με την καλή έννοια.

Ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να επιβάλει μια σειρά από δασμούς προκειμένου να ενισχύσει τις εγχώριες βιομηχανίες ενώ επιπλέον προσβλέπει σε πρόσθετα έσοδα ως τρόπο για να αντισταθμίσει τις χαμένες εισροές στα ομοσπονδιακά ταμεία από τις προγραμματισμένες φορολογικές του περικοπές. Αλλά οι δασμοί για εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ βοηθούν τα εργοστάσια των ΗΠΑ επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τις δικές τους τιμές, μεταφράζονται γρήγορα σε υψηλότερες τιμές για τα στρώματα των παραγωγών που αγοράζουν και επεξεργάζονται αυτά τα μέταλλα κατασκευάζοντας ψυγεία, αυτοκίνητα κ.α.

Ενώ οι δασμοί 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 12 Μαρτίου, η απόφαση αυτή έχει ήδη γίνει αισθητή στα δίκτυα παραγωγών και βιομηχανιών που βασίζονται στα μέταλλα για την παραγωγή των προϊόντων τους

Οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες από τότε που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος. Οι τιμές των ρολών θερμής έλασης στις Μεσοδυτικές πολιτείες αυξήθηκαν κατά 12% στα 839 δολάρια ανά τόνο κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων έως την Πέμπτη και αυξήθηκαν κατά 20% από την ημέρα της ανάληψης καθηκόντων από τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Fastmarkets.

Αντίθετα, η τιμή αυτού του τύπου χάλυβα έχει αυξηθεί μόνο κατά 6% στη βόρεια Ευρώπη και έχει μεταβληθεί ελάχιστα στην ανατολική Κίνα από τις 20 Ιανουαρίου.

Μια νέα έρευνα από την Bain & Co. διαπίστωσε ότι το 40% των CEO και άλλων ανώτατων στελεχών αναμένει διψήφιες αυξήσεις στο κόστος εισροών τους λόγω των δασμών, ενώ περίπου το 80% είτε αναθεωρεί είτε εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των οικονομικών προβλέψεων για να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος. Το 45% των ερωτηθέντων στην έρευνα ήταν στις ΗΠΑ.

Ο Λέον Τοπαλιάν, Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας αμερικανικής χαλυβουργίας Nucor, στις αρχές αυτού του μήνα επαίνεσε τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τα ως τα πρώτα βήματα στην «Πρώτη Εμπορική Ατζέντα του για την Αμερική». Η Nucor την περασμένη εβδομάδα αύξησε τις τιμές των ρόλων θερμής έλασης για τέταρτη φορά από την αρχή του έτους. ΗΠΑ Βιομηχανία

Σε άνοδο οι τιμές στις ΗΠΑ για τη βιομηχανία

Οι τιμές των εργοστασιακών εισροών είναι ήδη σε άνοδο. Μια έρευνα που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από την S&P Global έδειξε ότι ένας δείκτης τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για εισροές αυξήθηκε σε 58,5 μονάδες αυτόν τον μήνα από 57,4 τον Ιανουάριο. Ενισχύθηκε από τον δείκτη μεταποίησης, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 63,5 από 57,4 τον περασμένο μήνα, «κατηγορείται συντριπτικά από τους διευθυντές αγορών για τους δασμούς και τις σχετικές αυξήσεις τιμών λόγω προμηθευτών».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι δασμοί είναι μόνο ένα μέρος της οικονομικής ατζέντας της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει περικοπές στους κανονισμούς, μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και χαλάρωση του πληθωρισμού και περικοπές δαπανών που θα μειώσουν τα επιτόκια και τελικά θα κάνουν τους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικούς.

«Σκοπός αυτών των δασμών είναι να δώσουν ανάσα στους εγχώριους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου – και να τους επαναφέρουν στην πληρέστερη δυναμικότητά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Η τιμή του χάλυβα και του αλουμινίου που αυξάνεται είναι φυσικό αποτέλεσμα αυτού».

Οι τιμές του χάλυβα έχουν ήδη εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι εταιρείες του κλάδου έχουν προειδοποιηθεί να περιμένουν σύντομα νέες αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή