Η Κίνα προσπαθεί για άλλη μια φορά να ενισχύσει τις ξένες επενδύσεις, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και πιέσεων από τις επιχειρήσεις για πιο συγκεκριμένες ενέργειες.

Στις 19 Φεβρουαρίου, οι αρχές δημοσίευσαν ένα «σχέδιο δράσης 2025 για τη σταθεροποίηση των ξένων επενδύσεων» προκειμένου να διευκολύνουν τα ξένα κεφάλαια να επενδύσουν σε εγχώριες βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών και βιοτεχνολογίας, σύμφωνα με μια μετάφραση του CNBC στα Κινέζικα.

Το έγγραφο ζητούσε σαφέστερα πρότυπα στις κρατικές προμήθειες – ένα σημαντικό ζήτημα για τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα – και για την ανάπτυξη ενός σχεδίου που θα επιτρέψει σταδιακά τις ξένες επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

«Ανυπομονούμε να το δούμε να εφαρμόζεται με τρόπο που να προσφέρει απτά οφέλη για τα μέλη μας», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

Το επιμελητήριο επεσήμανε ότι η Κίνα έχει ήδη αναφέρει σχέδια για άνοιγμα των τηλεπικοινωνιών, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στις ξένες επενδύσεις. Η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις απαιτήσεις για τις δημόσιες προμήθειες είναι ένα «αξιοσημείωτο θετικό», ανέφερε το επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι «αν εφαρμοστεί πλήρως», θα μπορούσε να ωφελήσει ξένες εταιρείες που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά για να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Κίνα.

Το σχέδιο δράσης στην Κίνα

Το τελευταίο σχέδιο δράσης της Κίνας κυκλοφόρησε περίπου την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εμπορίου αποκάλυψε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 13,4% στα 97,59 δισεκατομμύρια γιουάν (13,46 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό συνέβη μετά την πτώση των ΑΞΕ κατά 27,1% το 2024 και πτώση κατά 8% το 2023, μετά από τουλάχιστον οκτώ συνεχόμενα χρόνια ετήσιας ανάπτυξης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που διατίθενται μέσω της Wind Information.

Όλες οι περιφέρειες θα πρέπει «να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2025 και να ενισχύσουν αποτελεσματικά την εμπιστοσύνη των ξένων επενδύσεων», ανέφερε το σχέδιο. Το υπουργείο Εμπορίου και η Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης — ο οργανισμός οικονομικού σχεδιασμού — δημοσίευσαν από κοινού το σχέδιο δράσης μέσω του εκτελεστικού οργάνου της κυβέρνησης, του Κρατικού Συμβουλίου.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου τόνισαν ότι το σχέδιο δράσης θα εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του 2025 και ότι σύντομα θα δοθούν λεπτομέρειες για τα επόμενα υποστηρικτικά μέτρα.

«Εκτιμούμε την αναγνώριση από την κινεζική κυβέρνηση του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ξένες εταιρείες στην οικονομία», δήλωσε ο Μάικλ Χαρτ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. «Ανυπομονούμε για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας και τα βήματα που απαιτούνται για τη διασφάλιση πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για πρόσβαση στην αγορά».

«Πολύ δυνατό σήμα»

Ενώ πολλές πτυχές του σχεδίου δράσης αναφέρθηκαν δημοσίως πέρυσι, ορισμένα σημεία – όπως το να επιτρέπεται σε ξένες εταιρείες να αγοράζουν τοπικά μετοχικά μερίδια χρησιμοποιώντας εγχώρια δάνεια – είναι σχετικά νέα, δήλωσε ο Xiaojia Sun, συνεργάτης του JunHe Law με έδρα το Πεκίνο.

Το μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει η αποφασιστικότητα της Κίνας να ενεργήσει σύμφωνα με το σχέδιο.

Σε μια σχετικά σπάνια παραδοχή, αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σημείωσαν τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων στις ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης ορισμένων εταιρειών να διαφοροποιηθούν από την Κίνα. Τόνισαν επίσης ότι οι εταιρείες που επενδύουν στο εξωτερικό συμβάλλουν σχεδόν στο 7% της απασχόλησης και περίπου στο 14% των φόρων στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κομισιόν: Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας
Διεθνή |

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας

Η πλήρης ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέρος των συνολικών εγγυήσεων ασφάλειας που μπορεί να παράσχει η ΕΕ, επισημαίνει η Κομισιόν