Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης για μία συμφωνία στα ορυκτά, η οποία θεωρείται κεντρικής σημασίας για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρονται και οι δύο για την πρόσβαση των ΗΠΑ στον υπόγειο πλούτο της Ουκρανίας, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει πει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας.

«Οι ομάδες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις βασικές λεπτομέρειες οριστικοποιημένες», έγραψε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Olha Stefanishyna στο X.

«Ελπίζουμε ότι τόσο οι ηγέτες των ΗΠΑ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα μπορούσαν να το υπογράψουν και να το εγκρίνουν στην Ουάσιγκτον (στο) το συντομότερο για να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δώσει στις ΗΠΑ 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρίσιμες πρώτες ύλες ως απόσβεση για τη βοήθεια που έχει ήδη λάβει το Κίεβο από την προηγούμενη κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα η Ουάσιγκτον παρείχε στη χώρα του 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική στήριξη και ότι δεν θα αναγνωρίσει τη βοήθεια που παρείχε ο Μπάιντεν ως δάνειο.

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να υπογράψει ένα αρχικό προσχέδιο συμφωνίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προκαλώντας απογοήτευση στον Λευκό Οίκο. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν την Κυριακή ότι αναμένουν μια συμφωνία να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σπάνιες γαίες: Ο έλεγχός τους από την  Κίνα προκαλεί φόβους για ελλείψεις και διακοπή παραγωγής αυτοκινήτων
Διεθνή |

Ο έλεγχος της Κίνας στις σπάνιες γαίες προκαλεί φόβους για ελλείψεις και διακοπή στην παραγωγή αυτοκινήτων

Οι «ελαφριές» σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο, που χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μαγνήτες δεν έχουν στοχοποιηθεί