Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε στις ΗΠΑ την ευκαιρία για κοινή εξερεύνηση των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών της χώρας, καθώς και την προμήθεια αλουμινίου στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ, περιγράφοντας μια μελλοντική οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι θα πραγματοποιηθούν «σημαντικές συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης με τη Ρωσία». Εντός δύο ωρών από τη δήλωση του Τραμπ, ο Πούτιν προήδρευσε σε συνάντηση με τους υπουργούς και τους οικονομικούς του συμβούλους για τις σπάνιες γαίες.

«Εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να προσφέρουμε στους Αμερικανούς εταίρους μας, και όταν λέω «εταίρους», εννοώ όχι μόνο διοικητικές και κυβερνητικές δομές, αλλά και εταιρείες, εάν έδειχναν ενδιαφέρον για κοινή εργασία», δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση μετά τη συνάντηση.

«Αναμφίβολα διαθέτουμε, θέλω να τονίσω, σημαντικά περισσότερους πόρους αυτού του είδους από την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Πούτιν. Ανέφερε ότι ένα δυναμικό που αφορά τα μέταλλα σπάνιων γαιών δεν αποτελεί ανησυχία για τη Ρωσία.

Πούτιν: Πού μπορούν να συνεργαστούν ΗΠΑ-Ρωσία

Σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να προμηθεύουν έως και 2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου στην αμερικανική αγορά ετησίως, εάν η αμερικανική αγορά ανοίξει ξανά. Η Ρωσία παρείχε περίπου το 15% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ πριν από την επιβολή απαγορευτικών δασμών το 2023.

«Αυτό (οι ρωσικές προμήθειες αλουμινίου) δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των τιμών. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, θα εξακολουθήσει να έχει περιοριστική επίδραση στις τιμές», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν πρότεινε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν από κοινού για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή αλουμινίου στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας στη Σιβηρία, η οποία είναι η έδρα της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής αλουμινίου, της Rusal.

«Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε με αμερικανικές εταιρείες σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε ο Πούτιν. Σε απομαγνητοφώνηση που αναρτήθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι σπάνιες γαίες αποτελούν τομέα προτεραιότητας για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «ενισχύσει το δυναμικό της εγχώριας βιομηχανίας» που εκτείνεται από την εξόρυξη έως την «κατασκευή έτοιμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας». «Με βάση τα αποτελέσματα του εθνικού σχεδίου, ο όγκος παραγωγής τέτοιων αγαθών θα πρέπει να αυξηθεί αρκετές φορές», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή