Η ΕΕ θα πρέπει να χαράξει τη δική της πολιτική για την Κίνα και να μην αντιγράψει την συγκρουσιακή στάση της κυβέρνησης Τραμπ. Αυτό προτρέπει την Ευρώπη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που γεννά η εχθρική στάση του Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη.

Η ΕΕ διχάζεται ανάμεσα σε δύο απόψεις που εκφέρονται από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών: ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρότειναν να υιοθετήσουν την επιθετική στάση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας για να κερδίσουν την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά άλλες προειδοποιούν να μην τεθούν σε κίνδυνο οι οικονομικές σχέσεις της ένωσης με το Πεκίνο.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, μόνη της. Και πρέπει να αποφασίσουμε πότε η Κίνα μπορεί να είναι εταίρος και πότε η Κίνα είναι ανταγωνιστής», δήλωσε ο  στους Financial Times. «Μπορούμε σίγουρα να κάνουμε διάλογο με τη χώρα που νομίζω ότι είναι ο φυσικός μας σύμμαχος, οι ΗΠΑ. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις», πρόσθεσε.

Το ρήγμα στη σχέση ΕΕ – ΗΠΑ βάθυνε τις τελευταίες ημέρες μετά την προσέγγιση του Τραμπ στη Ρωσία και τις καυστικές δηλώσεις του για την Ουκρανία και συγκεκριμένα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε, επίσης, να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας της από την Ευρώπη και να υποτιμήσει τη ρωσική απειλή για την ήπειρο.

Σε ό, τι αφορά τη σχέση ΕΕ – Κίνας, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, αλλά ακόμη και υπό τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν, η Κομισιόν δεχόταν πιέσεις να τηρήσουν μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο Πεκίνο. Μάλιστα, χαρακτήρισε την Κίνα «συστημικό αντίπαλο» το 2019.

Ωστόσο, πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέτρεψε για μια νέα προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Η σχέση Ισπανίας με Κίνα

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, φλερτάρει ενεργά τις κινεζικές επενδύσεις, συναντήθηκε δύο φορές με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο τα τελευταία δύο χρόνια και προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την ένθερμη προσέγγισή του.

Τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΕ επέβαλε δασμούς έως και 45% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, χωρίς ομοφωνία από τις χώρες μέλη.

Ο Σάντσεθ τον Σεπτέμβριο είπε ότι το σχέδιο πρέπει να «επανεξεταστεί» και η Ισπανία τελικά απείχε στη βασική ψηφοφορία, ενώ Γερμανία και Ουγγαρία καταψήφισαν τους δασμούς.

Όταν η Κίνα «μπορεί να είναι εταίρος – ας το εκμεταλλευτούμε», είπε ο Αλμπάρες. «Όταν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστές, πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες και τη βιομηχανία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα, λόγω της δημογραφίας της, του μεγέθους της, [όντας] μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι επίσης απαραίτητη για πράγματα τόσο ζωτικά όπως η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα. Πρέπει λοιπόν να έχουμε σχέση», τόνισε.

Ένας άλλος ανώτερος ισπανός αξιωματούχος είπε, σύμφωνα με τους FT, ότι «δεν πρόκειται να διαλέξουμε πλευρά» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ωστόσο, ορισμένοι σύμμαχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών δεν έχει μελετήσει την Κίνα τόσο διεξοδικά όσο άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Μαδρίτη, η οποία ανησυχεί για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας της, έχει ενθουσιαστεί από δύο κινεζικές επενδύσεις στην παραγωγή μπαταριών λιθίου. Η κινεζική CATL τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε την κατασκευή ενός εργοστασίου 4 δισ. ευρώ με τη Stellantis στη Σαραγόσα, ενώ η AESC, που ανήκει στην China’s Envision, σχεδιάζει ένα εργοστάσιο στο Cáceres.

Η Μαδρίτη, επίσης, δεν θέλει να διακόψει τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα, η οποία εισήγαγε περισσότερο κρέας από την Ισπανία από οπουδήποτε αλλού πέρυσι.

Επιφυλακτικό το Πεκίνο

Πάντως, από την πλευρά της Κίνας, ακούγεται και η άποψη ότι το Πεκίνο θα ήταν επιφυλακτικό για τα μέλη της ΕΕ που θα ξεκινήσουν προσπάθειες να ανανεώσουν τους δεσμούς τους με τη χώρα, θεωρώντας τέτοιες κινήσεις ως «τακτική αντιστάθμισης κινδύνου» κατά του Τραμπ.

«Αυτό θα ήταν ένα είδος τακτικής πίεσης από την Ευρώπη εναντίον της αμερικανικής πλευράς: «Αν με πιέσεις πολύ σκληρά, θα κλίνω προς την Κίνα. Κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, συνέβη επίσης η ίδια κατάσταση», δήλωσε ο Ζου Φενγκ, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ.

«Δεν νομίζω ότι το σοκ του Τραμπ θα διαμορφώσει τελικά πλήρως τις σχέσεις μεγάλων δυνάμεων. Νομίζω ότι η Κίνα θα παραμείνει ψύχραιμη», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κομισιόν: Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας
Διεθνή |

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας

Η πλήρης ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέρος των συνολικών εγγυήσεων ασφάλειας που μπορεί να παράσχει η ΕΕ, επισημαίνει η Κομισιόν