Φρένο στην παραγωγή των ΑΠΕ φαίνεται να βάζει η BP, παρά τον στόχο της εικοσαπλάσιας παραγωγής έως το 2030, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Σε αναμονή των δηλώσεων του CEO, φαίνεται πως ο πετρελαϊκός κολοσσός εστιάζει  στα ορυκτά καύσιμα,ως μέρος μιας στρατηγικής αλλαγής με σκοπό να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι επενδυτές σχετικά με τα κέρδη της.

Οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί το 2020 ήταν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40%, καθώς και να αυξήσει με μεγάλη ταχύτητα τη συμμετοχή της στις ΑΠΕ έως το 2030. Τρία χρόνια μετά την χάραξη της πράσινης στρατηγικύης της,το 2023, χαμήλωσε αρκετά τον στόχο παραγωγής υδρογονανθράκων στο 25%.

Ανακοινώσεις της BP στην Hμέρα Kεφαλαιαγοράς

Το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο στην Hμέρα Kεφαλαιαγοράς (Capital Markets Day), που διοργανώνει.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός στόχος ήταν η αύξηση της δυναμικότητα παραγωγής ΑΠΕ κατά 20 φορές από το 2019 ως το 2030 στα 50 GW, τον οποίο φαίνεται να φρενάρει, χωρίς ωστόσο αυτό να σηματοδοτεί και πλήρη κατάργησή του.

Από τις εκθέσεις κερδοφορίας της εταιρείας, προκύπτει πως η παραγωγική της δυναμικότητα στις ΑΠΕ ανέρχεται σε 8,2 GW καθώς και ότι για το 2019, η καθαρή δυναμικότητα αιολικής παραγωγής της BP έφτασε τα 926 MW.  Σημειώνεται πάντως πως η BP δεν είχε δώσει στοιχεία για τη συνολική της δυναμικότητα στις ΑΠΕ για το συγκεκριμένο έτος.

Σημαντική υποχώρηση την τελευταία πενταετία

Η πίεση για ανάληψη αποφάσεων σχετικά με την πορεία της εταιρείας έχει αυξηθεί αφενός λόγω της  Elliott Investment Management, που κατέχει το 5% και πιέζει για μια πιο αυστηρή πολιτική στην μείωση του κόστους και αφετέρου λόγω της υποχώρησης κατά περίπου 8% τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοί της Big Oil, από τη Shell Plc έως την Exxon Mobil Corp, έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%.

Με ζητούμενο την μείωση του κόστους, εξάλλου, κινείται και ο περιορισμός των δαπανών για πράσινη ενέργεια. Άλλωστε ο νέος CEO της BP, Murray Auchincloss, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε ανακοινώσει σχέδια για μείωση του κόστους, καθώς και περικοπές στο προσωπικό κατά 5%.

Πίεση από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που είχαν επενδύσει πολύ στη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, είδαν τις επιδόσεις των μετοχών τους να υστερούν σε σχέση με τους αμερικανικούς ανταγωνιστές τους, Exxon και Chevron, οι οποίοι είχαν διατηρήσει το ενδιαφέρον τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες όπως η BP και η Shell φέτος επιβράδυναν σημαντικά τα σχέδιά τους να δαπανήσουν δισεκατομμύρια σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μεταφέροντας τις δαπάνες τους σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή