
Οι Γερμανοί ψήφισαν και ένα νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται στη χώρα επηρεάζοντας αναπόφευκτα ολόκληρη την Ευρώπη. Η ακροδεξιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας μεταπολεμικά κάτι που προκαλεί ανησυχία, ενώ τα δύο παραδοσιακά κόμματα: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, έχουν τα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά τους. Στους κερδισμένους όμως των εκλογών στη Γερμανία, είναι και η Αριστερά Die Linke που πλέον θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι η «άλλη φωνή», παρά το ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι είχε σιγήσει οριστικά.
Ακόμη και με μεγάλο συνασπισμό πρώτου και τρίτου κόμματος, η επόμενη μέρα για τη Γερμανία θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη δεδομένου ότι στη μέση πάντα θα υπάρχει το ισχυρό φρένο της Ακροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με 28,6% χωρίς όμως τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 20,8%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπέστη πανωλεθρία συγκεντρώνοντας μόλις το 16,5% των ψήφων, στη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 11,6%, ενώ η Αριστερά: 8,8%.
Η συμμετοχή άγγιξε το 84% και αποτελεί την υψηλότερη από το 1990.
Εκλογές στη Γερμανία – Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU): 28,6%
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 20,8%
Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 16,4%
Πράσινοι: 11,6 %
Αριστερά (Die Linke): 8,8%
Φιλελεύθεροι (FDP): 4,3%
Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,97%
Δύσκολη η επόμενη μέρα
Ο Φρίντριχ Μέρτς του CDU, θα είναι προφανώς ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας. Αλλά πρώτα θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο.
Όσο όμως και αν πανηγύρισαν για το αποτέλεσμα στο στρατηγείο του κόμματος, ο Μερτς γνωρίζει τις δυσκολίες της επόμενης μέρας. Αν τηρήσει τη δέσμευσή του να μην συνεργαστεί με την ακροδεξιά AfD, τότε η μοναδική του επιλογή είναι να συγκυβερνήσει με το λαβωμένο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις που θε έχουν στο επίκεντρο ζητήματα όπως η οικονομία, η μετανάστευση, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μάρκους Ζέντερ από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, με τον Φρίντριχ Μερτς
Ο Μερτς που θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα, τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπάιλ, για να τον προσκαλέσει σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
«Τώρα πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας και το συντομότερο δυνατό να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση για τη Γερμανία που μπορεί να αναλάβει δράση ώστε να κάνουμε το σωστό πράγμα στην πατρίδα μας, να είμαστε και πάλι παρόντες στην Ευρώπη και να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος βλέπει ότι η Γερμανία έχει και πάλι μια αξιόπιστη κυβέρνηση», είπε στις δηλώσεις του.
Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες σε ένα πεντακομματικό Bundestag αθροίζουν 328 έδρες, λίγο πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία που είναι στις 319 έδρες.
Ανοιχτοί να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι και οι Πράσινοι -για τη συμμετοχή των οποίων όμως διαφωνούν οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, το έτερον ήμισυ των Χριστιανοδημοκρατών.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ακόμη και με μεγάλο συνασπισμό πρώτου και τρίτου κόμματος, η επόμενη μέρα για τη Γερμανία θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη δεδομένου ότι στη μέση πάντα θα υπάρχει το ισχυρό φρένο της Ακροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ισχυρή κοινοβουλευτική εντολή που έλαβε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Το AfD θεωρείται από τους μεγάλους νικητές των εκλογών. Συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,6%, κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά της, σε σχέση με τις εκλογές του 2021, να προσελκύσει τα βλέμματα εντός και εκτός Ευρώπης και να αποδείξει πως «πούλησε» την μαύρη ατζέντα της στους Γερμανούς που κουράστηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η ηγέτης του AfD, Αλίς Βάιντελ, δήλωσε πως είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και επέμενε το βράδυ της Κυριακής να μιλά για την αλλαγή σελίδας που πρόκρινε ο γερμανικός λαός.

Η Αλίς Βάιντελ/ εικόνα από Reuters
To AfD, που είχε προεκλογικά εμφανή στήριξη από τον Ελον Μασκ, έχει στο επίκεντρο της ρητορικής της το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, προκρίνοντας τους διωγμούς των μεταναστών.
Η «αναστημένη» Αριστερά
Στους κερδισμένους είναι και η Αριστερά Die Linke, που έκανε ένα από τα πιο εντυπωσιακά come back της πολιτικής ιστορίας. Μετά την αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ από τις τάξεις της, έμοιαζε αδύναμη να αντιδράσει και, με ποσοστά περί το 3% στις δημοσκοπήσεις, θεωρείτο από πολλούς «πρώην κόμμα». Η ανάδειξη όμως στην ηγεσία της 36χρονης Χάιντι Ράιχινεκ, ανέτρεψε τα προγνωστικά αλλάζοντας ηγεσία.
Το κόμμα έκανε μια μοντέρνα λαϊκή καμπάνια, υπερασπιζόμενο τους μετανάστες και πρωτοστατώντας στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις κατά του AfD και θα βρίσκεται στην επόμενη Bundestag. Το 8.7% που πήρε το Die Linke και η πρωτιά στις ηλικίες 18-24 ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Πηγή: in.gr


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης