
Καμία επίπτωση στο σχέδιο αύξησης στο 50% του ποσοστού διανομής στους μετόχους της καθαρής κερδοφορίας του ομίλου Πειραιώς , δεν θα έχει η οποιαδήποτε κίνηση εξαγοράς τα επόμενα χρόνια.
Την ξεκάθαρη αυτή απάντηση έδωσε η διοίκηση της τράπεζας σε αναλυτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2024 και του νέου τετραετούς επιχειρησιακού της σχεδίου.
Το όραμα της Τράπεζας Πειραιώς για το 2028 είναι να καταστεί ο πρώτος όμιλος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίξ του 14% και γενναιόδωρη μερισματική πολιτική
Αναφορικά με την δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου τη συνέδεσε με τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης των εργασιών στον τομέα του bancassurance.
Όπως είπε, πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους αποφασίστηκε η υποβολή της σχετικής πρότασης προς το CVC.
«Έχουμε καλή εικόνα της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν θα ξεκινούσαμε συζητήσεις για την απόκτησή της εάν το κόστος για την αναδιάρθρωσή της επιδρούσε αρνητικά στις προσδοκίες μας για την απόδοση κεφαλαίου», σημείωσε από την πλευρά του ο CFO της Πειραιώς Θεόδωρος Γναρδέλλης.
Το 4ετές πλάνο για την Πειραιώς
«Το όραμά μας για το 2028 είναι η Πειραιώς να καταστεί ο πρώτος όμιλος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίξ του 14% και γενναιόδωρη μερισματική πολιτική», τόνισε ο κ. Μεγάλου κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού πλάνου του ομίλου.
Αυτό προβλέπει τη σταθεροποίηση της κερδοφορίας του στη ζώνη των 1,1 δισ. ευρώ έως και το 2027 και την αύξηση του ποσοστού διανομής της στο 50%, αρχής γενομένης από εφέτος.
Για το 2024 η επιβράβευση των μετόχων θα γίνει αποκλειστικά με μετρητά, ενώ από τις επόμενες χρήσεις το μίγμα της ανταμοιβής (συνδυασμός και με προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών), θα αποφασίζεται ανάλογα με τα δεδομένα.
Παρά την εκτίμηση της διοίκησης του συστημικού ομίλου για υποχώρηση του κόστους χρήματος (μέσο 3μηνο euribor 2,3% το 2025 και 2% – 2,1% ως το 2028), η οποία θα ασκήσει πιέσεις στο επιτοκιακό εισόδημα από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων, το καθαρό της αποτέλεσμα θα συνεχίσει να καταγράφει υψηλές πτήσεις.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως θα διατηρηθεί στα 1,1 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στη χρήση του 2024 στις επόμενες τρεις χρήσεις (2025 – 2027) και θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ το 2028.
Όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, το ποσοστό διανομής των κερδών αυτής της περιόδου στους μετόχους θα σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 50%.
Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της Πειραιώς θα πρέπει να αναμένουν επιβράβευση της τάξης των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη 4ετία.
Η πορεία των εσόδων
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που παρουσίασε ο κ. Μεγάλου, τα μεγέθη του ομίλου θα κινηθούν ως εξής:
– Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν εφέτος κατά 9,5% σε σχέση με το 2024, στα 1,9 δισ. ευρώ και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα και το 2026.
Από το 2027 αναμένεται η σταδιακή αύξησή τους, αρχικά στα 2 δισ. ευρώ και το 2028 στα 2,2 δισ. ευρώ.
Οι επιδόσεις αυτές στηρίζονται στην παραδοχή ότι το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας από τα 33,7 δισ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς θα φτάσει τα 45 δισ. ευρώ το 2028.
- Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ εφέτος, θα ενισχυθούν στα 650 εκατ. ευρώ το 2026 και στα 700 εκατ. ευρώ το 2027 και το 2028.
- Ελάφρυνση θα υπάρξει εφέτος τόσο από τα λειτουργικά έξοδα, όσο και από τον πιστωτικό κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, οι δαπάνες λειτουργίας του ομίλου θα υποχωρήσουν στα 800 εκατ. ευρώ το 2025 από 900 εκατ. ευρώ πέρυσι, ως αποτέλεσμα κυρίως των επιτυχημένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Εν συνεχεία μέχρι και το τέλος του 2028 αναμένεται σταθεροποίησή τους στα 900 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, μετά την μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 2,6%, οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια θα υποχωρήσουν εφέτος κατά 25% στα 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Από το 2026 αναμένεται περαιτέρω πτώση τους στα 200 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης NPE εκτιμάται ότι θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% από το 2027.
Έρχεται η Snappi
Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας της νέας ψηφιακής τράπεζας Snappi, το λανσάρισμα της οποίας αναμένεται στο β΄ τρίμηνο του 2025.
Το νέο εγχείρημα θα έλθει σε σημείο breakeven το 2027 και θα περάσει σε μικρή κερδοφορία του 2028.
Σύμφωνα με τους στόχους που παρουσίασε ο κ. Μεγάλου, το 2028 οι καταθέσεις της Snappi θα έχουν φτάσει τα 2,5 δις. ευρώ.
Κατά τον ίδιο, η λιανική τραπεζική ανεβάζει ρυθμούς, εξέλιξη που θα ευνοήσει τις δραστηριότητες της νέας τράπεζας.


Latest News

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στη νέα της σελίδα με φωτοβολταϊκά ισχύος 500 MW
ΤΕΡΝΑ - AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι προτιμητέοι επενδυτές στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας την κατασκευή φωτοβολταϊκών 270 εκατ. ευρώ

Τραπεζική άνοιξη με νέους πόλους στην ελληνική αγορά
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναδύονται νέα εγχειρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλάζοντας το τοπίο και διευρύνοντας τις επιλογές καταναλωτών και επιχειρήσεων

«Χρυσά» μερίσματα στο ΧΑ - Θα σπάσουν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ
Τα μερίσματα που αναμένεται να μοιράσουν οι εισηγμένες για το 2024 θα είναι κατά 18% υψηλότερα από το 2023

Το επόμενο βήμα για τη Foot Locker -Το σχήμα που προωθεί ο όμιλος Fourlis
Ο όμιλος Fourlis προωθεί τη δημιουργία πάνω από 100 καταστημάτων Foot Locker στη ΝΑ Ευρώπη - Η επιλογή της περιοχής και η συμπληρωματική ανάπτυξη της Intersport