Το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ για την  ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και επιχειρήσεων, ανακοίνωσε από την Θεσσαλονίκη η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι συνολικοί πόροι που θα διαχειριστεί η Ελλάδα μέσα στην επόμενη εξαετία προέρχονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα Νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernization Fund) και το νέο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο (Social Climate Fund).

Οι επενδύσεις αυτές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται και μετά την λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται πως οι πόροι ύψους 6 δισ. δηλαδή το 20% του συνόλου, κατευθύνθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με τα 3 δισ. εξ αυτών να αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων κατοικιών και επιχειρήσεων.

Τα επτά σημεία για την ενεργειακή αναβάθμιση

Η κα Σδούκου επιπρόσθετα παρουσίασε τα επτά σημεία της αναβάθμισης, που «άνοιξαν» τον περασμένο Ιανουάριο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα προγράμματα:

  • «Εξοικονομώ 2025», ύψους 434 εκατ. ευρώ
  • «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», προϋπολογισμού 223,4 εκατ. ευρώ
  • «Πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων», με 10 εκατ. ευρώ
  • «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», ύψους 153,7 εκατ. ευρώ,
  • «Προώθηση ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης, με 40 εκατ. ευρώ,
  • «Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών παιδικών σταθμών “Φοίβος”», ύψους 12,4 εκατ. ευρώ
  • «Πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων “Αθηνά”», ύψους 37,2 εκατ. ευρώ.

Οι «πράσινοι» στόχοι μέχρι το 2030

Στην προσπάθεια εναρμόνισης της χώρας με τους απαιτητικούς πράσινους στόχους της ΕΕ αναφέρθηκε η Υφυπουργός, τονίζοντας ότι έχουν επιτευχθεί σοβαρά βήματα.

«Πετύχαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, είχαμε ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ρεκόρ συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή. Πλέον, συμμετέχουν με 57% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», σημείωσε η κα. Σδούκου και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έγινε πέρυσι, για πρώτη φορά μετά το 2000, εξαγωγέας ενέργειας». Όπως είπε, «οι στόχοι αυτοί επετεύχθησαν γιατί η κυβέρνηση δημιούργησε σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για να έρθουν στη χώρα επενδυτές, έδωσε κίνητρα και διαμόρφωσε το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο».

Κάνοντας δε τον απολογισμό των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, ανέφερε ότι 2,1 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν σε μια πενταετία για 146.000 κατοικίες.

Το πρόγραμμα clusters

Αναφερόμενη στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, η υφυπουργός υπενθύμισε ότι πρόκειται για πόρους ύψους περίπου 1,5 δισ ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να δαπανηθούν μέχρι το 2031-2032.

Η επίτευξη των υψηλών στόχων της ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση απαιτεί υψηλούς πόρους, που συχνά δεν είναι διαθέσιμοι, σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Σδούκου, «για αυτό και το υπουργείο πρότεινε το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα για τα clusters (συστάδες) κτηρίων, που θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων με μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω της προκήρυξης ανοιχτών διαγωνισμών. Το πρόγραμμα υποβλήθηκε από το ΥΠΕΝ στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού και αναμένεται η έγκρισή του».

Πάνω από 68.000 νοικοκυριά ωφελήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης για την αλλαγή θερμοσίφωνα, ενώ από τα συνολικά 94 εκατ. ευρώ της επιδότησης, τα 87 εκατ. παρέμειναν στην ελληνική οικονομία, όπως υπογράμμισε ο εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) Χρήστος Κώνστας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτιής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Αποθήκευση ενέργειας: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ φέρνει πρόσκληση για μπαταρίες συνολικής ισχύος 3,55 GW
Green |

Επενδύσεις 1,5 δισ. στην αποθήκευση ενέργειας – Το νέο κίνητρο για μπαταρίες 3,55 GW

Για την αποθήκευση ενέργειας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση απόφαση του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών, με προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης