
Μικρή πρόοδος έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) όπου συνεδρίασε μια διακυβερνητική ομάδα εργασίας (ISWG-GHG 18) για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία.
Σε ανακοίνωση του ΙΜΟ γίνεται λόγος για «βήμα μπροστά» καθώς οι συζητήσεις των εκπροσώπων των κρατών – μελών του Οργανισμού συνεχίστηκαν πάνω σε ένα σχέδιο κειμένου για ένα «πλαίσιο του ΙΜΟ προς το καθαρό μηδενικό επίπεδο» που συμφωνήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος MEPC 82, τον περασμένο Οκτώβριο.
Το εν λόγω σχέδιο κειμένου ενσωματώνει σκέψεις και προτάσεις των κρατών – μελών και διεθνών οργανισμών σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στη Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL, παράρτημα VI). Οι τροποποιήσεις αυτές, εάν υιοθετηθούν, θα ενσωματώσουν τα προτεινόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα στη συνθήκη, η οποία έχει 107 συμβαλλόμενα μέρη που αντιπροσωπεύουν το 97% της παγκόσμιας χωρητικότητας της εμπορικής ναυτιλίας.
Τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν έναν παγκόσμιο κανονισμό για ένα πρότυπο καυσίμου με στόχο τη μείωση της έντασης των εκπομπών άνθρακα, τη δομή του οικονομικού μηχανισμού (τέλος εκπομπών), τις οργανωτικές και λειτουργικές πτυχές του προτεινόμενου «Ταμείου ΙΜΟ Net-Zero Fund», την εκταμίευση των εσόδων και τις πιθανές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια.
Η Ομάδα Εργασίας συμφώνησε να διατηρήσει υπό εξέταση όλες τις προτάσεις για έναν οικονομικό μηχανισμό (μηχανισμός τιμολόγησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) και αναγνώρισε τις πιθανές λύσεις που πρότειναν κάποια κράτη – μέλη, με στόχο να «γεφυρώσουν» τις διαφορές.
Ο «φόρος»
Οι μεγάλες διαφορές αφορούν την πρόταση για έναν καθολικό «φόρο» στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε αντίθεση με την πρόοδο που σημειώθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ταμείου στο πλαίσιο του ΙΜΟ. Στο θέμα του «φόρου» δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS), υπέρμαχο της πρότασης. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή μέσω του ICS υποστηρίζεται ευρέως από τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως ο καλύτερος μηχανισμός για την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Είναι ενθαρρυντικό πάντως το γεγονός, όπως δήλωσε ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), ότι περίπου τα τρία τέταρτα των κρατών του ΙΜΟ υποστηρίζουν τώρα σθεναρά το σύστημα συνεισφοράς (φόρου) επί των αερίων του θερμοκηπίου που προτείνει η «ομάδα 50+» των κυβερνήσεων και του ICS. Ωστόσο, οι ανησυχίες που εγείρονται από μια σημαντική μειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Βραζιλίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με απλό και ρεαλιστικό τρόπο ώστε να επιτευχθεί πλήρης συναίνεση, πρόσθεσε ο Guy Platten.
Το ICS δηλώνει ικανοποιημένο σε γενικές γραμμές από την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά μια ριζοσπαστική νέα δέσμη παγκόσμιων κανονισμών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού τιμολόγησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά τονίζει ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει και είναι θετικό ότι παρά τις αποκλίσεις σε πολλά ζητήματα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με θετικό και συνεργατικό πνεύμα.
Η συμφωνία
Στα θετικά των συζητήσεων είναι η ευρεία συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός ταμείου του ΙΜΟ, μια ιδέα που το ICS υπερασπίζεται εδώ και καιρό. Επίσης, συμφωνήθηκε γενικά ότι αυτό το ταμείο του ΙΜΟ, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώνει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις χρεώσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των πλοίων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή οικονομικών ανταμοιβών στους πρωτοπόρους και στα πλοία που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινη μεθανόλη, βιομεθάνιο, πράσινη αμμωνία και βιώσιμα βιοκαύσιμα. Τα κίνητρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του χάσματος κόστους σε σχέση με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα και την καταλυτική προώθηση της παραγωγής και της υιοθέτησης νέων καυσίμων.
Επίσης, αν και υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το πρότυπο καυσίμων, σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν ανεπίλυτες όσον αφορά το προτεινόμενο πρότυπο καυσίμων έντασης αερίων του θερμοκηπίου.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κεντρικός ομιλητής στο 19ο Ετήσιο Capital Link International Shipping Forum
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, Founder & Chairman, Capital Maritime & Trading Corp., ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Μεσημεριανό Γεύμα του 19ου Ετήσιου Capital Link International Shipping Forum

Βαγγέλης Μαρινάκης: Εποχή αλλαγών από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η ναυτιλία
Μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link o Βαγγέλης Μαρινάκης υπογράμμισε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία

ΟΛΠ: Νέα αύξηση εσόδων και κερδών – Πρόταση για αυξημένο μέρισμα κατά 43,7%
Η κρουαζιέρα στον ΟΛΠ κατέγραψε νέο ρεκόρ, σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων, επιβατική κίνηση και έσοδα που αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Παρέμβαση Κικίλια για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Σκέψεις για έκδοση εκπτωτικού κουπονιού που θα απευθύνεται στη «λαϊκή οικογένεια και τη μεσαία τάξη» ώστε να μην επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις

Πώς θα μοιάζουν οι μαρίνες του μέλλοντος; Τι δείχνει η μελέτη της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας
Η μελέτη από την Ένωση Μαρινών Ελλάδας βαθμονομεί τις δυνατότητες ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων στη χώρα

Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Τι είπε ο Κικίλιας
«Προτεραιότητα να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια», σύμφωνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια

Αντίποινα των Χούθι στις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη - Στόχος, αμερικανικά πολεμικά πλοία
Οι αντάρτες Χούθι επιτίθενται στις αμερικάνικες δυνάμεις σε ένδειξη συμπαράστασης στη Γάζα

Το LNG κερδίζει έδαφος στη ναυπήγηση πλοίων
Η ναυτιλιακή βιομηχανία επιταχύνει τη μετάβασή της προς πιο πράσινες πρακτικές, με το LNG να αυξάνει τη δυναμική του

Κασσελάκης: Δεν θα επιτρέψουμε η ελληνική ναυτιλία να χάσει την πρωτοκαθεδρία της λόγω άστοχων πολιτικών
«Είναι ώρα να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας ανήκει, επενδύοντας στη ναυτιλία μας, στηρίζοντας τους ανθρώπους της», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης

Η Attica Group ανακοίνωσε πασχαλινές προσφορές για οικογένειες και παρέες 3-5 ατόμων
Έκπτωση 20% για όλους τους προορισμούς από και προς Πειραιά με Ι.Χ. αυτοκίνητο από την Attica Group