Η λειτουργία των Επιμελητηρίων ως μοχλού προόδου και ευημερίας, η συνεργασία μεταξύ των μελών τους σε ολόκληρη την επικράτεια, η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που θέτει ο υποψήφιος πρόεδρος για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και νυν πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Ιωάννης Μπρατάκος για την επομένη των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 15 Μαρτίου. Όπως αναφέρει ο κ. Μπρατάκος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επιδίωξη του είναι, μεταξύ άλλων, να έχει η ΚΕΕΕ κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Παράλληλα, αναφέρεται στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή η νέα επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ αναδεικνύει τη σημασία εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η όποια δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για μείωση φόρων ή για στοχευμένα μέτρα στήριξης εισοδημάτων δεν πρέπει να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο παροχολογίας.

Ακόμη, ο υποψήφιος πρόεδρος για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και νυν πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Ι. Μπρατάκος απαντά στο τι πρέπει να γίνει για να στηριχθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στο μήνυμα που θέλει να δώσει εφέτος το ΕΒΕΑ μέσω του θεσμού των Επιχειρηματικών Βραβείων.

Ιωάννης Μπρατάκος: Έτσι το ΕΒΕΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων

Κύριε πρόεδρε, το παγκόσμιο θέμα των ημερών είναι η νέα, επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Ποια μπορεί να είναι η επίπτωση στις ελληνικές εξαγωγές και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία και πώς μπορεί η ΕΕ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει στις δασμολογικές απειλές Τραμπ;

«Σήμερα, οι εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ ανέρχονται περίπου στο 1% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και βιομηχανικά αγαθά. Εάν αυξηθούν οι δασμοί στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ, ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά ένα μέρος των ελληνικών εξαγωγών. Βεβαίως, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν στο επόμενο διάστημα οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης. Μέχρι τώρα αυτό που έχουμε δει είναι να ανακοινώνονται και να ανακαλούνται δασμοί μέσα σε λίγες μέρες, λειτουργώντας περισσότερο ως εργαλείο διαπραγμάτευσης.

Το βέβαιο είναι ότι κινούμαστε πλέον προς ένα παγκόσμιο σύστημα, στο οποίο ο ανταγωνισμός δεν στηρίζεται σε πολυμερείς συμβάσεις και κοινούς κανόνες, αλλά σε απευθείας συναλλαγές, εκβιασμούς και απειλές. Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπιστεί αποφασιστικά – και σκληρά, εφόσον χρειαστεί – τα συμφέροντά της: με ανταποδοτικούς δασμούς, αλλά και νέα μη δασμολογικά μέτρα, όπως για παράδειγμα, με στροφή σε νέες αγορές. Πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα σε εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, να στηρίξει νέες επενδύσεις και να προωθήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ισχύ.

Η Ελλάδα οφείλει κατ’ αρχάς να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντά της θα ληφθούν υπόψη σε όλες τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Χρειάζεται, παράλληλα, να διευρύνει τον χάρτη των εξαγωγών της σε περιοχές όπως η Ασία και η Αφρική και να επιταχύνει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε πρόσφατα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής; Αφήνει περιθώριο παροχών και πού πρέπει αυτά να στραφούν;

«Η εφαρμογή ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες μπορεί, πράγματι, να αποσυμπιέσει τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως να δημιουργήσει χώρο για μειώσεις φόρων ή για στοχευμένα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων.

Όμως, θα ήταν λάθος να ξεκινήσει τώρα ένας κύκλος παροχολογίας με αυτή την αφορμή. Πρώτον, γιατί το μέτρο δεν έχει εξειδικευθεί ακόμα. Δεύτερον, γιατί παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με παράλληλη στήριξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Τρίτον, γιατί σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να επιμείνει στην πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και μείωσης του χρέους. Πάγια θέση μας είναι ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ έχετε δηλώσει ότι στόχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι να στηρίξει τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Σε ποιους τομείς υστερούμε ακόμα και τι πρέπει να γίνει;

«Ως ΕΒΕΑ επισημαίνουμε διαχρονικά την ανάγκη να επανασχεδιάσουμε στρατηγικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, δίνοντας έμφαση σε τομείς με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλή προστιθέμενη αξία. Χρειάζεται να εστιάσουμε στην ποιοτική και ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού, στον πρωτογενή τομέα με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων, βιώσιμων μοντέλων, στη βιομηχανία και στην υψηλή βιοτεχνία με εξειδικευμένες πολιτικές σε κλάδους αιχμής, με νέα κίνητρα και ενισχύσεις για την ενθάρρυνση επενδύσεων.

Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της καινοτομίας, για την τεχνολογική και πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει αρκετά βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη ταχύτερα, αξιοποιώντας στοχευμένα το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων».

Αυτή τη στιγμή είστε πρόεδρος του ισχυρότερου Επιμελητηρίου της χώρας και στις 15 Μαρτίου θέλετε να αναλάβετε μέσα από τις εκλογές τη διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Την επόμενη μέρα ποιες θα είναι οι κινήσεις σας για την αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων;

«Πιστεύω βαθιά στη δυνατότητα των Επιμελητηρίων να λειτουργούν ως μοχλός προόδου και ευημερίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Διεκδικώ την προεδρία της ΚΕΕΕ, γιατί ξέρω ότι όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης.

Στόχος μας είναι μια Ένωση που θα δίνει φωνή σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, θα στηρίζει ουσιαστικά κάθε επιχείρηση, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Επιδιώκουμε να έχει η ΚΕΕΕ κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, συμμετέχοντας σε κοινές ομάδες εργασίας για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των τοπικών σχεδίων ανάπτυξης κάθε νομού. Σκοπεύουμε, ταυτόχρονα, να ενδυναμώσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες των τοπικών Επιμελητηρίων, με νέες πλατφόρμες διάχυσης τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και να οικοδομήσουμε πλήρεις “εργαλειοθήκες” σε τομείς όπως είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η ψηφιακή μετάβαση».

Πρόσφατα προκηρύχθηκαν για ακόμη μία χρονιά τα Επιχειρηματικά Βραβεία ΕΒΕΑ. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε φέτος στον επιχειρηματικό κόσμο;

«Τα Επιχειρηματικά Βραβεία είναι ένας εμβληματικός θεσμός για το ΕΒΕΑ, που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την επιχειρηματική αριστεία. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα βραβευθούν επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην εταιρική υπευθυνότητα, στο ψηφιακό επιχειρείν, στην πράσινη ανάπτυξη. Βραβεύουμε, επίσης, νέους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις, αναπτυσσόμενες ΜμΕ και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Στόχος μας είναι να δώσουμε ένα μήνυμα αναγνώρισης και ενθάρρυνσης σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, που μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουν να εξελίσσονται, να απαντούν θετικά στις προκλήσεις και να αξιοποιούν νέες ευκαιρίες. Θέλουμε να δείξουμε ότι η χώρα διαθέτει ένα πολύτιμο δυναμικό επιχειρήσεων και ανθρώπων, που μπορούν να μπουν μπροστά στην προσπάθεια για ανάπτυξη και πρόοδο».

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News