Με τη βοήθεια του κλάδου υγείας κατάφεραν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές να ξεπεράσουν την αρχική νευρικότητα αλλά όχι και να κλείσουν ξεκάθαρα θετικά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,13%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 8.668 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,13% στις 22.395 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,49% στις 8.051 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Fresenius σημείωσε κέρδη 1%, καθώς ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο «τμήμα δασμών» για να διαχειριστεί την αβεβαιότητα γύρω από τις προτεινόμενες πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τη διαφορά όμως σήμερα την έκανε η μετοχή της Novo Nordisk, η οποία σημείωσε άλμα 4%. Η αμερικανική εταιρεία τηλευγείας Hims & Hers δήλωσε ότι ενδέχεται να σταματήσει να πουλά σύνθετη σεμαγλουτίδη – μια εναλλακτική λύση στα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Ozempic και το Wegovy της Novo Nordisk.

Από την άλλη, απώλειες 1,7% σημείωσε η Unilever, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος, Hein Schumacher, αποχωρεί μετά από λιγότερο από δύο χρόνια στη θέση του. Τη θέση του έχει αναλάβει ο νυν οικονομικός διευθυντής Fernando Fernandez.

Η Unilever είπε επίσης ότι δεν υπήρξε αλλαγή στις προοπτικές της για το 2025 ή στη μεσοπρόθεσμη καθοδήγηση της εταιρείας μετά από αυτήν την ανακοίνωση.

Τα βλέμματα στραμμένα στη Γερμανία

Στο μεταξύ, τα βλέμματα σαφώς είναι στη Γερμανία και στην πιθανότητα η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η συμμαχική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) να συμφωνήσουν στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, υπό τον Φρίντριχ Μερτς.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% το δ’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί επιβεβαίωσαν την ετήσια μείωση των οικονομικών επιδόσεων κατά 0,2% για όλο το 2024. Η οικονομία της Γερμανία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Επίσης, το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου ανέφερε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις έγιναν ελαφρώς λιγότερο απαισιόδοξες για τις προοπτικές πωλήσεων στο εξωτερικό τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη εξαγωγικών προσδοκιών του thinktank να αυξάνεται στις -5 μονάδες από -7,1 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Παρά τη μικρή άνοδο, το Ifo σημείωσε ότι ο δείκτης βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για σχεδόν δύο χρόνια, με «μόνο λίγους τομείς» – συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών επίπλων, των κατασκευαστών ποτών και του κλάδου των αυτοκινήτων – να προβλέπουν ότι οι διεθνείς πωλήσεις θα αυξηθούν.

Έχασε και τις 1.600 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας για τους περισσότερους τίτλους, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις και έκλεισε με απώλειες, θέτοντας πλέον εν αμφιβόλω και τη διατήρηση των 1.600 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 1.596,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.593,78 μονάδων (-0,63%) και 1.601,95 μονάδων (-0,13%). Ο τζίρος ανήλθε στα 367,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 79,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 39,8 εκατ. τεμάχια αξίας 190,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,49% στις 3.907,37 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.495,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.454,33 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές