Το αποτέλεσμα των εκλογών της Γερμανίας, που ανέδειξε πρώτη σε ψήφους τη συντηρητική συμμαχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) υπό τον Φρίντριχ Μερτς, ήταν ένεση αισιοδοξίας για τις αγορές, ωστόσο η βαθιά πληγωμένη βιομηχανία της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το φάσμα της αβεβαιότητας.

Και, μπορεί ο Μερτς, να έχει το προφίλ του φιλικά προσκείμενου απέναντι στις επιχειρήσες, με βαρύ βιογραφικό στον χώρο των επιχειρήσεων, να έχει υποσχεθεί αύξηση των δημοσίων δαπανών, παραμένει ερώτημα το κατά πόσο θα μπορέσει να το υλοποιήσει.

Για την ώρα, το τοπίο παραμένει θολό και αβέβαιο, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για την εφαρμογή των υποσχόμενων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του αμφιλεγόμενου κανόνα «φρένου χρέους» της Γερμανίας.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπει η αγορά τώρα είναι κάποια σταθερότητα, τουλάχιστον ξέρουμε ποιος κέρδισε τις εκλογές», γεγονός το οποίο κρίνεται θετικά από την αγορά, είπε μεταξύ άλλων ο Michael Field, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Morningstar, στο CNBC.

Το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη γερμανική οικονομία επειδή ένας δικομματικός «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ των συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) φαίνεται τώρα ως πιο πιθανό αποτέλεσμα, μια κατάσταση που θα επισπεύδει τη λήψη αποφάσεων, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Danske Bank.

Οικονομία, υποδομές, ενέργεια

Είτε πρόκειται για έναν δικομματικό είτε για έναν τρικομματικό συνασπισμό με έναν μικρότερο παίκτη όπως οι Πράσινοι -καθώς ο Μερτς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με το ακροδεξιό κόμμα AfD- τα κύρια κόμματα ευθυγραμμίζονται με πολιτικές όπως μείωση των τιμών της ενέργειας και επενδύσεις σε υποδομές, σχολίασε ο Field, της Morningstar, κάτι που θα δει για «θετικές πτώσεις».

Ο ίδιος διακρίνει ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε τομείς συμπεριλαμβανομένης της βαριά πληγείσας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Μια νέα κυβέρνηση με εντολή να μειώσει πραγματικά τις τιμές της ενέργειας, προσπαθώντας να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, θα μπορούσε πραγματικά να δώσει σε αυτόν τον τομέα την ενίσχυση που χρειάζεται πολύ σε αυτή τη φάση», είπε συγκεκριμένα.

Ο πρόεδρος της Siemens Energy, Joe Kaeser, δήλωσε στο CNBC ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη ατζέντα για την αναδιάρθρωση της Γερμανίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Μια τέτοια ατζέντα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία, στις υποδομές, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στην αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στην «ανάκτηση του κυβερνητικού ελέγχου και των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων».

Εν τω μεταξύ, ο Arnd Franz, Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Mahle, τόνισε ότι η βιομηχανία χρειάζεται επείγοντα μέτρα για τους φόρους, το ενεργειακό κόστος και την ευελιξία της αγοράς εργασίας.

Οι αναλυτές της Citi τόνισαν σε σημείωμα της Δευτέρας ότι «το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές θα εξαρτηθεί από το σχήμα της κυβέρνησης συνασπισμού που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί».

Υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο στην αγορά που θα μπορούσαν να έχουν τα μικρότερα κόμματα, ανέφεραν ότι η συμμετοχή των Πρασίνων σε έναν συνασπισμό θα ήταν θετική για τη βιομηχανία εξοπλισμού θέρμανσης και ψύξης, καθώς αυτό θα μείωνε την πιθανότητα κατάργησης των επιδοτήσεων και των εντολών για μετασκευές αντλιών θερμότητας.

Οι αναλυτές της Citi είπαν επίσης ότι είδαν «περιορισμένο [μεσοπρόθεσμο] κίνδυνο για το γερμανικό καθεστώς χερσαίων δημοπρασιών αιολικής ενέργειας», αναφέροντας την πλατφόρμα CDU ότι είναι καιρός «να αναπτυχθούν δίκτυα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Αυτό δεν φαίνεται να σημαίνει κανένα σημαντικό βήμα που να αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας», σύμφωνα με τη Citi, υποστηρίζοντας μετοχές όπως η Nordex και η Vestas, έγραψαν.

Αναγκαία η δημοσιονομική μετατόπιση

Ωστόσο, τα βασικά ερωτήματα που παραμένουν για τις αγορές είναι εάν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επαναφέρει την οικονομία στην ανάπτυξη, να ανοικοδομήσει το αδύναμο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα και να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες μέσω της κατάργησης των κανόνων περιορισμού του χρέους που περιορίζουν το χρέος που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση.

«Το βασικό αποτέλεσμα από την οπτική της αγοράς… είναι το γεγονός ότι τα τρία κατεστημένα κόμματα (CDU/CSU, SPD και οι Πράσινοι) δεν διεκδικούν τα δύο τρίτα των εδρών που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος», δήλωσε τη Δευτέρα η οικονομική ερευνητική ομάδα της Rabobank.

«Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα δεν οδήγησε σε μια σαφή πορεία προς την αλλαγή του συντάγματος για να επιτρέψει μια σταδιακή αλλαγή στις κρατικές δαπάνες», δήλωσε ο Rabobank.

Πρόσθεσαν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας και της περιφερειακής ανάπτυξης παραμένουν «αποφασιστικά ζοφερές απουσία μιας δραματικής δημοσιονομικής μετατόπισης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή