
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, βρέθηκε στην καρδιά των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Economist.
Σε αυτό, ο παρουσίασε (ίσως υπερβολικούς) αριθμούς. Οι αμερικανικές εταιρείες, είπε, έχασαν 324 δισ. δολάρια από την αποχώρησή τους από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Γιατί να μην επιστρέψουν; Μίλησε για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και εξήρε την αγορά εστιατορίων της Μόσχας.
Το μήνυμά του, όπως λέει ο Economist, βρήκε ευήκοα ώτα. Ο Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ενθουσιάστηκε με τις «ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες» μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ντμίτριεφ επαίνεσε τον Τραμπ για την έναρξη μιας «εποικοδομητικής συζήτησης».

Ο 49χρονος Ντμίτριεφ ξεχώριζε από τους διπλωμάτες που αποτελούσαν την υπόλοιπη ρωσική αντιπροσωπεία. Αλλά, από την άποψη του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπήρχε καλός λόγος για να είναι μέλος της. Ως επικεφαλής ενός από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Ρωσίας, ο Ντμίτριεφ έκανε συμφωνίες για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Πούτιν θέλει η Αμερική να χαλαρώσει τις κυρώσεις στην οικονομία του. Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις έχουν κοστίσει πολλά χρήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο Ντμίτριεφ προσπαθεί να πείσει τον Τραμπ να κάνει ακριβώς αυτό.
Ποιος είναι ο Κίριλ Ντμίτριεφ
Η άνεση του κ. Ντμίτριεφ στην παρέα αμερικανών επιχειρηματιών τον καθιστά ιδανικό απεσταλμένο στον κόσμο του Τραμπ. Ενώ πολλοί στον κύκλο του κ. Πούτιν ανέβηκαν μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας, ο κ. Ντμίτριεφ ξεκίνησε στην Καλιφόρνια κατά τη δεκαετία του 1990.
Ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ οδήγησε σε θέσεις στην συμβουλευτική εταιρεία McKinsey και στην Goldman Sachs. Το 2000 έλαβε MBA από το Harvard Business School. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία, όπου ο Πούτιν βρισκόταν στην αρχή της πρώτης θητείας του.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ χρησιμοποίησε σύντομα τα εταιρικά του «διαπιστευτήρια». Μια από τις πρώτες του δουλειές στη Ρωσία ήταν στο επενδυτικό ταμείο ΗΠΑ-Ρωσίας, το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε να δημιουργηθεί για να ανοίξει η Ρωσία σε ξένα κεφάλαια. Μια άλλη ήταν στην Icon Private Equity, η οποία διαχειριζόταν την περιουσία του Βίκτορ Πίντσουκ, ενός ολιγάρχη. Η συναναστροφή με τις μετασοβιετικές ελίτ άνοιξε πόρτες, το ίδιο και ο γάμος του με τη Ναταλία Πόποβα, μια τηλεπαρουσιάστρια και φίλη της κόρης του Πούτιν, η οποία του έδωσε πρόσβαση στο Κρεμλίνο.
Το κρατικό ταμείο της Ρωσίας
Το 2011 ο Ντμίτριεφ έπεισε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος αντικαθιστούσε τότε τον Πούτιν ως πρόεδρος, να δημιουργήσει το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο διευθύνει από τότε.
Το RDIF είναι ένα ασυνήθιστο είδος κρατικού ταμείου. Αντί να χρησιμοποιεί τον πλούτο της χώρας σε ορυκτά καύσιμα για να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, το RDIF λειτουργεί περισσότερο σαν μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, αναζητώντας ξένους επενδυτές για να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο σε κοινές επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας. Λίγο μετά την ανάληψη της θέσης του, ο Ντμίτριεφ επέστρεψε στην Αμερική, συνομιλώντας με μεγαλοστελέχη της Γουόλ Στριτ.
Η αρχική επιτυχία δεν κράτησε όμως πολύ. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, Αμερικανοί επενδυτές τερμάτισαν τη συνεργασία τους με το RDIF. Οι κυρώσεις δυσκόλεψαν την προσέλκυση δυτικών κεφαλαίων. Αλλά, όπως εξηγεί ο Νταβίντ Ζακόνι του Πανεπιστημίου George Washington, ήταν η ικανότητα του Ντμίτριεφ να βρίσκει μη δυτικές πηγές χρηματοδότησης που απέδειξε την αξία του στον Πούτιν.
Το 2015 η Σαουδική Αραβία επένδυσε 10 δισ. δολάρια στο RDIF. Δύο χρόνια αργότερα η Κίνα έκανε το ίδιο. Μέχρι το 2022 το RDIF είχε διευκολύνει περισσότερες από 40 δισ. δολάρια σε ξένες επενδύσεις στη Ρωσία σε 100 συμφωνίες. Το 2022, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερική επέβαλε κυρώσεις τόσο στο RDIF όσο και στον ίδιο τον Ντμίτριεφ. Το RDIF «θεωρείται ευρέως ένα slush fund (fund με χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες)» για τον κ. Πούτιν, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.


Latest News

Πώς μια παλιά φυλακή μεταμορφώνεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων
Ένα συγκρότημα φυλακών με ιστορική σημασία μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών με την συμβολή της Πολιτείας

«Αγοράστε τοπικά» - Πίσω από την προτροπή της Etsy
Η πλατφόρμα Etsy απέναντι στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ - Τι θα συμβεί εάν αλλάξει και πάλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ