
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, βρέθηκε στην καρδιά των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Economist.
Σε αυτό, ο παρουσίασε (ίσως υπερβολικούς) αριθμούς. Οι αμερικανικές εταιρείες, είπε, έχασαν 324 δισ. δολάρια από την αποχώρησή τους από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Γιατί να μην επιστρέψουν; Μίλησε για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και εξήρε την αγορά εστιατορίων της Μόσχας.
Το μήνυμά του, όπως λέει ο Economist, βρήκε ευήκοα ώτα. Ο Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ενθουσιάστηκε με τις «ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες» μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ντμίτριεφ επαίνεσε τον Τραμπ για την έναρξη μιας «εποικοδομητικής συζήτησης».

Ο 49χρονος Ντμίτριεφ ξεχώριζε από τους διπλωμάτες που αποτελούσαν την υπόλοιπη ρωσική αντιπροσωπεία. Αλλά, από την άποψη του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπήρχε καλός λόγος για να είναι μέλος της. Ως επικεφαλής ενός από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Ρωσίας, ο Ντμίτριεφ έκανε συμφωνίες για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Πούτιν θέλει η Αμερική να χαλαρώσει τις κυρώσεις στην οικονομία του. Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις έχουν κοστίσει πολλά χρήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο Ντμίτριεφ προσπαθεί να πείσει τον Τραμπ να κάνει ακριβώς αυτό.
Ποιος είναι ο Κίριλ Ντμίτριεφ
Η άνεση του κ. Ντμίτριεφ στην παρέα αμερικανών επιχειρηματιών τον καθιστά ιδανικό απεσταλμένο στον κόσμο του Τραμπ. Ενώ πολλοί στον κύκλο του κ. Πούτιν ανέβηκαν μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας, ο κ. Ντμίτριεφ ξεκίνησε στην Καλιφόρνια κατά τη δεκαετία του 1990.
Ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ οδήγησε σε θέσεις στην συμβουλευτική εταιρεία McKinsey και στην Goldman Sachs. Το 2000 έλαβε MBA από το Harvard Business School. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία, όπου ο Πούτιν βρισκόταν στην αρχή της πρώτης θητείας του.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ χρησιμοποίησε σύντομα τα εταιρικά του «διαπιστευτήρια». Μια από τις πρώτες του δουλειές στη Ρωσία ήταν στο επενδυτικό ταμείο ΗΠΑ-Ρωσίας, το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε να δημιουργηθεί για να ανοίξει η Ρωσία σε ξένα κεφάλαια. Μια άλλη ήταν στην Icon Private Equity, η οποία διαχειριζόταν την περιουσία του Βίκτορ Πίντσουκ, ενός ολιγάρχη. Η συναναστροφή με τις μετασοβιετικές ελίτ άνοιξε πόρτες, το ίδιο και ο γάμος του με τη Ναταλία Πόποβα, μια τηλεπαρουσιάστρια και φίλη της κόρης του Πούτιν, η οποία του έδωσε πρόσβαση στο Κρεμλίνο.
Το κρατικό ταμείο της Ρωσίας
Το 2011 ο Ντμίτριεφ έπεισε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος αντικαθιστούσε τότε τον Πούτιν ως πρόεδρος, να δημιουργήσει το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο διευθύνει από τότε.
Το RDIF είναι ένα ασυνήθιστο είδος κρατικού ταμείου. Αντί να χρησιμοποιεί τον πλούτο της χώρας σε ορυκτά καύσιμα για να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, το RDIF λειτουργεί περισσότερο σαν μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, αναζητώντας ξένους επενδυτές για να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο σε κοινές επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας. Λίγο μετά την ανάληψη της θέσης του, ο Ντμίτριεφ επέστρεψε στην Αμερική, συνομιλώντας με μεγαλοστελέχη της Γουόλ Στριτ.
Η αρχική επιτυχία δεν κράτησε όμως πολύ. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, Αμερικανοί επενδυτές τερμάτισαν τη συνεργασία τους με το RDIF. Οι κυρώσεις δυσκόλεψαν την προσέλκυση δυτικών κεφαλαίων. Αλλά, όπως εξηγεί ο Νταβίντ Ζακόνι του Πανεπιστημίου George Washington, ήταν η ικανότητα του Ντμίτριεφ να βρίσκει μη δυτικές πηγές χρηματοδότησης που απέδειξε την αξία του στον Πούτιν.
Το 2015 η Σαουδική Αραβία επένδυσε 10 δισ. δολάρια στο RDIF. Δύο χρόνια αργότερα η Κίνα έκανε το ίδιο. Μέχρι το 2022 το RDIF είχε διευκολύνει περισσότερες από 40 δισ. δολάρια σε ξένες επενδύσεις στη Ρωσία σε 100 συμφωνίες. Το 2022, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερική επέβαλε κυρώσεις τόσο στο RDIF όσο και στον ίδιο τον Ντμίτριεφ. Το RDIF «θεωρείται ευρέως ένα slush fund (fund με χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες)» για τον κ. Πούτιν, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη