Δεν θα επανέλθουν τα δώρα στο Δημόσιο δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο Mega, και εκφράζοντας τις κυβερνητικές θέσεις.

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Εάν το προηγούμενο μέτρο (σ.σ. τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους) είναι ακριβό αυτό είναι κάτι παραπάνω από πανάκριβο …»

Το μνημονιακό ψαλίδι στα δώρα στο Δημόσιο

Βέβαια, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία «κόπηκε» ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο .Η Πορτογαλία, κατά την οικονομική κρίση, είχε αναστείλει την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, αυτές οι περικοπές ήταν προσωρινές, και οι επιπλέον μισθοί επανήλθαν μετά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Το ίδιο και στη Ισπανία, στην οικονομική κρίση είχε αναστείλει προσωρινά την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους. Ωστόσο, αυτά τα επιδόματα επανήλθαν επίσης μετά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία είδαν αύξηση στους μισθούς τους, με το βασικό μηνιαίο μισθό του Ομάδας A1 να ανέρχεται σε 1.326,90 ευρώ από 1.300 ευρώ και του Ομάδας Α2 στα 1.164,19 ευρώ από 1.141,80 ευρώ ενώ ο κατώτερος μισθός στο ισπανικό δημόσιο είναι από 1η Ιανουαρίου στα 727,50 ευρώ.

Το δημοσιονομικό κόστος

Το συνολικό κόστος για την καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ. Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στο δώρο Πάσχα, στο δώρο Χριστουγέννων αλλά και στο επίδομα αδείας. Έτσι, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 3 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα ακριβό μέτρο για να μπορέσει να περάσει κάτω από τα ραντάρ του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να περάσει ένα τέτοιο μέτρο αφού πλέον οι προϋπολογισμοί συνοδεύονται από μια κλειδωμένη οροφή δαπανών, θα πρέπει να υπάρξουν αντίμετρα ίσου ποσού. Άλλη λύση θα ήταν εάν τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (εφόσον φθάσουν τα ύψους 3 δις ευρώ ) να αποδειχτεί ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα (κάτι βέβαια δύσκολο) καθώς το ποσό αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να αποτελεί ένα μόνιμο έσοδο και σε σταθερή βάση για το δημόσιο κορβανά.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το ΔΝΤ επεσήμανε ότι ,παρά τις περικοπές των τελευταίων ετών, οι δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο και συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα το ΔΝΤ, συνέστησε τη συγκράτηση των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω επενδύσεις σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax