Ένα βαρύ «πακέτο» που θα περιλαμβάνει το πολυαναμενόμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ – ΑΠΕ) και μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία με γενναία ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.  Στόχος του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να κατευναστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στις χωροθετήσεις των επενδύσεων ΑΠΕ.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, το νέο ΕΧΠ – ΑΠΕ θα… στενέψει αρκετά σε σύγκριση με το υφιστάμενο. «Πρέπει να κόψουμε τις υπερβολές που είχε το προηγούμενο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι «έχουμε σχεδόν καταλήξει στο τι θα περιλαμβάνει», τονίζοντας ότι «οσονούπω θα το παρουσιάσουμε» δίχως ωστόσο να προσδιορίζει το πότε ακριβώς θα τεθεί σε διαβούλευση το νέο ΕΧΠ ΑΠΕ, του οποίου η διαδικασία σύνταξης είχε ξεκινήσει προ τετραετίας προκειμένου να αναθεωρηθεί το ισχύον πλαίσιο που  είχε δημοσιευθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2008 επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά και πλέον θεωρείται παρωχημένο.

Το προηγούμενο ΕΧΠ ΑΠΕ του Σουφλιά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, «ήταν υπερβολικά ευρύ», και γι΄ αυτό πρέπει να μαζευτεί, δίχως όμως «να δημιουργηθούν κάποιες περιοχές πολύ μεγάλης επιβάρυνσης»

«Έξωση» φωτοβολταϊκών από γαίες υψηλής παραγωγικότητας

Καταρχάς, όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης,  πρέπει «να περιοριστούν πολύ μεγάλες ακρότητες σε ό, τι αφορά την εγκατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές» και να ληφθεί υπ΄ όψιν η νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα φωτοβολταϊκά θα εξαιρεθούν από την εγκατάσταση σε αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

«Γνωρίζουμε ότι ένας τεράστιος αριθμός αγροτικών γαιών σταμάτησαν να καλλιεργούνται την τελευταία δεκαετία. Μιλάμε για 6 εκατομμύρια στρέμματα. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις δεν είναι Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Τα  φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε  στη χώρα. Δεν είναι σαν τα αιολικά που η χωροθέτησή τους είναι συνάρτηση του αιολικού δυναμικού, με συνέπεια σε πάρα πολλές περιοχές να μην είναι εφικτό να λειτουργήσουν. Συνεπώς, πρόθεσή μας είναι να σταματήσουμε να έχουμε νέα φωτοβολταϊκά σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Τα 6 εκατομμύρια στρέμματα  καλλιεργήσιμων εκτάσεων που εγκαταλείφτηκαν δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας. Για όλα τα φωτοβολταϊκά που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν έως το 2050, μαζί με αυτά που έχουμε ήδη εγκατεστημένα, χρειαζόμαστε 500 χιλιάδες στρέμματα. Δεν είναι ανάγκη να πάμε στη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας για να τα καλύψουμε. Αυτό είναι μία προσαρμογή που είναι σωστό να γίνει», ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πιθανώς θα εξαιρεθεί η αυτοπαραγωγή από τη συγκεκριμένη προσαρμογή του ΕΧΠ ΑΠΕ.

Σκυλακάκης

«Δεν χρειάζονται υπερβολές στην Κρήτη»

Το προηγούμενο ΕΧΠ ΑΠΕ του Σουφλιά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, «ήταν υπερβολικά ευρύ», και γι΄ αυτό πρέπει να μαζευτεί, δίχως όμως «να δημιουργηθούν κάποιες περιοχές πολύ μεγάλης επιβάρυνσης».

Ειδικά για την Κρήτη, όπου ένα από τα τελευταία draft του χωροταξικού πλαισίου περιλαμβάνει 22 Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ), ο υπουργός σημείωσε ότι «εγώ δεν θα ανησυχούσα για μεγάλο αριθμό ΠΑΠ –  γιατί αυτά που ήδη προβλέπονται είναι αρκετά», αναφέροντας αορίστως ότι «στην Κρήτη δεν χρειάζεται, όπως και οπουδήποτε αλλού, να κάνουμε υπερβολές» και προσθέτοντας παράλληλα ότι  γενικότερα θα πρέπει να βρεθεί ένα μέτρο, ειδικά για τις ανεμογεννήτριες.

Αναμένεται και μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τα ανταποδοτικά οφέλη προκειμένου να είναι αφενός υψηλότερα και αφετέρου να φτάνουν ταχύτερα στους πολίτες

Όχι φωτοβολταϊκά σε φυσικές λίμνες

Όσον αφορά στις ανησυχίες για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε φυσικές λίμνες, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη. «Πάει, τελείωσε αυτό. Θα επιτρέψουμε ένα περιορισμένο ποσοστό μόνο στις τεχνητές λίμνες», τόνισε ο υπουργός.

Υψηλότερα ανταποδοτικά

Παράλληλα, με το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα παρουσιαστεί και μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τα ανταποδοτικά οφέλη προκειμένου να είναι αφενός υψηλότερα και αφετέρου να φτάνουν ταχύτερα στους πολίτες.

Σήμερα, προβλέπεται παρακράτηση του 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών των μονάδων ΑΠΕ, το οποίο αποδίδεται στους οικείους δήμους για έργα και στους κατοίκους στις περιοχές των πάρκων σε ποσοστό 60% – 40%.

«Θα αυξήσουμε το ποσό των  ανταποδοτικών, προσθέτοντας και άλλες πηγές, ενώ τα χρήματα θα φτάνουν πιο γρήγορα  στις τοπικές κοινωνίες», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Και πρόσθεσε: «Η κοινή γνώμη έχει το ιερό δικαίωμα να μην είναι πάντα απολύτως λογική στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Και έχει και την εξής αντίληψη: γιατί να βγάζει κάποιος άλλος χρήματα στη δική μου περιοχή χωρίς εγώ να εμπλέκομαι; Και έχει ένα δίκιο. Γι  αυτό με τα νέα ανταποδοτικά, πρώτον τα χρήματα θα φτάνουν γρηγορότερα στους πολίτες – θα ξεπεράσουμε εαυτόν σε αυτό. Δεύτερον, θα έχουν μεγαλύτερο μερτικό άμεσο οι τοπικές κοινωνίες, σε σχέση με τους δήμους. Και τρίτον, αναζητούμε τρόπους για να αυξήσουμε το ίδιο το ποσό των ανταποδοτικών, προσθέτοντας και άλλες πηγές Ανανεώσιμων Πηγών που ως τώρα δεν είχαμε. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο γενναίοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Αποθήκευση ενέργειας: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ φέρνει πρόσκληση για μπαταρίες συνολικής ισχύος 3,55 GW
Green |

Επενδύσεις 1,5 δισ. στην αποθήκευση ενέργειας – Το νέο κίνητρο για μπαταρίες 3,55 GW

Για την αποθήκευση ενέργειας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση απόφαση του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών, με προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης