
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιτέθηκε στο μπλοκ, λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε για να “καταστρέψει” τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της δεύτερης θητείας του Τραμπ την Τετάρτη, στο οποίο συμμετείχε και ο Ίλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ορίσει υπεύθυνο για την περικοπή των κρατικών δαπανών.
«Πήραμε μια απόφαση και θα την ανακοινώσουμε πολύ σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του σχετικά με τους δασμούς της ΕΕ. «Θα είναι 25% γενικά, και αυτό θα αφορά τα αυτοκίνητα και άλλα πράγματα».
Διατλαντικός εμπορικός πόλεμος
Τα σχόλια του Τραμπ εγείρουν την προοπτική ενός ευρύτερου διατλαντικού εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να πλήξει τόσο την αμερικανική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις φθαρμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των Δυτικών συμμάχων, αναφέρουν οι Financial Times.
Πέρα από τους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τραμπ ετοιμάζεται να εφαρμόσει δασμούς 25% και στους γείτονές του Καναδά και Μεξικό, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση και τη διακίνηση φεντανύλης, όπως είπε.
Αξίζει να σημειωθεί παρά τις δεσμεύσεις Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις δύο αυτές χώρες καθώς και στην Κίνα από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, μόνο τα μέτρα κατά του Πεκίνου έχουν τεθεί σε ισχύ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε επίσης με αρκετούς δασμούς που δεν υλοποιήθηκαν.

O Ίλον Μασκ στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της δεύτερης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, 26 Φεβρουαρίου 2025. REUTERS/Brian Snyder
Δασμοί σε Καναδά και Μεξικό από 2 Απριλίου
Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί στον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου, υποδηλώνοντας μια πιθανή καθυστέρηση των δασμών, οι οποίοι επρόκειτο να επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα.
Καθώς μιλούσε ο Τραμπ, ο Χάουαρντ Λούτνικ, ο υπουργός Εμπορίου, παρενέβη για να σημειώσει ότι οι γείτονες της Αμερικής έπρεπε ακόμη να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του προέδρου για τη φεντανύλη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να τεθούν ακόμη σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. «Θα είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν», είπε ο Τραμπ αφού ο Λάτνικ μπήκε στη συζήτηση.
Η σφοδρή επίθεση του Τραμπ κατά της ΕΕ έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου φιλοξένησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, σε μια συνάντηση που περιελάμβανε συζήτηση για το εμπόριο εκτός από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά ο Κιρ Στάρμερ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος δεν έδωσε νέες λεπτομέρειες για τους προτεινόμενους δασμούς του στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας που θα χρησιμοποιήσει, αλλά ανανέωσε τις σφοδρές επιθέσεις του στο μπλοκ για αυτό που εδώ και καιρό αντιλαμβάνεται ως μη ισορροπημένη οικονομική σχέση.
«Δεν δέχονται τα αυτοκίνητά μας»
«Μας εκμεταλλεύτηκαν πραγματικά με διαφορετικό τρόπο. Δεν δέχονται τα αυτοκίνητά μας. Δεν δέχονται ουσιαστικά τα αγροτικά μας προϊόντα, χρησιμοποιούν κάθε είδους λόγους για τους οποίους δεν δέχονται», είπε. «Ας είμαστε ειλικρινείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να … τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο σκοπός της. Και έχουν κάνει καλή δουλειά σε αυτό».
Το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς μετά τα σχόλια του Τραμπ, διαπραγματευόμενο 0,2% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,049 δολάρια.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τους προτεινόμενους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ τόσο από τον Καναδά και το Μεξικό όσο και από την ΕΕ, προειδοποίησαν ότι η ζήτηση οχημάτων θα πληγεί καθώς οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλότερες τιμές εάν επιβληθεί δασμός 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
«Οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών των οχημάτων και οι όγκοι θα μειωθούν», δήλωσε στους Financial Times διευθύνων σύμβουλος μεγάλου ευρωπαϊκού προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων. «Ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε εύθραυστη θέση και αυτή η τεράστια αβεβαιότητα επιβραδύνει ήδη τις συμφωνίες, τις επενδύσεις και την κατανομή των κεφαλαίων», κατέληξε.


Latest News

Τι θα συμβούλευαν σήμερα τον Τραμπ οι Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ
Τι θα έλεγαν σήμερα στον Τραμπ οι δύο μεγάλοι «στρατηγοί» που συμβούλεψαν προέδρους και άλλαξαν το ρου του Ψυχρού Πολέμου

Σίμον Κάρτερ: Ο Βρετανός επιχειρηματίας που κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στο γραφείο
Η British Land, δια χειρός του CEO Σίμον Κάρτερ, στοιχημάτισε στην επιστροφή στο γραφείο και βλέπει τώρα ρεκόρ ενοικιάσεων στη Βρετανία

Πώς μια χώρα που ο Τραμπ «δεν είχε ξανακούσει ποτέ» βρέθηκε στο στόχαστρό του
Το Λεσότο, που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετέτρεψε σε κέντρο παραγωγής τζιν Levi’s και ρούχων του Τραμπ, βρίσκεται μπροστά σε μια επικείμενη οικονομική καταστροφή

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners