![Αμοιβές: Μικραίνει το χάσμα που χωρίζει τους μισθούς ανδρών και γυναικών [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_men_women_salaries.png)
Ψάχνοντας τη νέα πύλη δεδομένων του ΙΟΒΕ, Greeceinnumbers, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και ειδικότερα αυτά των μισθών στα οποία αποτυπώνεται πολύ ξεκάθαρα και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα.
H αλήθεια είναι, παρατηρώντας τα στοιχεία, ότι η ψαλίδα όσο περνούν τα χρόνια μικραίνει παρόλα αυτά τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ακόμη την ύπαρξη του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα στα φύλα.

Σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα του ΙΟΒΕ, τον Δεκέμβριο του 2009,ο μέσος μισθός για τους άνδρες εργαζόμενους ήταν στα 1.562,24 € όταν ο μέσος μισθός των γυναικών ήταν 1.291,56 ευρώ.
Με λίγα λόγια ένα άνδρας το 2009, αμειβόταν 20,9% περισσότερο σε σχέση με μια γυναίκα.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, το 2024 και συγκεκριμένα τον Μάϊο του 2024, ο μέσος μισθός ενός άνδρα ήταν 1.417,283 ευρώ και μια γυναίκας 1.240,35 ευρώ με την μισθολογική ψαλίδα να βρίσκεται στο 14,26%. Συγκρίνοντας τα στοιχεία αποδεικνύεται πολύ ξεκάθαρα πως ναι μεν η ψαλίδα έχει κλείσει αλλά υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη…
Ενδιαφέρον έχει εάν αναλυθούν περαιτέρω και τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μισθολογικό χάσμα. Οι μεγαλύτερες μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων με 40.086 ευρώ για τους άνδρες. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1.950 ευρώ καθαρά τον μήνα. Για την ίδια θέση, μια γυναίκα αμείβεται με 32.000 ευρώ, ήτοι 1.630 ευρώ καθαρά τον μήνα.
Η διαφορά μεταξύ της αμοιβής ενός άνδρα και μιας γυναίκας για την ίδια ακριβώς θέση είναι της τάξεως των 320 ευρώ καθαρά τον μήνα. Οι χαμηλότερες αμοιβές και για τα δύο φύλα είναι στον τομέα τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, με 12.525 ευρώ τον χρόνο για τους άνδρες, περίπου 750 ευρώ καθαρά τον μήνα, και 10.699 για τις γυναίκες, που αντιστοιχούν σε μηνιαίες καθαρές αποδοχές 655 ευρώ, κάτω δηλαδή από τον κατώτατο μισθό, γεγονός που εξηγείται προφανώς λόγω της εκτεταμένης μερικής απασχόλησης.
Βέβαια η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία παρατηρείται αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 12,7% λιγότερα ανά ώρα εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Το μισθολογικό αυτό χάσμα παρουσιάζει μάλιστα σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Για παράδειγμα, το 2021, η Εσθονία κατέγραψε το υψηλότερο χάσμα με 20,5%, ενώ το Λουξεμβούργο εμφάνισε αρνητικό ποσοστό -0,7%, υποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες κερδίζουν ελαφρώς περισσότερα από τους άνδρες.


Latest News

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται