Οι χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και τα ασθενέστερα πριθώρια διύλισης περιόρισαν την αύξηση κερδών του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού Eni το τέταρτο τρίμηνο.

Η ιταλική εταιρεία είναι η τελευταία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανέφερε κέρδη, με τον υπόλοιπο κλάδο να παρουσιάζει παρόμοιες τάσεις εν μέσω ευρείας οικονομικής αδυναμίας και ανησυχιών για τη ζήτηση καυσίμων.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν 892 εκατ. ευρώ (934 εκατ. δολ.), μειωμένα κατά 46% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 995 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στις έρευνες και στην παραγωγή ήταν 1,80 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δισ. ευρώ.

Η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη παρά την αύξηση της παραγωγής κατά 3% λόγω των εργασιών στο Καζακστάν, τη Λιβύη, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κονγκό και τη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι επιδόσεις των διυλιστηρίων και των χημικών ήταν αδύναμες, αναφέροντας ζημίες 275 εκατ. ευρώ.

Κοινοπραξία

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Eni και η Petronas Nasional Bhd της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε λεπτομερείς συζητήσεις για τη σύσταση μιας κοινής εταιρείας συμμετοχών που θα επιβλέπει επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Η Eni δραστηριοποιείται στην Ινδονησία από το 2001 και διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε φάσεις εξερεύνησης, ανάπτυξης και παραγωγής. Η τρέχουσα παραγωγή μετοχών της είναι περίπου 95.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στο Ανατολικό Καλιμαντάν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η συμφωνία είναι μια περαιτέρω κίνηση στο λεγόμενο δορυφορικό μοντέλο της Eni, όπου χωρίζει τις δραστηριότητες για να μειώσει τον κίνδυνο διατηρώντας παράλληλα ένα ενδιαφέρον.

Η συναλλαγή προωθεί το σχέδιο του Διευθύνοντος Συμβούλου Claudio Descalzi να συγκεντρώσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα μισά από τα οποία θα είναι στο upstream.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Washington Post: Σφοδρές αναταράξεις μετά την απόφαση του Τζεφ Μπέζος να ελέγξει τη στήλη των απόψεων
Διεθνή |

Θύελλα αντιδράσεων από την παρέμβαση του Μπέζος στη θεματολογία της Washington Post

Αναγνώστες της Washington Post ακυρώνουν τη συνδρομή τους στην εφημερίδα, λέγοντας ότι ο Τζεφ Μπέζος επιδιώκει να την κάνει εργαλείο προπαγάνδας που θα στηρίζει την πολιτική MAGA του Ντόναλντ Τραμπ