
Με ένα μίγμα προσαρμογών στην αλυσίδα εφοδιασμού και ενισχυμένων παγκόσμιων συνεργασιών, η Κίνα αναμένεται να αμβλύνει τις επιπτώσεις απο την επιβολή δασμών που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Εμείς (η Κίνα) έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Ζονγκ Λιάνγκ , επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών της κρατικής Bank of China, στο Reuters Global Markets Foru
«Έχουμε διευκολύνει άλλες χώρες να κάνουν επιχειρήσεις μαζί μας, ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις πέραν των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζονγκ.
Λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ ο δασμός 10% του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές στις 4 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο ανακοίνωσε ανταποδοτικούς δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα και αυτοκίνητα μαζί με μια σειρά μέτρων κατά της Google και άλλων αμερικανικών επιχειρήσεων, σημειώνει το Reuters.
Επιδοτήσεις στους τομείς που πλήττονται
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε επίσης δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, τον οποίο τελικά ακολούθησαν πολλές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα και η Ινδία, που παρουσίασαν τα δικά τους μέτρα για τις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και προϊόντων που σχετίζονται με τον χάλυβα.
«Παρόλα αυτά, το μερίδιο (της Κίνας) στις παγκόσμιες εξαγωγές παρέμεινε ισχυρό», δήλωσε ο Ζονγκ Λιάνγκ, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η Κίνα θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική δημοσιονομική πολιτική φέτος, μαζί με πρόσθετα μέτρα για τη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.
Ο Alex Hongcai Xu, αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής στην China Association for Policy Sciences, δήλωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες διαφοροποιούν τις εξαγωγικές τους αγορές και διευρύνουν τη συνεργασία για επενδύσεις στο εξωτερικό, γεγονός που θα συμβάλει στον μετριασμό του κόστους και των κινδύνων του εμπορικού πολέμου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω, ο Xu αναμένει ότι η Κίνα θα παράσχει οικονομικές επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις στους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης που πλήττονται από τους δασμούς.
Ευκαιρίες συνεργασίας
Και οι δύο οικονομολόγοι σημείωσαν επίσης ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ανοίγει ευκαιρίες για την Κίνα να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τους δασμούς, ενισχύοντας συνεργασίες όπως η Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου (BRI).
Ο Κισορε Μαχμπουμπάνι, βετεράνος διπλωμάτης της Σιγκαπούρης και διακεκριμένος συνεργάτης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η BRI θα αποκτήσει δυναμική καθώς οι χώρες θα αναζητούν βοήθεια από έξω, αφού οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τη βοήθεια.
Ο Τραμπ έχει σταματήσει για 90 ημέρες τις περισσότερες βοήθειες που χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα προχωρά στη διάλυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μειώσει το εργατικό δυναμικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να περιορίσει τις δαπάνες που θεωρεί σπάταλες.
«Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που μπορούν να είναι τόσο γενναιόδωρες όσο οι ΗΠΑ σε αυτή την κλίμακα … και, αυτή είναι η Κίνα», δήλωσε ο Μαχμπουμπάνι, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2001 και το 2002.


Latest News

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες