Το Spring Break είναι η εποχή ανοιξιάτικων διακοπών για τους φοιτητές στις ΗΠΑ, με την περίοδο αιχμής αυτού του διαλείμματος μαθημάτων να καθορίζεται από τις 12 έως τις 21 Μαρτίου. Φέτος, το μέσο ταξίδι την συγκεκριμένη περίοδο κοστίζει $8.306. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που κόστιζε το 2019 και 26% περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με την εφαρμογή σύγκρισης ταξιδιωτικής ασφάλισης Squaremouth με έδρα τη Φλόριντα.

Για να φτάσει σε αυτούς τους αριθμούς, η Squaremouth εξέτασε την αξία 6.000 ταξιδιών από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 15 Απριλίου 2025. (Το κόστος ταξιδιού πρέπει να υποβάλλεται κατά την αγορά ασφάλισης.) Η εταιρεία ρώτησε επίσης 8.000 Αμερικανούς ταξιδιώτες σχετικά με τα σχέδιά τους, διαπιστώνοντας ότι τουλάχιστον το 40% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούσαν αυτό το χρόνο για να κάνουν ταξίδια που σχεδίαζαν εδώ και καιρό.

Αυτό εξηγεί γιατί η Ιταλία και η Ιαπωνία συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς επιλογές του Squaremouth για το Spring Break φέτος. Το τελευταίο είναι ακραίο σε σύγκριση με τους συνηθισμένους προορισμούς για τις ανοιξιάτικες διακοπές, είπε στο Bloomberg η Τζένα Χάμερ, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Squaremouth. Η χώρα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υποδέχθηκε ρεκόρ 36,9 εκατομμυρίων διεθνών επισκεπτών το 2024, εκ των οποίων τα 2,7 εκατομμύρια ήταν Αμερικανοί, αύξηση 58% από το 2019.

Και ενώ οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες του γεν συμβάλλουν στην ώθηση του τουρισμού στην Ιαπωνία, είναι επίσης πιθανό η δημοτικότητα αυτού του προορισμού να αυξάνει το κόστος των ανοιξιάτικων διακοπών συνολικά: Το μέσο ασφαλισμένο ταξίδι εκεί κοστίζει λίγο λιγότερο από $10.000.

«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν μερικά από αυτά τα μεγάλα ταξίδια που σκέφτονταν λίγο πριν από το 2020», τόνισε η Χάμερ. Οι προορισμοί με ζεστό κλίμα, Μεξικό, Μπαχάμες και Δομινικανή Δημοκρατία, είναι πάγιες επιλογές που κερδίζουν δημοτικότητα, προσθέτει, με λιγότερους Αμερικανούς να κατευθύνονται στην Ανταρκτική και την Ισλανδία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυξανόμενο κόστος ξενοδοχείων και πτήσεων

Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι σε άνοδο από το 2019 και δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι για αυτό το ράλι. Τα δεδομένα από τον παγκόσμιο πάροχο ανάλυσης ακινήτων CoStar που αντλήθηκαν για το Bloomberg δείχνουν σημαντικά άλματα στις μέσες ημερήσιες τιμές από το 2019 έως το 2024 σε όλες τις βασικές αγορές που επισήμανε η Squaremouth για τις ανοιξιάτικες διακοπές.

Μέχρι το 2024 το μέσο κόστος ενός δωματίου πολυτελούς ξενοδοχείου στις Μπαχάμες είχε ήδη αυξηθεί κατά 58% στα $623,75  ανά διανυκτέρευση κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων διακοπών. Αν η κράτηση γίνει τώρα για τον Μάρτιο το μέσο κόστος ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων εκεί θα είναι $1.049, σύμφωνα με την Google. (Η CoStar δεν δημοσιεύει στοιχεία τιμολόγησης για το μέλλον.) Στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 67% στα $362  κατά την ίδια περίοδο. Η Google εμφανίζει μέσες τιμές $587 για τα δωμάτια που απομένουν για την συγκεκριμένη περίοδο φέτος.

Τα καλά νέα είναι ότι τα άλλα έξοδα ταξιδίου έχουν αρχίσει να μειώνονται. Οι τιμές για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις παρουσιάζουν αμελητέα μεταβολή από έτος σε έτος αυτήν τη στιγμή, ανέφερε ο Ράιαν Σέιλορ, διευθυντής μάρκετινγκ στην πλατφόρμα διαχείρισης εσόδων από μισθώσεις διακοπών Beyond.

Οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να μην μπορούν να προσθέτουν θέσεις προς μέρη όπου θέλουν να πάνε οι ταξιδιώτες, επειδή καινούργια αεροσκάφη από Airbus και Boeing παραμένουν σε έλλειψη. Αλλά τα αεροπορικά εισιτήρια μετά βίας έχουν υποχωρήσει. Οι πτήσεις εσωτερικού για ταξίδια για το Spring Break είναι τώρα κατά μέσο όρο $280, αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2024. Το μέσο εισιτήριο μετ’ επιστροφής για την Καραϊβική και το Μεξικό είναι τώρα στα $400, αυξημένο κατά 3% από πέρυσι.

Σπάζοντας ρεκόρ

Δεν είναι πολύ αργά για να αξιοποιήσει κανείς μια ποικιλία από δοκιμασμένα hacks που μπορούν να αμβλύνουν το πλήγμα του κόστους των ανοιξιάτικων διακοπών.

Για τις καλύτερες τιμές πτήσεων, η ιστοσελίδα ταξιδιών Hopper συνιστά να ταξιδέψετε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, μια απευθείας πτήση JetBlue που συνδέει τη Νέα Υόρκη με την Πούντα Κάνα από 1-9 Μαρτίου κόστιζε $537 μετ’ επιστροφής, ενώ από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου η ίδια πτήση αναγραφόταν στα $638.

Η αναχώρηση το Σάββατο και η επιστροφή μεσοβδόμαδα μπορεί να περικόψει ακόμη και $100 από το εισιτήριό.

Εάν οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις προσφέρουν καλύτερη αξία από τα ξενοδοχεία, μπορείτε να μεγιστοποιηθεί η εξοικονόμηση πόρων επιλέγοντας έναν προορισμό όπου υπάρχει ακόμα μεγάλη διαθεσιμότητα. Ο Σέιλορ λέει ότι το Λας Βέγκας και το Μαϊάμι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, με τις μέσες ημερήσιες τιμές να προσφέρουν μικρές εκπτώσεις από έτος σε έτος και στις δύο πόλεις.

Η αποφυγή δημοφιλών προορισμών είναι τελικά η καλύτερη στρατηγική, είτε για εξοικονόμηση χρημάτων σε ξενοδοχεία, σπίτια ή κόστους μετάβασης. Μεταξύ των σημείων με καλό καιρό που ο Χόπερ λέει ότι είναι υποτιμημένα φέτος είναι τα Μπαρμπάντος (με εισιτήριό μόλις $245 από τη Νέα Υόρκη), το Σαν Ντιέγκο (όπου πτήσεις εντός ΗΠΑ στοιχίζουν κάτω από $200) και το Μπελίζ Σίτι. Αναφέρει επίσης το Asheville, έναν προορισμό που προσπαθεί να υποδεχτεί ξανά επισκέπτες ανακάμπτοντας από τον τυφώνα Helene.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή