
Σε 1,448 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν συνολικά καθαρά κέρδη της Eurobank, τα οποία περιλαμβάνουν κέρδος 99 εκατ. ευρώ από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα το Β’΄ τρίμηνο. Τα κέρδη ανά μετοχή και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε €0,39 και 18,5% αντίστοιχα το 2024.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ EUROBANK
Τα αποτελέσματα της Eurobank
- Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 15,3% (ή 1,8% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) και διαμορφώθηκαν σε €2.507εκ., λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο έναντι του 2023 σε 2,73%.
- Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 22,4% (ή 13,5% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) έναντι του 2023 και ανήλθαν σε €666εκ., κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου, τις Χορηγήσεις και τη Διαχείριση Περιουσίας, αντιστοιχώντας σε 73 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού, έναντι 69 μονάδων βάσης το 2023.
- Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 16,8% (ή 4,1% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) σε €3.173εκ. Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 15,6% (ή 2,0% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) έναντι του 2023 σε €3.242εκ.
- Οι Λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9% στην Ελλάδα και 18,8%σε επίπεδο Ομίλου (ή 4,8% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) στα €1.071εκ. Σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένης της BNP Bulgaria) οι δαπάνες του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 3,4% έναντι του 2023. Τόσο ο δείκτης κόστους – οργανικών εσόδων όσο και ο δείκτης κόστους- συνολικών εσόδων παρέμειναν κάτω του 35%, ήτοι 33,8% και 33,0% αντίστοιχα το 2024.
- Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 15,7% (ή 3,8% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) στα €2.101εκ., ενώ τασυνολικάκέρδη προπροβλέψεων ενισχύθηκαν έναντι του 2023κατά 14,1%(ή 0,7% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) σε €2.171εκ.
- Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων μειώθηκαν έναντι του 2023 κατά 7,3% (ή 10,0% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) σε €319εκ. καιαντιστοιχούσαν σε 69μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.
- Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 21,1% (ή 7,0% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) το 2024 σε €1.782εκ.
- Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 18,2% (ή 0,9% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) και ανήλθαν σε €1.484εκ. το 2024.
- Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €1.448εκ. και περιλαμβάνουν €99εκ. κέρδος από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα
το Β΄ τρίμηνο. Τα κέρδη ανά μετοχή και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε €0,39 και 18,5% αντίστοιχα το 2024. - Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε ετήσια βάση κατά 51,4% (ή 5,8% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) σε €709εκ. το 2024 και να συνεισφέρουν κατά 47,8% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν κατά 9,6% την ίδια περίοδο σε €208εκ. και στη EurobankCyprus κατά 5,1% σε €210εκ.
- Η Ελληνική Τράπεζα συνεισέφερε €275εκ. στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου το 2024. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 53.1% (ή 11,7% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) και ανήλθαν σε €800εκ. καιτα οργανικά λειτουργικά κέρδηπρο φόρωναυξήθηκαν κατά 58,9%(ή 14,2% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) σε €739εκ. το2024.
- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υποχώρησε στο 2,9%9 και η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 88,4%10 το 2024.
- Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας (CAD) και τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 να διαμορφώνονται σε 18,5%11 και 15,7%11 αντίστοιχα.
- Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €2,31 και ήταν αυξημένα κατά 11,6% έναντι του 2023.
- To σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε €101,2δισ., εκ των οποίων €58,8δισ. στην Ελλάδα, €27,5δισ. στην Κύπρο (€18,3δισ. Ελληνική Τράπεζα) και €11,5δισ. στη Βουλγαρία.
- Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά €3,9δισ. το 2024. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €52,3δισ., εκ των οποίων €34,7δισ. στην Ελλάδα, €8,8δισ. στην Κύπρο (€5,8δισ. Ελληνική Τράπεζα) και €7,8δισ. στη Βουλγαρία. Σε επίπεδο Ομίλου, ταεπιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν
σε €30,9δισ., τα στεγαστικά σε €12,5δισ. και τα καταναλωτικά σε €4,5δισ. - Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν οργανικά κατά €6,2δισ.12 το 2024. Τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε €78,6δισ., εκ των οποίων €43,3δισ. στην Ελλάδα, €23,5δισ. στην Κύπρο (€15,7δισ. Ελληνική Τράπεζα) και €8,8δισ. στη Βουλγαρία. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 64,8% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 188,2% 2024.
- Τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια πελατώναυξήθηκαν κατά38% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €7,7δισ. στο τέλος του 2024. Επιπρόσθετα, το ενεργητικό και παθητικό των private banking πελατών ενισχύθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε €13,0δισ.
Επιχειρηματικό Πλάνο 2025-2027
Σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, η Eurobank στοχεύει στην επίτευξη διατήρησιμης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 15% περίπου κατ΄έτος, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανά μετοχή κατά 40% περίπου την τριετία 2025-2027 και σωρευτική διανομή κερδών διπλάσια σε σχέση με την τριετία 2022-202413.
Η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από τη συγχώνευση της Ελληνικής Τράπεζας με την Eurobank Cyprus και τις επακόλουθες συνέργειες αυτής, την εξαγορά της CNP Ασφαλιστικής, την οργανική αύξηση των χορηγήσεων (σωρευτική ετήσια μεταβολή +7,5% περίπου) και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών στη Διαχείριση Περιουσίας (σωρευτική ετήσια μεταβολή +15% περίπου των υπό διαχείριση κεφαλαίων και του ενεργητικού και παθητικού των private banking πελατών). Οι χρηματοοικονομικοί στόχοι της περιόδου 2025-2027 έχουν ως εξής:

«Πάνω από τους στόχους»
«Το 2024, η Eurobank παρουσίασε υψηλή οργανική ανάπτυξη και ολοκλήρωσε σημαντικές πρωτοβουλίες. Οι επιδόσεις της τράπεζας ξεπέρασαν όλους τους στόχους που είχαμε θέσει. Αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά περισσότερα από 6 δισ. ευρώ και χορηγήσαμε 4 δισ. ευρώ στην οικονομία, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο των πελατών μας», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας και προσθέτει: «Συνολικά, διευρύναμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο άνω του 10%. Παράλληλα, ενισχύσαμε την παρουσία μας στις τρεις βασικές αγορές μας: Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επιτυγχάνοντας σταθερά υψηλές επιδόσεις, με απόδοση επί των κεφαλαίων μας 18,5%, διανέμουμε το 50% των κερδών μας στους μετόχους μας μέσω μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Για την επόμενη τριετία, ο βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 15%. Οι προοπτικές ανάπτυξης εργασιών στηρίζονται στους ακόλουθους πυλώνες: πρώτον, στην περαιτέρω πιστωτική επέκταση, περίπου 8% ετησίως, δεύτερον, στην στρατηγική προτεραιοποίηση των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσίας και private banking και τρίτον, στα αποτελέσματα και στις συνέργειες από την ηγετική παρουσία μας στην Κύπρο. Το πλάνο μας προβλέπει τη δημιουργία αξίας μέσα από την αύξηση της εσωτερικής αξίας ανά μετοχή και επίσης, τη διανομή τουλάχιστον του 50% των καθαρών εσόδων. Το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μας μοντέλο και η δραστηριοποίησή μας σε μια περιοχή υψηλής ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης εξασφαλίζουν την διαχρονική επίτευξη των στόχων. Μετά από μια χρονιά ρεκόρ το 2024, οι προοπτικές της τράπεζας για το 2025 και την επόμενη τριετία παραμένουν ιδιαίτερα θετικές.»


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς