
Έλλειμμα πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) αναμένεται από το 2027 ενόψει του νέου κύματος μονάδων υγροποίησης αερίου που θα τεθούν σε λειτουργία.Aπό το 2027 έρχεται ένα έλλειμμα στη ναυτιλία υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον υπάρχοντα στόλο, εκτιμά η Braemar εξετάζοντας την προθεσμιακή αγορά, στην οποία η ναυλομεσιτική εταιρεία βλέπει μια φθίνουσα υπερπροσφορά πλοίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, η οποία γίνεται εντονότερη το 2026.
Σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας, ο αναλυτής Erik Sonsteby της Braemar δήλωσε ότι υπάρχουν 44,5 εκατ. τόνοι LNG σε ετήσια βάση από νέες μονάδες υγροποίησης που θα τεθούν σε λειτουργία φέτος.
Επίσης πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα νεότευκτα πλοία LNG τόσο για τους 175 εκατ. τόνους LNG από έργα υγροποίησης που κατασκευάζονται όσο και για τους 74 εκατ. τόνους έργων που βρίσκονται πριν από την τελική επενδυτική απόφαση. Τα υπό κατασκευή έργα υγροποίησης LNG που θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια ανέρχονται στο 42% της υφιστάμενης αγοράς που αντιπροσωπεύει μια «τεράστια επέκταση».
H Braemar αναμένει ότι η αγορά θα ισορροπήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2027, προτού εισέλθει σε πιθανή υποπροσφορά πλοίων αργότερα το ίδιο έτος.
Τι δείχνουν τα σενάρια για τα LNG
Ωστόσο, σύμφωνα με τα σενάρια, σημειώνει το Tradewinds, εάν περισσότερο LNG κατευθυνθεί προς τις ασιατικές αγορές, η αγορά θα μπορούσε να αρχίσει να υπολείπεται σε πλοία μεταφοράς LNG το 2026.
Ο επικεφαλής της Braemar LNG, Andrew Selby Bennett, δήλωσε ότι ακόμη και σύμφωνα με αυτό που περιέγραψε ως «το χειρότερο σενάριο για τον πλοιοκτήτη», όπου όλο το LNG πηγαίνει στην Ευρώπη, το πρώτο τρίμηνο του 2027 θα είναι σημείο καμπής για τους ναυλωτές. Η άποψη της Braemar είναι ότι οι ναυλωτές θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τακτοποιήσουν τη μακροπρόθεσμη ναυτιλία τους μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Selby Bennet δήλωσε ότι η εικόνα για το 2027 έχει ήδη διαμορφωθεί, με το βιβλίο παραγγελιών νέων πλοίων LNG να είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρες και να έχουν ληφθεί οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για ένα άλλο κύμα έργων και πρόσθεσε ότι για το 2028 πρέπει να γίνουν κάποιες παραγγελίες πλοίων που θα αφορούν έργα για τα οποία έχουν ήδη ληφθεί οικονομικές επενδυτικές αποφάσεις. Οπως αναφέρθηκε, από το συνολικό βιβλίο παραγγελιών των 319 πλοίων το 92% είναι ήδη ναυλωμένο, αφήνοντας μόνο το 8% ανοιχτό για ναύλωση.
Εξετάζοντας το 2025, η Braemar αναμένει ότι η Ευρώπη θα απορροφήσει περισσότερα φορτία LNG κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι περίπου το τρίτο τρίμηνο, όταν θα καλυφθούν τα επίπεδα αποθήκευσης. Υστερα από αυτό υπάρχει πιθανότητα να ξαναρχίσουν οι διασυνοριακές συναλλαγές, αυξάνοντας τα τονοχιλιόμετρα.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ