
Σημάδια «ενηλικίωσης» έδειξε αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εν πολλοίς αναμενόμενη διόρθωση, μετά μάλιστα από ένα εντυπωσιακό σερί εννέα ανοδικών εβδομάδων να μην απειλεί εν τέλει σοβαρά τις στηρίξεις του, αλλά και να δίνει το μήνυμα ότι οι καταλύτες που έχουν οδηγήσει την τετραετή bull market να παραμένουν εν ισχύ.
Ένα μήνυμα που ενισχύθηκε μάλιστα από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, από δεικτοβαρείς και σηματωρούς εισηγμένες, όπως επίσης και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι και τη νέα χρονιά δεν θα έχουμε κάποια «δυσάρεστη» έκπληξη από το μέτωπο της οικονομίας.
Ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με τον γενικό δείκτη απλά να ροκανίζει λίγο τα κέρδη του μήνα, τα οποία κινήθηκαν κοντά στο 3,8%, με την πλειονότητα μάλιστα των τίτλων της αγοράς να κλείνουν επίσης τον μήνα με θετικό πρόσημο, παρά το ότι η εικόνα ήταν διαφορετική την τελευταία εβδομάδα. Φυσιολογικό, όμως, το φαινόμενο η κόπωση των long να οδηγεί σε πυκνότερες «επισκέψεις στο ταμείο» για όσους ικανοποιούνται με την απόδοση των τελευταίων εβδομάδων.
Ωρίμανση
Σε ένα δύσκολο ομολογουμένως διεθνές περιβάλλον, το άλλοτε «σπασμωδικό» ΧΑ έδειξε να διαχειρίζεται τις πιέσεις, ακόμη και αν οι άμυνες βγήκαν από τις δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Coca Cola. Πράγματι, η μετοχή της ήταν αυτή που ξεχώρισε ως ο τίτλος – βράχος, με την επίδοση του +21% τον Φεβρουάριο, αλλά και του +4% της τελευταίας εβδομάδας να αποτυπώνει το ρόλο της.
Οριακά ανέτρεψε το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας και η Εθνική, προσφέροντας και αυτή με τη σειρά της στήριξη, ενώ η Alpha Bank έκανε τη διαφορά στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Θετική και η συμβολή της Eurobank, του Σαράντη και της Helleniq Energy.
Από τους “μικρότερους”, ΑΒΑΞ (+16%), ΕΚΤΕΡ (+12%) και Κύπρου (+6%), ήταν αυτοί που ξεχώρισαν τον Φεβρουάριο, διατηρώντας μάλιστα σε υψηλά επίπεδα τις επιδόσεις τους ακόμη και στην τελευταία εβδομάδα της διόρθωσης.
Η επόμενη ημέρα
Η άνοιξη έρχεται εποχιακά με την αγορά να έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της, αλλά και να αποζητά νέους καταλύτες προκειμένου να μπορέσει να σταθεί σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και ένα απαιτητικό εγχώριο. Ένα περιβάλλον που αν μη τι άλλο αυξάνει τη μεταβλητότητα και τροφοδοτεί τις διαφοροποιήσεις και το κόστος κινδύνου των χαρτοφυλακίων, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η εγχώρια αγορά βρέθηκε πλησίον ή και στους στόχους της νέας χρονιάς πολύ νωρίτερα ακόμη και από αυτό που περίμεναν οι πιο αισιόδοξοι.
Σε κάθε περίπτωση, διαγραμματικά, η μεγάλη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική και θα χρειαστούν «εξόφθαλμες» διασπάσεις στηρίξεων ώστε να ανατραπεί. Άλλωστε τα εταιρικά θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά και αυτό δεν το αλλάζει η μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας.
Δεδομένων των συνθηκών, η συμπαγής αφομοίωση, το «χώνεμα» δηλαδή των νέων επιπέδων της γενικότερης ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, είναι στην παρούσα φάση ακόμη σημαντικότερο ίσως και από την «υπόσχεση» γρήγορης καταγραφής νέων υψηλών σε… «αχαρτογράφητα ύδατα».
Οι καταλύτες
Σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος αρχίζει με τις θεμιτές κινήσεις αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων να συνεχίζονται, όπως είναι φυσιολογικό. Η παρελκυστική εμπορική πολιτική της νέας αμερικανικής ηγεσίας, η στασιμότητα των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, η διαφορά των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αλλά και η γεωπολιτική αβεβαιότητα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανεβάσουν το κόστος ρίσκου στις αγορές.
Στο εσωτερικό πεδίο, η αγορά περιμένει να δει να επιβεβαιώνονται οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, να βρει και πάλι ρυθμό το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ειδικά εκείνο που συνδέεται με την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά η ομολογουμένως μεγάλη κινητικότητα στο μέτωπο των επιχειρηματικών deals.
Ειδικά στο τελευταίο μέτωπο το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, ειδικά στον ενεργειακό κλάδο και στον κλάδο της πληροφορικής, ενώ στο επίκεντρο είναι και ο κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω μεγάλων projects.
Συνολικά, όπως επισημαίνουν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, πλέον αναμένουμε τη διαχείριση της ρευστότητας που «περιμένει στη γωνία», από ποιο επίπεδο και με ποιο πιθανό έναυσμα θα ευαισθητοποιηθεί ώστε να πάρει την θέση όσων αποχωρούν. Επιπλέον, κρίσιμες θα είναι οι επόμενες αξιολογήσεις ελληνικής Οικονομίας και ΧΑ από τους ξένους Οίκους, οι νέες τιμές-στόχοι των αναλυτών κλπ.


Latest News

Βουτιά 8% έφερε στο ΧΑ ο Απρίλιος και ο... Τραμπ
Η ελληνική αγορά ακολούθησε το σοκ της επιβολής των «αμοιβαίων» δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές

Σφοδρό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών με καταιγισμό εντολών
Στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ο γενικός δείκτης οδεύει πλέον με μεγάλη συναλλακτική ταχύτητα προς τα χαμηλά ενός μήνα

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές