
Είναι γεγονός πως η ελληνική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία χρόνια, με βασικό εργαλείο τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι η εξέλιξη των μισθών και των θέσεων εργασίας δεν ανταποκρίνεται πάντα στις απαιτήσεις της αγοράς και στις ανάγκες τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού την τελευταία πενταετία, το βασικό πρόβλημα που παραμένει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων εξακολουθεί να αμείβεται χαμηλά σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Αυτό δημιουργεί ένα δομικό πρόβλημα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν και περιορίζονται σε ένα επίπεδο κατανάλωσης που δεν ενισχύει σημαντικά την εσωτερική ενεργό ζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονιστεί πως ενώ ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, ο μέσος μισθός παραμένει σχετικά στάσιμος, καθώς οι επιχειρήσεις με βάση τον κύκλο εργασιών και την ρευστότητά τους, δεν προχωρούν πάντα σε αυξήσεις του μέσου μισθού πέραν των αναπροσαρμογών του κατώτατου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μισθολογική εξέλιξη δεν επηρεάζει σημαντικά τη συνολική αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, κάτι που έχει τελικά συνέπειες στις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και στην ανάπτυξη της χώρας.
Παράλληλα, ένας βασικός παράγοντας που πρέπει επίσης να εξεταστεί είναι η παραγωγικότητα, που ορίζεται ως το ΑΕΠ ανά εργατοώρα, η οποία επηρεάζεται από την ποιότητα των θέσεων εργασίας, την τεχνολογική καινοτομία, καθώς και την εκπαίδευση των εργαζομένων. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις η χαμηλή παραγωγικότητα σχετίζεται με τους χαμηλότερους μισθούς, καθώς οι εργαζόμενοι το θεωρούν ως αντικίνητρο αποδοτικότητας.
Επίσης ο πληθωρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πραγματικών εισοδημάτων. Παρόλο που έχουν μειωθεί αρκετοί φόροι όπως και εργοδοτικές εισφορές, η συνολική φορολογική επιβάρυνση παραμένει υψηλή στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι πραγματικοί μισθοί να είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών.
Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων έχει εγκλωβιστεί σε μια παρωχημένη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας. Η ανάγκη για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της δια βίου μάθησης είναι επιτακτική, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να δημιουργηθούν περισσότερες και υψηλόμισθες θέσεις εργασίας μεγάλης προστιθέμενης αξίας.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η ελληνική οικονομία ευρισκόμενη σε μία κρίσιμη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, πρέπει να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στο ύψος των ονομαστικών μισθών, του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας, ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις απαιτούμενες δεξιότητες, να αυξήσει συνολικά την ανταγωνιστικότητά της, μέσα από μία διατηρήσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη για το σύνολο της κοινωνίας.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός


Latest News

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές