
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση της τοπικής κοινωνίας της Χίου με την κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των παλαιών μεταλλείων του νησιού.
Το «όχι» στην εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ακολούθησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας 49 κατοίκων των χωριών της Αμανής, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της απόφασης της υφυπουργού Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου με την οποία προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών σε έκταση 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου.
Οι προσφεύγοντες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μόνιμοι ή εποχικοί κάτοικοι, της περιοχής γύρω από τα παλαιά μεταλλεία, οι οποίοι εκπροσωπούνται στο ΣτΕ από ομάδα νομικών με επικεφαλής τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πάνο Λαζαράτο, δηλώνουν την αντίθεση τους στην σχεδιαζόμενη εξόρυξη αντιμονίου.
Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, «θα είναι καθοριστικής σημασίας και μη αναστρέψιμη, για τους πόρους, την υγεία των κατοίκων, το μέλλον του οικοσυστήματος, της διατήρησης της πολιτισμικής μας ταυτότητας, την συνέχεια κάθε γεωργικής, κτηνοτροφικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Τα δημόσια μεταλλεία στην Κέραμο Χίου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς θεωρούνται πλούσια σε αντιμόνιο, μια κρίσιμη πρώτη ύλη παγκόσμιας σημασίας, της οποίας η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όπως και άλλων σπάνιων γαιών, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμα μέταλλα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας όπως υπολογιστές, μπαταρίες, έξυπνα τηλέφωνα, οπλικά συστήματα κ.ά..
Το «κυνήγι» σπάνιων γαιών διεθνώς και στην Ελλάδα
Με την Κίνα να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το “κυνήγι” για αυτά τα κρίσιμα μέταλλα έχει ενταθεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
Το deal των ΗΠΑ με την Ουκρανία προσώρας δεν επετεύχθη, έπειτα από το «φιάσκο» της συνάντησης Τραμπ – Ζελένσκι χθες στην Ουάσιγκτον, μια συμφωνία που εάν προχωρούσε θα μπορούσε να αλλάξει τα επόμενα χρόνια τις ισορροπίες στη διεθνή αγορά. Τα εδάφη της Ουκρανίας «κρύβουν» 22 κρίσιμα μέταλλα σε περισσότερα από 100 μεγάλα κοιτάσματα. Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τα υψηλότερα αποθέματα σπάνιων γαιών παγκοσμίως καταλαμβάνει σήμερα η Βραζιλία και ακολουθούν η Ινδία, η Αυστραλία και η Ρωσία.
Επί ελληνικού εδάφους, εκτός από τη Χίο, ενδείξεις για κοιτάσματα αντιμονίου υπάρχουν και στο Κιλκίς όπου αναμένεται να προκηρυχθεί και εκεί διαγωνισμός, ενώ ήδη στους Μολάους έχει δοθεί σε αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία άδεια για έρευνες, με τις πρώτες ενδείξεις να καταδεικνύουν αξιόλογα κοιτάσματα γερμανίου.
Όσο για το γάλλιο, η Metlen «σπάει» το μονοπώλιο της Κίνας σε κρίσιμα υλικά καθώς έλαβε την επενδυτική απόφαση και προχωρά σε παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γάλλιου εντός των εγκαταστάσεων του ιστορικού εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ειδικά το γάλλιο θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια μέταλλα στον πλανήτη, με την παγκόσμια παραγωγή του να υπολογίζεται σε περίπου 7.500 εκατ. τόνους ετησίως.


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Τζαννετάκης (Motor Oil): Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025 – Δεν μας επηρεάζουν οι δασμοί
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2024 στις αναλυτές χαρακτήρισε «παράλογο» το πλαφόν στα καύσιμα