Υπέρ της συμφωνίας για μια κυβέρνηση συνασπισμού ψήφισαν τα μέλη του μικρού φιλελεύθερου κόμματος NEOS στην Αυστρία ψήφισαν σήμερα Κυριακή 2 Μαρτίου, για τη σύμπραξή τους με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO).

Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την ανάληψη καθηκόντων από μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων στην Αυστρία.

Συντριπτική πλειοψηφία

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας από την υβριδική κομματική διάσκεψη δείχνουν ότι περίπου 2.000 μέλη του κόμματος Neos τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού της κυβέρνησης σε ποσοστό 94,13%.

Το θετικό αποτέλεσμα ξεπέρασε την προϋπόθεση των 2/3 επί των θετικών ψήφων που απαιτούνταν ώστε το Neos να λάβει μέρος στον προγραμματισμένο σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού, εντός της οποίας, θα αναλάβει τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας.

Με στόχο την μεγαλύτερη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις προστέθηκε και το κόμμα NEOS

Πώς αποφεύχθη η είσοδος της ακροδεξιάς

Το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) και οι Φιλελεύθεροι (NEOS) επιχείρησαν να συνεργαστούν και αμέσως μετά τις εκλογές, ωστόσο, οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα την δεύτερη εντολή να λάβει ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ, και να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα.

Η επιμονή της ακροδεξιάς, όμως, να μην επιθυμεί να δεσμευτεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυστρίας οδήγησε σε κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας, για να επιστρέψουν κατόπιν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες.

Υπό την πίεση του χρόνου, των δημοσιονομικών προβλημάτων και της κοινής γνώμης και με την ακροδεξιά να ενισχύεται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια συμβιβασμού προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες και εμφανίστηκαν μάλιστα διατεθειμένα σε επιπλέον παραχωρήσεις προκειμένου στην κυβέρνηση να συμμετέχουν και του NEOS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τον Ζελένσκι; Επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της στη σύγκρουση η Ευρώπη
Επικαιρότητα |

Θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τον Ζελένσκι; Επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της στη σύγκρουση η Ευρώπη

Ο Ζελένσκι ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει μετά την πρωτοφανή σύγκρουση που είχε την Παρασκευή με τον Τραμπ – Στην ΕΕ κερδίζει έδαφος το σχέδιο που περιλαμβάνει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σύνοδος για την Ουκρανία: Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές για την απουσία της Ελλάδας από το Λονδίνο
Επικαιρότητα |

Σύνοδος για την Ουκρανία: Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές για την απουσία της Ελλάδας από το Λονδίνο

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πώς το θεσμικό φόρουμ στο οποίο θα συζητηθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας είναι το επερχόμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο