Προσηλωμένοι στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ουκρανίας και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης της οι ηγέτες των χωρών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο του Λονδίνου. Το σχέδιο για ειρήνευση που επεξεργάζονται Βρετανία  – Γαλλία και περιλαμβάνει την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων, κερδίζει έδαφος και θα αποτελέσει πρόταση που θα κατατεθεί στις ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος που ιδανικά θα ολοκληρωθεί με μια συμφωνία ειρήνης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάμερ, επέμεινε ότι το σχέδιο του «συνασπισμού των προθύμων» πρέπει να έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ορισμένες χώρες» συμφώνησαν να δεσμεύσουν στρατεύματα σε μια ειρηνευτική δύναμη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, δήλωσε ο Στάρμερ, αλλά πρόσθεσε ότι θα αφήσει στις κυβερνήσεις των χωρών να ανακοινώσουν τη συμμετοχή τους.

Επιφυλάξεις από Μελόνι για αποστολή στρατευμάτων από την ΕΕ στην Ουκρανία

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ωστόσο παραμένει επιφυλακτική αναφορικά με την στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία, όπως τόνισε μετά το τέλος της Συνόδου του Λονδίνου. «Η παρουσία ιταλικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ στην ημερήσια διάταξη, αυτό είναι κάτι που θέλω να ξεκαθαρίσω. Θεωρώ ότι η όλη αυτή λύση κινδυνεύει να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύπλοκη και, πιθανώς, λιγότερο αποτελεσματική από άλλες», ανέφερε η Μελόνι.

Συντονισμένος με την υπόλοιπη ομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε,  δήλωσε ότι άκουσε «νέους πρόθυμους» γύρω από το τραπέζι και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύτηκαν να «αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες» αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σχέδιο με προϋποθέσεις και βασικά βήματα

Ο Στάμερ συγκάλεσε τη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο για να συγκεντρώσει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιο και να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευτούν για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Το πρωί της Κυριακής (03/02) αποκαλύφθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ουκρανία θα επεξεργαστούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θα το παρουσιάσουν στον Τραμπ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για τις τρεις προϋποθέσεις που χρειάζονται για μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία:

  • Μια «δυνατή Ουκρανία» που θα βρεθεί σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση
  • Εγγυήσεις ασφαλείας από την Ευρώπη
  • Αμερικανικός μηχανισμός στήριξης

«Δεν μπορείς να έχεις μια συμφωνία που καταρρέει και γι’ αυτό ανησυχεί ο Ζελένσκι», είπε, πριν προσθέσει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «δικαίως ανησυχεί» ότι μια προτεινόμενη συμφωνία «πρέπει να κρατήσει».

Ο Στάρμερ τόνισε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να υποστηρίζεται δυναμικά και ότι κάθε έθνος πρέπει να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής, συμφώνησαν σε τέσσερα σημαντικά βήματα:

  • Να αυξήσουν την οικονομική πίεση προς τη Ρωσία.
  • Να διεκδικήσουν διαρκής ειρήνη που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας. Επίσης, η Ουκρανία να βρίσκεται στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών.
  • Σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, να επιδιωχθεί η αποτροπή οποιαδήποτε μελλοντικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Να υπάρξει ένας «συνασπισμός των προθύμων» για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα.

Έκανε γνωστό ότι οι ηγέτες της συμμαχίας θα ξανασυναντηθούν πολύ σύντομα «για να διατηρήσουν το ρυθμό αυτών των δράσεων και να συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού σχεδίου». Βρισκόμαστε,, είπε, «σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας. Δεν είναι ώρα για περισσότερες συζητήσεις. Είναι ώρα να δράσουμε». Παράλληλα ανακοίνωσε συμφωνία για δάνειο 1,6 δισ. λιρών στην Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει 5.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Στις 6 Μαρτίου τα… σπουδαία

«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί και πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύνοδο του Λονδίνου για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικό να εντείνουμε τις αμυντικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Είναι για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρέπει… στο γεωστρατηγικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, και ως εκ τούτου να ενισχύσουμε την άμυνα», ανέφερε.

Τόνισε ότι θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την ερχόμενη Πέμπτη.

Δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να εργαστούν για να «μετατρέψουν ουσιαστικά την Ουκρανία σε ατσάλινο σκαντζόχοιρο που είναι δύσπεπτος για τους πιθανούς εισβολείς».

Ερωτηθείσα, δε, για το μήνυμά της προς τις ΗΠΑ απάντησε «είμαστε έτοιμοι μαζί με εσάς να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τους κανόνες δικαίου, ότι δηλαδή δεν μπορείς να εισβάλεις και να κάνεις εκφοβίζεις τον γείτονά σου, ούτε μπορείς να αλλάζει τα σύνορα με τη βία».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τον Ζελένσκι; Επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της στη σύγκρουση η Ευρώπη
Επικαιρότητα |

Θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τον Ζελένσκι; Επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της στη σύγκρουση η Ευρώπη

Ο Ζελένσκι ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει μετά την πρωτοφανή σύγκρουση που είχε την Παρασκευή με τον Τραμπ – Στην ΕΕ κερδίζει έδαφος το σχέδιο που περιλαμβάνει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σύνοδος για την Ουκρανία: Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές για την απουσία της Ελλάδας από το Λονδίνο
Επικαιρότητα |

Σύνοδος για την Ουκρανία: Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές για την απουσία της Ελλάδας από το Λονδίνο

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πώς το θεσμικό φόρουμ στο οποίο θα συζητηθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας είναι το επερχόμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο