Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στο Μεξικό και στον Καναδά από σήμερα, καθώς και στην Κίνα, πυροδοτώντας άμεσα αντίποινα από το Πεκίνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,87%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,59% στις 8.818 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,60% στις 22.777 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,15% στις 8.105 μονάδες.

Στο επίκεντρο της πτώσης είναι οι εταιρείες που θα πληγούν από την αμερικανική εμπορική πολιτική, όπως η Stellantis, η οποία χάνει 4%, και η Mercedes Benz, η οποία κινείται χαμηλότερα κατά 2,8%.

Από την άλλη, η γαλλική αμυντική εταιρεία Thales σημειώνει άλμα 12% αφού ανέφερε υψηλότερα έσοδα και κέρδη για το 2024. Η μετοχή ήταν μεταξύ πολλών Ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών που κέρδισαν έδαφος τη Δευτέρα λόγω προσδοκιών για υψηλότερες περιφερειακές δαπάνες.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θέτει σε ισχύ τα πιο σαρωτικά εμπορικά μέτρα από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Εκτός από τον Καναδά και το Μεξικό, ο Λευκός Οίκος επέβαλε επίσης πρόσθετο δασμό 10% στις κινεζικές εισαγωγές πέραν του φόρου 10% που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι απέτυχαν να καταπολεμήσουν τη διακίνηση του θανατηφόρου οπιοειδούς φαιντανύλης, ενώ απαίτησε επίσης από το Μεξικό και τον Καναδά να ελέγξουν τα σύνορά τους.

Οι αποφάσεις προκάλεσαν άμεση ανταπόκριση από το Πεκίνο, το οποίο είπε ότι θα επιβάλει δασμούς 10 έως 15% σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, που κυμαίνονται από σόγια και βόειο κρέας μέχρι καλαμπόκι και σιτάρι, από τις 10 Μαρτίου.

Αναταράξεις σε όλες τις αγορές

Το κλίμα άλλωστε ήταν αρνητικό και νωρίτερα στην Ασία, καθώς δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ και ο δείκτης αναφοράς CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν έως και 2% και 0,8% αντίστοιχα προτού μειώσουν στο τέλος τις απώλειές τους. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,2%, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,6%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ, του γιεν και της λίρας, μετά από πτώση 0,8% τη Δευτέρα.

Το πέσο του Μεξικού υποχώρησε 0,3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στο 20,8 ενώ το καναδικό δολάριο υποχώρησε 0,3% στα 1,45 δολάρια Καναδά έναντι του αμερικανικού νομίσματος πριν ανακάμψει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές