
Μια νέα παράδοση φαίνεται να καθιερώνεται στη Βρετανία με πρωταγωνιστή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η νέα τάση θέλει τους Βρετανούς να προτιμούν πλέον να προσφέρουν στους οικοδεσπότες, στους οποίους είναι καλεσμένοι σε ένα δείπνο, αντί για κρασί και σοκολατάκια, ένα μπουκάλι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Οι Βρετανοί φημίζονται για την αγάπη τους στην εθιμοτυπία, καθιερώνοντας κανόνες και έθιμα που διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή. Αυτή την περίοδο η νέα τάση να φέρνεις ως δώρο σε ένα δείπνο ένα μπουκάλι ελαιόλαδο κέρδισε δυναμική μετά από μια έκθεση της Waitrose, μιας βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η οποία το τοποθέτησε μεταξύ των εκλεκτών τροφίμων που μπορούν να φέρονται σε δείπνα αντί για το συνηθισμένο κρασί.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατηγορία με τα πολυτελή τρόφιμα
Ειδικότερα, η έκθεση 2024/25 «Waitrose Food & Drink» ανέφερε μια έρευνα καταναλωτών του περιοδικού British House and Garden, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι επισκέπτες είναι πιο πιθανό στις μέρες μας να φτάσουν στα πάρτι με ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάτω από το μπράτσο τους αντί για κρασί.
Εκτός από το ελαιόλαδο, η έκθεση Waitrose ανέδειξε τις επιτραπέζιες ελιές, τους ξηρούς καρπούς, το μέλι, το βιοτεχνικό ξύδι και το σπάνιο αλάτι ως προϊόντα διατροφής που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μπουκάλι κρασί ή ένα κουτί σοκολάτες ως δώρα σε δείπνα.
«Το να χαρίζεις ένα μπουκάλι ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του κρασιού και αποτελεί το τέλειο δώρο για ένα δείπνο», είπε στο Olive Oil Time η Sarah Vachon, ιδρύτρια της Citizens of Soil, μιας βρετανικής εταιρείας που πουλά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια.

Το ελαιόλαδο στην κατηγορία των πολυτελών τροφίμων
Το παράδοξο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Olive Oil Time, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι οι τιμές ρεκόρ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 42% στη χώρα μέσα σε ένα χρόνο φτάνοντας περίπου τις 7,40 λίρες (8,88 ευρώ) ανά λίτρο, έχουν θέσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατηγορία των πολυτελών τροφίμων.
«Και τώρα που το προϊόν είναι τόσο ακριβό, οι καταναλωτές απαιτούν περισσότερα από αυτό», έγραψε το House and Garden. «Όπως και στο κρασί, οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν τι συστατικά έχουν μπει σε αυτό, πού καλλιεργήθηκαν οι ελιές και ποιος βρίσκεται πίσω από τη μάρκα», σημειώνεται.
Η Vachon απέδωσε την αυξανόμενη δημοτικότητα της νέας εθιμοτυπίας για την προσφορά δώρων, στο κύρος και την περιεκτικότητα που φέρει ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
«Με τις αλλαγές στις δίαιτες και τον τρόπο ζωής, το αλκοόλ δεν ταιριάζει πάντα σε όλους»
Εκτός από τις υγιεινές ιδιότητες, το να φέρνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε πάρτι έχει επίσης κρυφά οφέλη: σε σύγκριση με ένα μπουκάλι κρασί, το οποίο μπορεί να τελειώσει μέχρι το τέλος της νύχτας, το ελαιόλαδο μπορεί να διαρκέσει για μερικούς μήνες και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παρασκευές.
«Με τις αλλαγές στις δίαιτες και τον τρόπο ζωής, το αλκοόλ δεν ταιριάζει πάντα σε όλους», δήλωσε η Vachon, τονίζοντας ότι «το ελαιόλαδο, είναι απολαυστικό αλλά και υγιεινό, διαρκεί περισσότερο από ένα βράδυ και ενισχύει το γεύμα με παρόμοιο τρόπο – και όλα αυτά ενώ φέρει τη δική του μοναδική ιστορία προέλευσης».
Οι προβληματισμοί
Ωστόσο, ο πιο δημοφιλής οδηγός εθιμοτυπίας της Βρετανίας, ο Debrett’s, αμφισβήτησε τη νέα τάση να φέρνει κανείς ελαιόλαδο σε δείπνα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προσβάλει τους οικοδεσπότες.
«Το ελαιόλαδο καλής ποιότητας γίνεται επιθυμητό, οπότε μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το θεωρούν καλή ιδέα για δώρο, αλλά με προβληματίζει γιατί μπορεί να υπονοεί ότι ο οικοδεσπότης σας δεν έχει επαρκώς εξοπλισμένη κουζίνα», δήλωσε στους Times η Liz Wyse, συντάκτρια της 250 ετών εταιρείας.
«Θα μπορούσα να φανταστώ μια κατάσταση όπου ίσως έχετε πάει διακοπές και έχετε αγοράσει ένα υπέροχο μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κάποιο ιταλικό αγρόκτημα που έχετε επισκεφθεί», είπε. «Αυτή θα ήταν μια διαφορετική κατάσταση και ένα αποδεκτό δώρο».
Το ελαιόλαδο στη διάρκεια των αιώνων
Η ιστορικός τροφίμων Pen Vogler δήλωσε ότι πριν από 2.000 χρόνια, οι Ρωμαίοι Βρετανοί λάτρευαν το ελαιόλαδο. Αφού οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν τη Βρετανία τον 4ο αιώνα, το ελαιόλαδο παρέμεινε σε χρήση στο νησί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εφαρμογών όπως η θεραπεία πονοκεφάλων, η κατανάλωση σε ημέρες νηστείας όταν το χοιρινό λίπος και το βούτυρο ήταν απαγορευμένα και χρησιμοποιήθηκε ως «λάδι σαλάτας».
Σύμφωνα με την Vogler, ορισμένοι επιφανείς συγγραφείς και λογοτέχνες προώθησαν επίσης τη χρήση του ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Στη δεκαετία του 1840, η συγγραφέας σπιτικών μαγειρικών Eliza Acton συμβούλευσε τους αναγνώστες της να τηγανίζουν τα ψάρια σε ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε στο σημερινό εμβληματικό βρετανικό πιάτο fish and chips.
Στη δεκαετία του 1950, η συγγραφέας Elizabeth David, η οποία αναζωογόνησε την οικιακή μαγειρική στη Βρετανία με τα βιβλία της για τις ευρωπαϊκές κουζίνες και τα βρετανικά πιάτα, ώθησε τους Βρετανούς να χρησιμοποιούν περισσότερο ελαιόλαδο λέγοντας ότι «η προμήθεια καλού ελαιολάδου είναι απαραίτητη».
«Μέχρι το 2004, το ελαιόλαδο ξεπέρασε σε πωλήσεις όλα τα άλλα μαγειρικά έλαια στη Βρετανία», σημείωσε η Vogler. «Κάθε φιλόδοξη κουζίνα εστιατορίου κατακλύστηκε επίσης από αυτό».
«Ό,τι κι αν λένε οι ειδικοί της εθιμοτυπίας, ένα μπουκάλι με το πολύτιμο υγρό είναι ένα υπέροχο δώρο», πρόσθεσε. «Είναι ακόμη πιο μαγικό όταν προέρχεται από την περιουσία κάποιου γνωστού σας».


Latest News

«Να εξαιρεθεί από τους δασμούς το ελληνικό κρασί», ζητά ο ΣΕΟ
Οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής για το ελληνικό κρασί, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

Ποιο είναι το προφίλ των συναλλαγών του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν δυσμενή εξέλιξη όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο και τις εξαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ

Αίτημα για στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και των οινοποιήσιμων σταφυλιών
Το 2024 οι καλλιέργειες στη Δυτική Ελλάδα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητα

Ελληνοποιήσεις στα αβγά: «Η μπίζνα με τα πολλά χρήματα»
Τι λέει στον ΟΤ για τις ελληνοποιήσεις, την αγορά ενόψει Πάσχα αλλά και τις προοπτικές για τα αβγά, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΟΑΠΑ Γιάννης Λιάρος

Ο «οδικός χάρτης» της Ευρώπης έως το 2040 για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων
Ήδη έχει παρουσιαστεί το «Όραμά της για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα» καθώς και η πορεία προς το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Τσιάρας από το Κιλελέρ : Οι αγρότες αποτελούν τον ισχυρότερο κρίκο της ελληνικής οικονομίας
Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης για την 115η Επέτειο της Αγροτικής Εξέγερσης του 1910 ο κ. Τσιάρας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 170 προσλήψεις για την αποτίμηση των ζημιών από τον παγετό
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΑ υπό την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Τι αποφασίστηκε

Πλήγμα οι δασμοί Τραμπ και για την κομπόστα ροδάκινου
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, αξίας 100 εκατ. ευρώ

Αβεβαιότητα και οικονομική πίεση για τους ευρωπαίους αγρότες φέρνουν οι δασμοί Τραμπ
Σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ - Καμπανάκι από Copa - Cogeca

Τσιάρας: Το συνεταιρίζεσθαι είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα
Στις παρεμβάσεις, τα φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε από την ΕΘΕΑΣ ο Κώστας Τσιάρας