
Το 13% των κρασιών που εξάγονται παγκοσμίως υποβάλλονται σε επεξεργασία και επανεξάγονται, αποκαλύπτει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), ο οποίος υπογραμμίζει τη σημασία των εμπορικών δικτύων μεταξύ μη παραγωγών χωρών.
Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού από το 1924 έως το 2023, στις 11 Φεβρουαρίου στην εμπορική έκθεση Wine Paris, ο Δρ. John Barker, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), τονίζει ότι τα γραφήματα αφηγούνται την ιστορία της διεθνοποίησης του εμπορίου κρασιού, το οποίο συνέχισε να αναπτύσσεται από τη μεταπολεμική περίοδο, επισημαίνει σε ανάρτησή της η ΚΕΟΣΟΕ.
«Οι μη παραγωγές χώρες παίζουν βασικό ρόλο στη διανομή κρασιών»
Μια καμπύλη παγκοσμιοποίησης που δείχνει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όπως αποδεικνύεται από τον Giorgio Delgrosso, επικεφαλής στατιστικών στον OIV, ο οποίος παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία μιας μελέτης για τις ροές επανεξαγωγής: κρασιά που εισάγονται σε μια χώρα όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία, κυρίως επανασυσκευασίας.
Επικαλούμενος μερικώς επεξεργασμένα δεδομένα, ο Giorgio Delgrosso υπολόγισε τις επανεξαγωγές κρασιού για την περίοδο 2018-2023 με μια μέση εκτίμηση 14 εκατομμυρίων εκατόλιτρων για 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό είναι το 13% των όγκων και των αξιών που διαπραγματεύτηκαν κατά την περίοδο, για μέση τιμή 3,3 €/l (+2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο).
Χαρτογραφώντας τους κύριους κόμβους επανεξαγωγής με αυτά τα δεδομένα και την υποστήριξη του Ισπανού συμβούλου Rafael del Rey, διακρίνει ο στατιστικολόγος του OIV, διάφορες τυπολογίες χωρών επανεξαγωγής.
Οι διαδρομές
Πρώτον, οι ευρωπαίοι έμποροι κρασιού, όπως το παραδοσιακό Ηνωμένο Βασίλειο (5% επανεξαγωγή) που εξάγει μικρούς όγκους κρασιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (grands crus στο Χονγκ Κονγκ) όσο και μεγάλους όγκους σε χαμηλές τιμές (για παράδειγμα στην Ταϊβάν).
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης τη Δανία (18% επανεξαγωγή, που χρησιμεύει ως σταυροδρόμι προς τη Γερμανία και τις γειτονικές της χώρες με την πλειονότητα των αποστολών σε bag-in-box), το Βέλγιο (29% επανεξαγωγή, προμηθεύοντας τη Μεγάλη Βρετανία ιδίως μετά το Brexit) και την Ολλανδία (21% επανεξαγωγή, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο βάρος προς τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.).
Χωρίς να ξεχνάμε τη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας, μιας χώρας παραγωγής με έντονη δραστηριότητα επανεξαγωγών (16%). Διπλό ρόλο που έχει και η Αυστραλία, που επανεξαγάγει κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία.
Επόμενοι σε αυτή τη γεωγραφία επανεξαγωγής είναι οι προμηθευτές της ρωσικής αγοράς με τους βασικούς μεσάζοντες τη Λετονία και τη Λιθουανία (αντίστοιχα 87 και 68% των επανεξαγωγών).
Στη συνέχεια, οι ασιατικοί κόμβοι με το Χονγκ Κονγκ (27% επανεξαγωγή, που αποτελεί πύλη στην ηπειρωτική Κίνα με το Μακάο) και τη Σιγκαπούρη (με εξειδίκευση στην επανεξαγωγή σαμπανιών, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία), αλλά και την Ταϊλάνδη (προμηθεύει τη Βιρμανία και την Καμπότζη). Και τέλος, οι αναδιανομείς που επανεξάγουν σε μία μόνο χώρα: όπως ο Καναδάς που προμηθεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες (με καναδική επανεξαγωγή 37%, κυρίως σε χύμα κρασί) ή η Αγκόλα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Ήδη περίπλοκο, το διεθνές εμπόριο κρασιού αποκτά μια νέα διάσταση με αυτή τη χαρτογράφηση των δικτύων επανεξαγωγής, των οποίων το σταυροδρόμι είναι τα κρίσιμα σημεία σύμφωνα με τον Giorgio Delgrosso, ο οποίος σημειώνει ότι για να «αποφευχθούν παρερμηνείες της δυναμικής της αγοράς», είναι πλέον απαραίτητο να βελτιωθεί η έρευνα σχετικά με αυτές τις στατιστικές.


Latest News

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο