Η CK Hutchison Holdings Ltd, όμιλος με έδρα το Χονγκ Κονγκ του 96χρονου δισεκατομμυριούχου Λι Κα-Σινγκ, συμφώνησε να πωλήσει τον έλεγχο μιας μονάδας που διαχειρίζεται λιμάνια κοντά στη διώρυγα του Παναμά, μετά την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει τα κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή.

Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις BlackRock Inc., Global Infrastructure Partners και Terminal Investment Ltd. κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την απόκτηση μονάδων που κατέχουν το 80% του ομίλου Hutchison Ports, ο οποίος διαχειρίζεται 43 λιμάνια σε 23 χώρες.

Η κοινοπραξία θα αποκτήσει επίσης το 90% της Panama Ports Co. που διαχειρίζεται τα δύο λιμάνια στο Balboa και στο Cristobal. Οι συναλλαγές θα αποφέρουν έσοδα σε μετρητά ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην CK Hutchison, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει οι ΗΠΑ να ανακτήσουν τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά, η οποία παραδόθηκε στην τοπική κυβέρνηση το 1999, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα έχει καταλάβει την πλωτή οδό.

Η κυβέρνηση του Παναμά εξέταζε αν θα έπρεπε να ακυρώσει τη σύμβαση με την CK Hutchison για τη λειτουργία των λιμανιών, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα. Η Hutchison διαχειρίζεται τα λιμάνια στα Μπαλμπόα και Κριστόμπαλ του Παναμά βάσει σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη για πρώτη φορά το 1997 και, το 2021, παρατάθηκε μέχρι το 2047.

Ο Παναμάς προμηνύει και άλλες πιέσεις για την CK Hutchison

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ, με το παρατσούκλι «Σούπερμαν», έχει δημιουργήσει τον όμιλό του που εκτείνεται σε λιμάνια, λιανικά καταστήματα, υποδομές και τηλεπικοινωνίες σε στρατηγικές επενδύσεις στη Δύση. Ενώ έχει ξεπεράσει τις επικρίσεις για διασυνδέσεις με την Κίνα στο παρελθόν, η τελευταία επίθεση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή.

Η εταιρεία δέχεται πιέσεις να ενισχύσει τις μετοχές της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% τα τελευταία πέντε χρόνια και έχουν χαμηλότερες επιδόσεις από το σημείο αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, και να βάλει χέρι στο άνω των 130 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ ($16,7 δισ.) ταμείο της, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες εξαγορές, όπως την βρετανική Thames Water.

Ο βραχίονας υποδομής της, CK Infrastructure, έκανε αυτόν τον μήνα μια προκαταρκτική προσφορά 7 δισεκατομμυρίων λιρών για πλειοψηφικό μερίδιο στην Thames Water, ανταγωνιζόμενη μια προσφορά £4 δισ. από την αμερικανική KKR. Οι αναλυτές αναμένουν πιέσεις για δεσμούς με την Κίνα.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο γεωπολιτικοί παράγοντες να περιορίσουν τα σχέδια επέκτασης του ομίλου CK», δήλωσε στους Financial Times η Λορέιν Ταν, διευθύντρια έρευνας ασιατικών μετοχών στη Morningstar.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή