Η βιοτεχνολογική startup Achira, που συνιδρύθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Θεοφάνη Καραλέτσο και τους John Chodera και Zavain Dar εξασφάλισε χρηματοδότηση αρχικού σταδίου ύψους 31,54 εκατ. ευρώ από τις Dimension, Amplify Partners, Compound και NVentures, τον βραχίονα VC του γίγαντα τσιπ της NVIDIA.

Η Achira κατασκευάζει ατομιστικά μοντέλα προσομοίωσης για να τροφοδοτήσει το μέλλον της ανακάλυψης φαρμάκων. Ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι οι σύγχρονες προσεγγίσεις για τη βιομοριακή προσομοίωση είναι τεχνολογικά περιορισμένες και ακατάλληλες για να αξιοποιήσουν την εκατονταπλάσια αύξηση της υπολογιστικής ισχύος που ακολούθησε την ανάπτυξή τους. Τα μοντέλα καθαρής μηχανικής μάθησης, αντίθετα, περιορίζονται σημαντικά από την ανεπάρκεια και το κόστος απόκτησης δεδομένων για την ανακάλυψη φαρμάκων.

Αντί αυτών δημιουργεί μια νέα κατηγορία μοντέλων προσομοίωσης που συνδυάζουν γεωμετρική βαθιά μάθηση, φυσική, κβαντική χημεία και στατιστική μηχανική σε προηγμένα δυναμικά και παραγωγικά μοντέλα για να παρέχουν πρωτοφανείς επιδόσεις σε ένα ευρύ σύνολο βιομοριακών εφαρμογών.

Ο στόχος της Achira

Η Achira ιδρύθηκε το 2023 και η αρχική χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί στην επέκταση της ομάδας και τη βελτίωση των μοντέλων προσομοίωσης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, όπως σημειώνει το Recursive. Τα μοντέλα πρώτης γενιάς αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο 2025. Η Achira απευθύνεται σε φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες που επιθυμούν να ενισχύσουν την ανακάλυψη φαρμάκων μέσω υπολογιστικών προσομοιώσεων.

«Το Achira θα εγκαινιάσει την επόμενη φάση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη φαρμάκων, δημιουργώντας ατομιστικά μοντέλα βάσης για βιομοριακή προσομοίωση, ώστε να αξιοποιήσει την εκρηκτική αύξηση των διαθέσιμων υπολογισμών και τα όρια της παραγωγής συνθετικών δεδομένων με βάση τη φυσική. Τα μοντέλα μας συνδυάζουν την εκμάθηση ακριβών AI-αναπαραστάσεων της φυσικής με την προσομοίωση και υιοθετούν το παράδειγμα της χρήσης υπολογισμών σε χρόνο συμπερασμού για τη γενίκευση πέρα από την εκπαίδευση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Linkedin, ο Θεοφάνης Καραλέτσος, ο οποίος είναι και Επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης στο CZI, την πρωτοβουλία των Μαρκ και Τσαν Ζάκερμπεργκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News