
Μετά και την αναβάθμιση στο τέλος του 2024 του ελληνικού αξιόχρεου σε «ΒΒΒ» (από «ΒΒΒ-») από τη Scope Ratings, που έγινε ο πρώτος οίκος από τους πέντε συνολικά μαζί με τις S&P, Fitch, DBRS και Moody’s, που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα, που έδωσε στην Ελλάδα μία βαθμίδα πάνω από το στάτους του «investment grade», το 2025, αναμένονται και άλλες αναβαθμίσεις κατά μία βαθμίδα του ελληνικού αξιόχρεου, στηρίζοντας τα ελληνικά ομόλογα και συνολικά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Citigroup π.χ. αναμένει πως τους επόμενους εννέα μήνες οι τοπ δύο οίκοι αξιολόγησης, η S&P και η Moody’s που ελέγχουν το 80% της αγοράς, θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα.
Αυτό σημαίνει πως η πρώτη θα αξιολογήσει την Ελλάδα μία θέση πάνω από την «επενδυτική βαθμίδα» και η δεύτερη (η μόνη από τους 5 οίκους που δεν το έχει κάνει ακόμη) θα δώσει το στάτους «επενδυτική βαθμίδα», ενισχύοντας δυνητικά κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ τις ροές των επενδυτικών κεφαλαίων προς τα ελληνικά ομόλογα, καθώς βάσει του κανονισμού τους πολλές εταιρείες διαχείρισης τοποθετούνται μόνο αν και οι δύο τοπ οίκοι έχουν δώσει το στάτους του «investment grade» σε μία χώρα.
Ο σημαντικότερος παράγοντας που σπρώχνει τις αξιολογήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα προς τα πάνω, είναι η μείωση του χρέους
Η DZ Bank
Παράλληλα, η Ελλάδα -που ήταν σύμφωνα με την DZ Bank στους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς που πέρασε σε ό,τι αφορά τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κρατών στην Ευρώπη- θα αναβαθμιστεί μεσοπρόθεσμα από τους πέντε οίκους στα επίπεδα της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την DZ Bank, ο σημαντικότερος παράγοντας που σπρώχνει τις αξιολογήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα προς τα πάνω, είναι η μείωση του χρέους.
Τι αναμένεται από DBRS
Αρχή των αξιολογήσεων για την Ελλάδα, βάσει του προγραμματισμού για το 2025, αναμένεται την Παρασκευή 7 Μαρτίου, από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2023 και αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές», τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ η επόμενη αξιολόγηση του ίδιου οίκου για εφέτος είναι στις 5 Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανή μία αναβάθμιση μέσα στο 2025.
Πριν από μερικές ημέρες σε έκθεσή της η DBRS χαρακτήρισε ανθεκτική την ελληνική οικονομία, η οποία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ευρωζώνης, αλλά τόνισε πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της αξιοποίησης των ξένων κεφαλαίων θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει την κληρονομιά της κρίσης, αλλά και τις προοπτικές της δυνητικής ανάπτυξης.

Moody’s, S&P και Fitch
Ακολουθεί στις 14 Μαρτίου η Moody’s, η οποία επαναξιολογεί την ελληνική οικονομία στις 19 Σεπτεμβρίου και παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της έχουν αναφέρει πως «αναβαθμίζουμε σε επενδυτική κατηγορία μία χώρα μετά το πέρας 10-15 ετών από μια χρεοκοπία», εκτιμάται πως εφέτος θα δώσει επιτέλους το στάτους του «investment grade» στην Ελλάδα.
Στις 18 Απριλίου θα είναι η σειρά της Standard & Poor’s να ανακοινώσει τη δική της αξιολόγηση, η οποία επαναξιολογεί την Ελλάδα στις 17 Οκτωβρίου και αν η Citigroup έχει δίκαιο θα αναβαθμίσει φέτος την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα πάνω από το «investment grade».
Την αξιολόγηση αυτή θα μπορούσαν να δώσουν εφέτος και η Fitch Ratings που βαθμολογεί την Ελλάδα στις 16 Μαΐου και στις 14 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Μαΐου και στις 6 Δεκεμβρίου αξιολογεί την ελληνική οικονομία ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, που διατηρεί σήμερα και την υψηλότερη βαθμολογία, δηλαδή ένα σκαλοπάτι πάνω από την «επενδυτική βαθμίδα».


Latest News

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής e-Peitharxika
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της σε έξι καίριους φορείς τον Μάιο του 2023, το e-Peitharxika λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2024

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Βήμα εμπρός... ή πίσω; - Το στοίχημα των αγορών της Ελλάδας και της Ευρώπης επί Τραμπ
Η Βασιλική Λαζαράκου και ο Γιάννος Κοντόπουλος μίλησαν στο OT Delphi Economic Forum X για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη

Οι 90 ημέρες που θα κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ και φοροελαφρύνσεις
Δασμοί, ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ έδωσε το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τέταρτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ

Πιερρακάκης από ECOFIN: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ - Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής»

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Logistics της Περιφέρειας, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Delphi Economic Forum X – Θεοδωρικάκος: Επιταχύνουμε τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε στο «Delphi Economic Forum X»