
Ως μεσίτες έχουν λειτουργήσει τράπεζες ανάμεσα τους η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase για να διευκολύνουν την αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών για τρόπους εμπορίας περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Και οι δύο τράπεζες έχουν απευθυνθεί σε επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες προσφέροντας συμβόλαια παραγώγων που συνδέονται με το ρούβλι, συναλλαγή που επιτρέπεται βάσει των δυτικών κυρώσεων επειδή δεν υπάρχει φυσικό ρωσικό περιουσιακό στοιχείο και δεν εμπλέκονται Ρώσοι υπήκοοι, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.
Η συναλλαγή που δεν υπόκειται σε κυρώσεις
Καθώς οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμποδίζονται να έχουν άμεση πρόσβαση σε ρούβλια, το συμβόλαιο παραγώγων, που ονομάζεται μη παραδοτέο προθεσμιακό συμβόλαιο ή NDF, ουσιαστικά δίνει στους εμπόρους μια νόμιμη λύση για να επωφεληθούν σε περίπτωση που το νόμισμα συνεχίσει να αυξάνει την αξία του. Το ρούβλι έχει σημειώσει άλμα περίπου 20% φέτος, μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στον κόσμο.
«Οι τράπεζες δημοσιεύουν τιμές αυτές τις μέρες με τρόπο που δεν είχαν κάνει πριν» εξηγεί ο Paul McNamara, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GAM UK Ltd, αρνούμενος να αποκαλύψει συγκεκριμένους χρηματιστές ή τιμές.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αφού αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έθεσαν την ιδέα της χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Ο McNamara ανέφερε ότι πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί του χρηματιστές που προσέφεραν ομόλογα σε ρούβλια από δανειστές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα. Παρόλο που οι τίτλοι αυτοί δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ο διαχειριστής κεφαλαίων δήλωσε ότι η ομάδα συμμόρφωσης και οι πελάτες του πιθανότατα θα αντιδρούσαν στο να κατέχουν τους τίτλους αυτούς.
Εκπρόσωποι της JPMorgan, της Goldman Sachs, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της EBRD αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Αγοραστές από τη Μέση Ανατολή
Δεδομένου ότι οι συναλλαγές σε άλλα είδη αγορών, όπως τα ρωσικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, είτε απαγορεύονται από τις κυρώσεις είτε είναι νομικά δύσκολες για τους δυτικούς επενδυτές, η όρεξη για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία φαίνεται να προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από hedge funds και family offices στη Μέση Ανατολή που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
Ο Gyorgy Palfi, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της VIG Asset Management Hungary στη Βουδαπέστη, τονίζει ότι δεν έχει απομείνει κανένα ρωσικό ομόλογο στα βιβλία του, αλλά «ακόμη και αν είχαμε, δεν θα πουλούσαμε στην παρούσα κατάσταση. Τώρα ίσως αξίζει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με τις κυρώσεις».
Άλλος traders, που επιθυμεί να μείνει ανώνυμος εξηγεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι ομόλογα σε δολάρια και ευρώ από ρωσικές εταιρείες, όπως η Gazprom PJSC και η Lukoil PJSC. Ορισμένοι από τους πελάτες του, οι οποίοι πρόσφατα θα θεωρούσαν τις συμμετοχές τους σχεδόν άχρηστες, είναι τώρα λιγότερο διατεθειμένοι να πουλήσουν, είπε.
Το ράλι επέτρεψε σε εγχώρια εταιρικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να βγουν από τη δύσκολη θέση τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, το συνολικό ποσό του ρωσικού εταιρικού χρέους που διαπραγματεύεται κάτω από 80 σεντς και με έκπτωση άνω των 1.000 μονάδων βάσης έναντι των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί κατά 13% από την αρχή του έτους σε 35,3 δισ. δολάρια. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν καταγραφεί φέτος.
Κερδοσκοπία χωρίς όρια
Ορισμένοι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει κατά της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένης της πολυπλοκότητας του νόμου περί κυρώσεων. Στις ΗΠΑ, ορισμένοι από τους περιορισμούς είναι κωδικοποιημένοι στο νόμο και χρειάζονται έγκριση από το Κογκρέσο προτού αρθούν.
Ο Pavel Mamai, συνιδρυτής του hedge fund Promeritum Investment Management, είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι οι αγοραστές ρωσικών ομολόγων θα μπορέσουν να αποκομίσουν γρήγορα οφέλη.
«Ο κόσμος υπερεκτιμά μαζικά την ανοδική πορεία των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη Ρωσία», είπε.


Latest News

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς