Δεν αρκείται πλέον στις τσάντες, τα ρούχα, τα ρολόγια, τα κοσμήματα, τα παπούτσια και τα αρώματα η Louis Vuitton, καθώς ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη είσοδό της στον τομέα του μακιγιάζ και την επισημοποίηση της συνεργασίας της με την κορυφαία στο είδος της μακιγιέζ Pat McGrath.

Η μεγαλύτερη μάρκα πολυτελείας -με βάση τα έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι έφτασαν τα 21,9 δισ. ευρώ πέρυσι-, προσέλαβε τη βρετανίδα μακιγιέζ ως δημιουργική διευθύντρια του νέου εγχειρήματος, το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο σε 116 καταστήματα Louis Vuitton με 55 κραγιόν (ο αριθμός αντιστοιχεί στο λατινικό LV), 10 lip balms και οκτώ παλέτες σκιών ματιών.

Το μακιγιάζ θα συνοδεύεται από μια σειρά εξειδικευμένων δερμάτινων ειδών για αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων, όπως μικρά μπαούλα και θήκες κραγιόν που παραπέμπουν στα αντίστοιχα προϊόντα που λάνσαρε ο οίκος το 1854. Όλες οι φόρμουλες και οι συσκευασίες κατασκευάζονται στη Γαλλία και τα δερμάτινα είδη στα ευρωπαϊκά ατελιέ της Louis Vuitton, σύμφωνα με τους Financial Times.

Γιατί η Louis Vuitton μπαίνει στο μακιγιάζ

Η σειρά επεκτείνει την προσφορά της μάρκας σε προϊόντα entry level μετά τις απότομες αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές στις τσάντες, τα κοσμήματα και άλλες βασικές κατηγορίες πολυτελείας σε ολόκληρο τον κλάδο από το 2020, οι οποίες απομάκρυναν τους νέους αγοραστές που δεν βλέπουν πλέον την αξία των ακριβών ειδών πολυτελείας.

Είναι επίσης το πρώτο μεγάλο εγχείρημα του διευθύνοντος συμβούλου Pietro Beccari από τότε που εντάχθηκε στη Louis Vuitton από τον Dior στις αρχές του περασμένου έτους και σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην εξέλιξη της Vuitton από μια εταιρεία πολυτελούς μόδας σε μια «πολιτιστική μάρκα».

«Η ομορφιά είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων, των νέων, των ανδρών και των κοριτσιών, οποιουδήποτε», επισήμανε ο Beccari στους FT. «Θέλουμε να είμαστε εκεί».

Louis Vuitton

O νέος διευθύνων σύμβουλος, Pietro Beccari

Έχει ελπίδες;

Το βέβαιο είναι πως δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι εισέρχεται με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στην πολυπληθή κατηγορία μακιγιάζ «prestige», με τις τιμές να κυμαίνονται από περίπου 45 έως 80 λίρες.

Και οι μάρκες που θεωρούνται ότι έχουν επιστημονικά διαπιστευτήρια, ή εκείνες στις οποίες ηγούνται make-up artists με φανατικούς ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρονται να έχουν πλεονέκτημα έναντι των εμπορικών σημάτων που προσφέρουν απλώς μια κομψή συσκευασία και ένα όνομα κύρους – αυτά τουλάχιστον ισχυρίζονται οι αναλυτές.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις άλλων οίκων: η Prada, η Celine και η Dries Van Noten λάνσαραν καλλυντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η Burberry επαναδραστηριοποιήθηκε στην κατηγορία μόλις πέρυσι, προσχωρώντας σε καθιερωμένους παίκτες πολυτελείας όπως η Chanel, η Dior, η Giorgio Armani και η YSL Beauty. Η Miu Miu που ανήκει στην Prada, αναμένεται επίσης να λανσάρει μια σειρά ομορφιάς αργότερα φέτος.

Η LVMH είχε προχωρήσει σε επένδυση ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη σύνδεση των brands του ομίλου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Το εγχειρίδιο

Έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε εισόδους σε νέες κατηγορίες, όπως τα κοσμήματα και τα αρώματα, σύμφωνα και με όσα τονίζει ο Erwan Rambourg, αναλυτής της HSBC και πρώην στέλεχος της Cartier. Όταν ο οίκος λάνσαρε αρώματα το 2016, «ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Ο τρόπος που το έκαναν -πουλώντας μόνο στα καταστήματα Vuitton, με όμορφη συσκευασία με την υπογραφή του Frank Gehry, με τις δημιουργίες του Jacques Cavallier-Belletrud- απέδωσε».

«Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πιο ακριβοί από τους άλλους και δεν έχουμε το κόστος της διανομής», σχολίασε ο Beccari.

Η Louis Vuitton ακολουθεί ένα παρόμοιο εγχειρίδιο για τα καλλυντικά. Η εταιρεία έχει δώσει στην McGrath – η οποία έχει δημιουργήσει τα beauty looks για τις επιδείξεις της Louis Vuitton για πάνω από δύο δεκαετίες και είναι η ιδρύτρια της δικής της σειράς μακιγιάζ, Pat McGrath Labs – το ελεύθερο να αναπτύξει φόρμουλες και συσκευασίες.

Τι φέρνει μαζί της η Pat McGrath

«Ήξερε πού θα μπορούσαμε να είμαστε μοναδικοί», συμπληρώνει ο Beccari. «Είμαστε μία από τις λίγες εταιρείες που μπορούσαμε να της ζητήσουμε να κάνει ένα έργο χωρίς όρια, να φανταστεί ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα, οι καλύτερες αποχρώσεις».

Η McGrath υπογράμμισε στους FT ότι δεν υπάρχουν «συμβιβασμοί» όταν επρόκειτο για την ανάπτυξη προϊόντων. Θέλει επίσης «να διασφαλίσει ότι θα φτάσει σε κάθε τόνο δέρματος, ότι όλοι αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται».

Τα προϊόντα θα διανέμονται μόνο στα καταστήματα Vuitton, τα οποία είναι περισσότερα από 400 σε όλο τον κόσμο. «Στη Louis Vuitton έχουμε κάποια ταμπού και ένα από αυτά είναι η διανομή- κάθε προϊόν Louis Vuitton πωλείται από τα χέρια της ίδιας της Louis Vuitton», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος. «Ποτέ, μα ποτέ δεν θα βρείτε τα προϊόντα της Louis Vuitton στα Sephora».

@patmcgrathreal Luminous Legend, #emrata wearing: ✨Dramatique Lip Pencil ✨Luminous Legends Palette #patmcgrathlabs #lipcombo #emilyratajkowski #oscars #milan ♬ Pretty (Sped Up) – MEYY

Η Louis Vuitton εισέρχεται στην κατηγορία εν μέσω εξασθενημένης ζήτησης για προϊόντα πολυτελείας και ομορφιάς, αν και τα τελευταία συνεχίζουν να υπεραποδίδουν για τους ομίλους πολυτελείας. Ο τομέας αρωμάτων και καλλυντικών της LVMH σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 4% μεταξύ 2023 και 2024, καθώς ο βασικός τομέας μόδας και δερμάτινων ειδών μειώθηκε κατά 1%, ενώ η ιδιοκτήτρια της Gucci, η Kering, ανέφερε αύξηση 8% για τον τομέα γυαλιών και εταιρικών ειδών (που περιλαμβάνει την ομορφιά), καθώς οι πωλήσεις μόδας και δερμάτινων ειδών μειώθηκαν.

Ο Beccari ανέφερε ότι η Louis Vuitton εργάζεται ήδη και σε συμπληρωματικά προϊόντα ομορφιάς, λέγοντας ότι η σειρά θα μπορούσε να επεκταθεί σε «προϊόντα περιποίησης δέρματος, foundation, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε». Πέρα από την ομορφιά, η εταιρεία επεκτείνει επίσης τη σειρά επίπλων και ειδών σπιτιού με μια παρουσίαση στο Salone del Mobile στο Μιλάνο τον Απρίλιο.

Αρνήθηκε ωστόσο να μοιραστεί τους οικονομικούς στόχους της εταιρείας για το τμήμα ομορφιάς, επιμένοντας ότι η εταιρεία δεν τους είχε διαμορφώσει. «Δεν χρειαζόμαστε την ομορφιά για να επιβιώσουμε», δήλωσε. «Φυσικά δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι που μειώνει την κερδοφορία μας, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα. Το θέμα είναι να κάνουμε σωστές κινήσεις, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένας ακόμη βραχίονας για το εμπορικό μας σήμα. Και τώρα έχουμε ακόμη έναν», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή