
Σε φάση ανασυγκρότησης βρίσκεται η πολιτική των τραπεζών στο μέτωπο των εξόδων, προς υποστήριξη της αναπτυξιακής φάσης στην οποία έχει εισέλθει ο κλάδος.
Στα επιχειρησιακά πλάνα που δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα για την περίοδο 2025 – 2027 αποτυπώνεται η νέα στρατηγική τους σε αυτό το πεδίο.
Όπως υπογράμμισαν οι διοικήσεις τους, η συγκράτηση του ρυθμού αύξησής των λειτουργικών δαπανών αποτελεί κεντρικό στοίχημα, καθώς θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της καθαρής κερδοφορίας.
Η διαμόρφωση των σχετικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια σε υψηλότερα επίπεδα είναι αναπόφευκτη, λόγω της δυναμικής που εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί στις εργασίες σε όλους τους τομείς.
Ωστόσο, ο τρόπος κατανομής τους αλλάζει, με τρόπο που να ευνοεί τη μεγέθυνση του ενεργητικού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των λειτουργικών δαπανών αποτελεί κεντρικό στοίχημα, καθώς θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της καθαρής κερδοφορίας
Νέα στρατηγική από τις τράπεζες
Συγκεκριμένα, η νέα στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπει τα εξής:
– Εξοικονόμηση πόρων από γενικά έξοδα
Οι εντολές προς όλες τις διευθύνσεις είναι σαφείς: «Περιορίστε τις δαπάνες, όπου αυτό είναι δυνατόν, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία σας».
– Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Πρόκειται για έναν από τομείς, στους οποίους οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ρίχνουν το βάρος τους τα επόμενα χρόνια.
Εκτιμάται ότι μέχρι και το 2027 οι σχετικές δαπάνες για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Η ψηφιακή τους αναβάθμιση, με επένδυση και στην τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ), θεωρείται κλειδί για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών σε όλους τους τομείς.
Όλα τα προϊόντα με ένα κλικ
Πολύ σύντομα ακόμη και τα πλέον σύνθετα προϊόντα, σε δάνεια, ασφάλειες και επενδύσεις, θα είναι διαθέσιμα μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Ήδη, τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι αλματώδη.
Ωστόσο, οι ταχείς τεχνολογικές εξελίξεις και ο ανταγωνισμός από neobanks, που αναμένεται να ενισχυθεί περεταίρω τα επόμενα χρόνια, επιβάλλουν τη συνέχιση, αν όχι την εντατικοποίηση των προσπαθειών.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα επενδύσουν στα συστήματά τους, τα οποία αποτελούν την καρδιά των οργανισμών τους.
Μέσω αυτών των κινήσεων διευκολύνεται η λήψη κρίσιμων αποφάσεων και η άμεση δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία θα κουμπώνουν καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους.
Ανθρώπινο δυναμικό
Μετά τις συνεχείς δράσεις εθελουσίας εξόδου, οι τράπεζες όχι μόνο έχουν μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν επιτύχει την ανανέωσή τους.
Ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, μιας και σε αυτά τα προγράμματα συμμετείχαν περισσότερο υπάλληλοι που βρίσκονταν κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ το νέο αίμα που εισέρχεται στους τραπεζικούς ομίλους έχει δεξιότητες συμβατές με τη σημερινή εποχή και την εφαρμοζόμενη στρατηγική.
Με την εξοικονόμηση πόρων από το προσωπικό που αποχωρεί, οι τράπεζες θέλουν να επενδύσουν ένα μεγάλο μέρος τους από εδώ και στο εξής σε εξειδικευμένα στελέχη.
Είναι διατεθειμένες σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια να προσφέρουν γενναιόδωρα μισθολογικά πακέτα και bonus, ανταμείβοντας τόσο την εξειδίκευση, όσο και την εμπειρία.
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι η περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στρατηγικών χρηματοοικονομικών στόχων στα χρόνια που ακολουθούν.
Αποτελεσματικότητα
Όπως προβλέπουν τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών, στόχο αποτελεί η διατήρηση του δείκτη κόστους προς έσοδα κοντά αλλά κάτω από το 40% μέχρι και το 2027.
Πρόκειται για επίπεδα ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την περυσινή χρήση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δαπανών για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι κατά τη χρήση του 2024 οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες των τεσσάρων συστημικών ομίλων κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 12% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα και των πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, την ίδια περίοδο τα έξοδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα (μείωση 1%).
Κι αυτό παρά τις μισθολογικές αυξήσεις που υπήρξαν, δια της εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης, αλλά και νέων προσλήψεων με καλύτερους όρους.
Η επίδραση όμως των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των προηγούμενων ετών ήταν καθοριστική για την εξέλιξη των σχετικών μεγεθών.


Latest News

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.