
Αν μια λέξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ είναι η αβεβαιότητα.
Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ, στην ομιλία της που ακολούθησε την απόφαση του δ.σ. της τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ξεκίνησε με την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης, σημειώνοντας ότι η υψηλή αβεβαιότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πλήττει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. «Αυτό θα επιβαρύνει την ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» λέει.
«Όμως, η ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί από υψηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων, οι εξαγωγές θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, εφόσον οι εμπορικές εντάσεις δεν κλιμακωθούν περαιτέρω» πρόσθεσε.
Η αλλαγή στην διατύπωση για την περιοριστική πολιτική
Όπως ήταν αναμενόμενο η Λαγκάρντ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για της αλλαγή της διατύπωσης σχετικά με το πόσο περιοριστική είναι η πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ανακοινώσεις τα μέλη του δ.σ. δεσμευόταν να «διατηρήσουν τα επιτόκια επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο». Η φράση αυτή έχει απαλειφθεί και η ΕΚΤ τονίζει ότι «η νομισματική πολιτική γίνεται ουσιαστικά λιγότερο περιοριστική».
Η πρόεδρος εξήγησε ότι δεν είναι «αθώα» η αλλαγή. Η διαφορά τώρα είναι ότι η αξιολόγησή των δεδομένων είναι μια «εξελικτική» προσέγγιση και όχι μια στατική αξιολόγηση.
Η ΕΚΤ στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας
Σε μια προσφιλής της τακτική η Λαγκάρντ έγινε πιο γλαφυρή θέλοντας να εξηγήσει τη θέση της κεντρικής τράπεζας. Είπε λοιπόν ότι πρόσφατα βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική στη Σύνοδο της G20. H περιοχή βρέχεται από τα κρύα νερά του Ατλαντικού και από τα ζεστά νερά του Ινδικού ωκεανού. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η ΕΚΤ, είπε χαρακτηριστικά. Έχουμε κάνει ένα ταξίδι με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα και αυτά είναι τα νερά από τον Ατλαντικό αλλά μπροστά μας έχουμε μια δουλειά που είναι σε εξέλιξη και αυτή είναι τα νερά του Ινδικού.
«Έχουμε τεράστια αβεβαιότητα. Κάποιοι χρησιμοποίησαν το επίθετο «πρωτοφανής» αβεβαιότητα και συζητήσαμε για το αν είναι υψηλή, υψηλή και αυξανόμενη. Αλλά αρκεί να πούμε ότι όλα έχουν τελειώσει. Άρα έχουμε κινδύνους παντού, αβεβαιότητα παντού» είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ προσπάθησε να κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές υπό το πρίσμα του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο εξελίσσονται τα γεγονότα γύρω από την κεντρική τράπεζα. Όσον αφορά τα σχέδια δαπανών της Ευρώπης, τονίζει και πάλι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες και το πόσο γρήγορα μπορούν να δαπανηθούν τα χρήματα.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι «θα εξαρτηθούμε από τα δεδομένα περισσότερο από ποτέ», σημείωσε. Οι αυξημένες δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα είναι ένα έργο σε εξέλιξη.
«Η ΕΚΤ χρειάζεται ακόμη χρόνο για να κατανοήσει τον αντίκτυπο» σημείωσε. Οι περισσότερες δαπάνες θα δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, προσέθεσε.
«Τα πάντα θα είναι παράγοντας των λεπτομερειών … πού θα πραγματοποιηθούν οι αγορές; Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα; Ποια θα είναι η χρηματοδότηση;»
Θολό το τοπίο
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής είπε ότι «το τοπίο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι θολό από αβεβαιότητα και περισσότερο από ποτέ άλλοτε θα απαιτήσει από εμάς να είμαστε σε εγρήγορση… θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να ανταποκρινόμαστε στα δεδομένα.
»Εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι η καταλληλότερη στάση νομισματικής πολιτικής είναι η μείωση, θα γίνει μείωση. Εάν, από την άλλη πλευρά, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η καταλληλότερη απόφαση είναι η μη μείωση, τότε θα είναι μια παύση».
Πληθωρισμός
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει ένα ισοζύγιο κινδύνων – απλώς απαριθμεί τους ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους. Επαναλαμβάνει ότι η αύξηση των τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα καταστήσει πιο αβέβαιες τις προοπτικές του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.
«Μια ενίσχυση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό μέσω της επίδρασής της στη συνολική ζήτηση», αναφέρει η Λαγκάρντ. «Όμως, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκπλήξει προς τα κάτω, εάν η νομισματική πολιτική εξασθενίσει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι αναμένεται».
Εκτιμά ότι θα φτάσει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2026.
Η αποχή του Χόλτσμαν
Η σημερινή απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς ο Αυστριακός διοικητής Ρόμπερτ Χόλτσμαν απείχε. Ένα ακόμα σημάδι ότι η περίοδος των «εύκολων αποφάσεων» έχει περάσει στην ιστορία.
«Αυτή (η απόφαση) ελήφθη ως αποτέλεσμα ουσιαστικής συζήτησης γύρω από το τραπέζι για την κατάσταση της οικονομίας, για τις προβλέψεις μας, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, και η απόφαση αποτέλεσε συναίνεση και κανείς δεν αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση» είπε η πρόεδρος.
«Κανείς δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση, ένας κυβερνήτης, συγκεκριμένα ο κυβερνήτης (Robert) Holzmann, για τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό, απείχε. Εντάξει, δεν υπήρξε καμία αντίθεση. Υπήρξε μία αποχή».
Η κατάσχεση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας
Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση της κατάσχεσης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για να βοηθηθεί η Ουκρανία, η Λαγκάρντ είπε: «Η ΕΚΤ δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση αυτή: «Η βάση του διεθνούς δικαίου στην οποία θα ληφθεί η απόφαση θα έχει σημασία όσον αφορά τους άλλους επενδυτές».
Η κεντρική τράπεζα είναι εδώ και καιρό επιφυλακτική ως προς την ιδέα, φοβούμενη ότι η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ θα πλήξει την εμπιστοσύνη στο ευρώ και θα βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεαστεί μόνο το ευρώ, εάν άλλες χώρες όπως η Κίνα ή η Σαουδική Αραβία άρχισαν να επαναπατρίζουν τα αποθεματικά τους από ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες ως προφύλαξη από το ενδεχόμενο να δεσμευτούν.
Η αντίδραση των αγορών
Τα Bunds υποχώρησαν καθώς μιλούσε η Λαγκάρντ, αλλά παρέμεινα εντός του ενδοσυνεδριακού εύρους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,89%, έναντι 2,93% στο υψηλό ημέρας.
Η πιθανότητα που αποδίδουν οι traders σε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως το τέλος του έτους υποχώρησε στο 56%.
Ερωτηθείσα σχετικά με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής της Γερμανίας, σημείωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλες τις εξελίξεις στην αγορά.
Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, σημειώνει, αλλά η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει την πολιτική της στάση εξαιτίας μιας απόφασης της αγοράς τις τελευταίες 24 ώρες. Εξήγησε ότι υπάρχουν σημάδια σταθερότητας, δεδομένου ότι τα spreads δεν μετακινήθηκαν πολύ, ακόμη και όταν οι αποδόσεις αυξήθηκαν απότομα.


Latest News

Πού θα φτάσουν; Με δασμούς 125% απαντά η Κίνα στο 145% του Τραμπ
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος - Nέα αντίποινα ανακοίνωσε το Πεκίνο, προσφεύγει στον ΠΟΕ

Ευκαιρία για την Walmart οι δασμοί - Τι λένε ανώτερα στελέχη
Η Walmart, σε μίτινγκ με τους επενδυτές που είχε αυτή την εβδομάδα, εξήγησε γιατί μπορεί η κρίση των δασμών να αποτελέσει ευκαιρία

Οκτώ ευρώ για έναν καπουτσίνο στη Νέα Υόρκη - Το ηχηρό μήνυμα του CEO της Lavazza για τις τιμές
Η τιμή ενός καφέ έχει πλέον φτάσει στα όρια της λέει ο CEO της Lavazza - Ο Μπαραβάλε υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει στην κερδοσκοπία στην αγορά

ΕΕ: Κορυφαία στελέχη στην Κίνα τον Ιούλιο
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αναπτύξουν καλύτερους δεσμούς

Κίνα: Αυξημένες εξαγωγές αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του Μαρτίου
Τα εργοστάσια έσπευσαν να πραγματοποιήσουν αποστολές πριν την επιβολή δασμών Τραμπ

Δασμοί Τραμπ: Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα – Βυθίζονται οι αγορές
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και οι αντιδράσεις των αγορών

Απασφαλίζει η φον ντερ Λάιεν - Ποιο όπλο βγάζει από τη φαρέτρα κατά των ΗΠΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι θέλει «ισορροπημένη» συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να χτυπήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες ως αντίποινα

Δασμοί Τραμπ: Νέες απειλές στο Μεξικό
«Το Μεξικό κλέβει νερό από τους Τεξανούς αγρότες» λέει ο Τραμπ και απειλεί με δασμούς τη γειτονική χώρα που υποφέρει από ξηρασία

Οι 9 τάσεις που αλλάζουν την αγορά τροφίμων- Τι λέει η McKinsey
Η ετήσια έκθεση της McKinsey για την ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων «State of Grocery Retail Europe 2025» αποκαλύπτει τις εννέα τάσεις που πρέπει να προσέξουν οι λιανέμποροι

Πώς οι δασμοί Τραμπ σκοτώνουν τα ποδήλατα
Οι δασμοί Τραμπ θα αυξήσουν τις τιμές των ποδηλάτων στις ΗΠΑ «έως και 50%»