
Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συμμερίζεται τον στόχο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάζονται περισσότερα αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τον ευχαρίστησε για την εξαίρεση ενός μήνα από τους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό.
«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Τραμπ για την απόφαση», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Stellantis, αφότου ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι ο Τραμπ θα απαλλάξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες από τους δασμούς του 25% στις δύο χώρες για ένα μήνα, εφόσον συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανόνες ελεύθερου εμπορίου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η μετοχή της Stellantis έφθασε τα 10,84 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2021, μετά από συγχώνευση της Fiat Chrysler και της ιδιοκτήτριας της Peugeot, PSA
“Μοιραζόμαστε τον στόχο του προέδρου να κατασκευάζονται περισσότερα αμερικανικά αυτοκίνητα και να δημιουργήσει μόνιμες αμερικανικές θέσεις εργασίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του και την ομάδα του», ανέφερε η Stellantis.
H μετοχή της εταιρείας που είναι εισηγμένη στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 3,4% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έφθασε τα 10,84 ευρώ, το χαμηλότερο από τότε που δημιουργήθηκε η Stellantis στις αρχές του 2021, μετά από συγχώνευση της Fiat Chrysler και της ιδιοκτήτριας της Peugeot, PSA.
Επενδύσεις της Stellantis στις ΗΠΑ
Η εταιρεία, η οποία στην αρχή της προεδρίας του Τραμπ τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει επενδύσεις στις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι υποστήριξε σθεναρά «την αποφασιστικότητά του να επιτρέψει στον αμερικανικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να ευδοκιμήσει».
Εκτός από τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ, η Stellantis λειτουργεί εγκαταστάσεις στο Μεξικό και στον Καναδά. Η εταιρεία εισάγει από το Μεξικό και τον Καναδά περίπου το 40% των οχημάτων που πουλά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Η πτώση των πωλήσεων και τα διογκωμένα αποθέματα στις ΗΠΑ, την παραδοσιακά πιο κερδοφόρα αγορά της Stellantis, κόστισαν στον όμιλο μείωση λειτουργικών κερδών κατά 64% και μετρητά 6 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.
Επί του παρόντος, ο όμιλος διευθύνεται από τον πρόεδρο Τζον Έλκαν, καθώς η Stellantis αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά από κακή απόδοση που οδήγησε στην αποχώρηση του CEO Κάρλος Ταβάρες τον Δεκέμβριο.
Ο Ελκαν είναι γόνος της οικογένειας Ανιέλι της Ιταλίας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της Stellantis μέσω της επενδυτικής της εταιρείας Exor.


Latest News

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες